Ulla 03/13

Aurajoki-laukku

Pikkulaukku juhlahetkiin tai arkeen on aina tarpeen.

Langat olivat jo ainakin kahdesti ylijääneitä keriä. Sain ison pussin violetti-, harmaa-, vihreä- ja sinisävyisiä lankoja ystävältäni vappuna. Hän oli jo tehnyt niistä riittävästi. Tein niistä ensin puseron ja sitten mietin, mitä vielä voisi tehdä...

Lanka ja langan menekki

Pingouin Ligne Noire Cristal (45 % puuvillaa, 26 % polyesteriä, 24 % muita kuituja, 5 % nailonia (polyamidia); 50 g / 100 m), 50 g valkoista
Uusi Sinivuokko, Rondo/Valvilla oy (46 % puuvillaa, 44 % polyakryyliä, 10 % viskoosia; 50 g / 205 m), 50 g tummanviolettia

Kumpaakaan lankaa ei ole enää saatavilla, mutta voit tehdä tämän laukun ihan mistä langasta tahansa. Silmukkamääriä on helppo lisätä tai vähentää langan paksuuden tai halutun laukun koon mukaan. Ohjeen mukainen todellinen menekki hieman alle 50 g.

Neuletiheys

15-16 s = 10 cm.

Neuletiheydellä ei kuitenkaan ole merkitystä. Tärkeintä on, että valmis työ on sopivan tuntuista ja näköistä.

Puikot

Pyöröpuikot 5 mm (esim. 80 cm) tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Ommellen kiinnitettävät kukkaronleuat, leveys 13-15 cm
Vuorikangasta

Koko

Leveys ja korkeus noin 21 cm.

Ohje

Tässä ohjeessa käytetään sekä magic loop -tekniikkaa että samaa menetelmää kuin kärjestä aloitetuissa sukissa (Kristel Nybergin ohje)

Luo 22 silmukkaa. Neulo yksi kerros oikein. Käännä neule ylösalaisin niin, että puikko on työn alapuolella ja luontireuna osoittaa ylös. Pidä työn oikea puoli itseesi päin. Poimi luontireunasta yhtä monta silmukkaa kuin olet luonut. Jatka neulomista näillä 44 s:lla suljettuna neuleena.

Lisää joka toinen kerros kummankin puolen kerrospuolikkaan alussa ja lopussa yksi silmukka neulomalla ensimmäinen ja viimeinen silmukka sekä etureunasta että takareunasta. Silmukkamäärä lisääntyy näin 4 s joka toinen kerros. Tee näitä lisäyksiä yhteensä 5 kertaa eli työn silmukkamääräksi tulee 42 s + 42 s = 84 s. Jatka ilman lisäyksiä 18 kerrosta.

Aloita kavennukset sitten kavennukset. Puikon alussa neulo kaksi silmukkaa takareunoistaan yhteen ja puikon lopussa etureunoistaan. Tee kaksi välikerrosta. Tee taas samanlaiset kavennukset ja kaksi välikerrosta.

Siirry neulomaan kummankin puolen yläosat tasona. Neulo kaksi kerrosta. Seuraavalla kerroksella tee kavennukset alussa ja lopussa, mutta tee ne yhden silmukan päähän reunasta. Tee kaksi välikerrosta ja sen jälkeen samanlainen kavennuskerros. Neulo vielä kaksi kerrosta ja päätä silmukat. Toista toiselle puolelle.

Viimeistely

Piirrä neulotun laukun ja kukkaronkehyksen avulla kaava, jolla leikkaat vuorikankaan. On tärkeää, että kukkaronkehyksen reuna ja vuori ovat yhteensopivat. Joustavaa neuletta voi hiukan venyttää tai syöttää tarvittaessa. Ompele vuori koneella muotoonsa ja kiinnitä se käsin neulelaukun yläreunaan. Kiinnitä lukko käsin ompelemalla.

Vinkkejä

Kokoa on helppo muunnella luomalla silmukoita aloitukseen enemmän tai vähemmän. Korkeutta saa muunneltua lisäämällä tai vähentämällä välikerroksia. Pintaa voi myös varioida. Olen tehnyt toisen laukun palmikkokuvioisena kaksinkertaisesta puuvillalangasta.

Teksti ja kuvat

Hanna Puttaa-Vuoriluoto

Lisää Hannasta

Ulla 03/13 - Ohjeet

Heidi Alander:
Titanium

Christa Becker:
Ailigas

Tintti Hohti:
Elämänlanka

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mureena

MariJ:
Syyspihlaja

Meiju K-P:
Lainelaita

Emma Karvonen:
Raanusukat

Maija Koskinen:
Honka

Kristel Nyberg:
Syksy

Kristel Nyberg:
Malla

Kristel Nyberg:
Lakeuden kutsu

Salma Pohjola:
Go Ski!

Salma Pohjola:
Twist

Hanna Puttaa-Vuoriluoto:
Aurajoki

Johanna Pyy:
Lotka-Volterra

Eeva Saviranta:
Ritari Sininaama

Eeva Saviranta:
Rytmissä

Talvi:
Korkeajännite

Pia Tuononen:
Väripolku

Inka Vilén:
Pakkaspäivä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.