Ulla 03/13

Lotka-Volterra

Tein graduni Lotka-Volterran peto-saalis-mallista. Sitä kuvaavat käyrät olivat mielestäni mukavan näköisiä ja ajattelin, että ne voisivat toimia hyvin myös neuleena. Idea jäi kuitenkin hautumaan melkein vuodeksi. Sitten Ravelryn Kahelit-ryhmän Suuren sukkahaasteen kesäkuun haasteena oli suunnitella itse sukat. Se sai minut muuttamaan suunnitelmat päässäni näiksi sukiksi.

Lanka ja langan menekki

Drops Fabel (75 % villaa, 25 % polyamidia; 50 g / 205 m), 100 g
Kuvan sukissa käytetty lanka on ostettu harmaansinisenä (103) ja värjätty Kool-Aid Strawberryllä.

Neuletiheys

34 s ja 52 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot, 2,25 mm tai käsialan mukaan

Koko

Kengännumero 39

Ohje

Ohje on kirjoitettu magic loop -tekniikalla neulottavaksi. Voit neuloa sukat myös halutessasi sukkapuikolla. Huomaa, että kaikki oikeat silmukat neulotaan palmikoissa takareunasta oikein.

Varsi

Luo 64 s ja jaa ne kahdelle puikolle, kummallekin 32 s (1. puikko = päällysosa, 2. puikko = takaosa/pohja). Neulo n. 3 cm 1 kiertäen o, 1 n -joustinneuletta. Neulo sitten 1 krs kaavion 1 mukaan. Työssä on nyt 72 s. Aloita mallineule kaavion 2 mukaan. Neulo kunnes varsi on n. 16 cm tai haluamasi mittainen.

Kantalappu

Siirrä etuosan viimeinen s takaosan ensimmäiseksi ja neulo kantalappu takaosan 37 silmukalla. Jatka mallineuletta kaavion 2 mukaan myös kantalapussa ja muista nostaa jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta. Lopeta kaavion neulominen, kun olet viimeksi neulonut kaavion 2 kerroksen 1 tai 9 ja kantalappu on 5,5-6,5 cm tai haluamasi mittainen. Voit tarvittaessa neuloa kantalappuun vielä muutaman kerroksen nurjaa sopivan pituuden saavuttamiseksi.

Kantapään käännös

1 krs: (OP) nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 19 o, ylivetokavennus, 1 o, käännä työ.
2 krs: nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 4 n, 2 n yhteen, 1 n, käännä työ.
3 krs: nosta 1 s nurin neulomatta, neulo o kunnes jäljellä on 1 s ennen edellisen kerroksen käännöskohtaa, ylivetokavennus, 1 o, käännä työ.
4 krs: nosta 1 s nurin neulomatta, neulo n kunnes jäljellä on 1 s ennen edellisen kerroksen käännöskohtaa, 2 n yhteen, 1 n, käännä työ.

Toista kerroksia 3 ja 4, kunnes kaikki sivussa odottavat silmukat on neulottu. Kantapäässä on nyt 21 s.

Kiila

Aloituskerros: Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo kantalapun silmukat o. Poimi kantalapun reunasta jokaisesta neulomatta jätetystä reunasilmukasta 1 s. Neulo jalkaterän päällysosassa mallineuletta kaavion 2 mukaan jatkaen siltä kerrokselta mihin jäit ennen kantapäätä. Poimi jokaisesta neulomatta nostetusta silmukasta kantalapun toisessa reunassa 1 s.

Kavennuskrs: Neulo o, kunnes pohjan silmukoita on jäljellä 3, neulo 2 o yhteen, 1 n. Neulo jalkaterän päällysosan silmukat mallineuleen mukaan. Neulo sitten 1 n, ylivetokavennus, neulo o kerroksen loppuun.

Neulo jokaisen kavennuskerroksen väliin 1 krs ilman kavennuksia. Huomaa, että pohjan muut silmukat neulotaan oikein, mutta reunimmaiset silmukat neulotaan nurin. Jatka kavennuksia kunnes jäljellä on 72 s (35 s päällysosassa ja 37 s pohjassa).

Jalkaterä

Jatka neulomista mallineuleiden mukaan, kunnes jalkaterä on kantapäästä mitattuna n. 5 cm lopullista mittaa lyhyempi ja olet viimeksi neulonut kaavion kerroksen 5. Aloita sitten kaavion 3 neulominen päällysosan silmukoilla ja pohjan neljällä reunimmaisella silmukalla (kaksi molemmista reunoista). Kun sukka on n. 4 cm lopullista mittaa lyhyempi, aloita kärkikavennukset. Siirrä 1 s pohjasta päällysosan puolelle niin, että molemmilla puikoilla on 36 s. Kerroksen vaihtumiskohta on jalkapohjan keskellä.

Kavennuskrs: Neulo o, kunnes pohjan puolella on jäljellä 3 s, neulo 2 o yhteen, 1 o. Neulo 1 o, 2 o yhteen, neulo lopuilla päällysosan silmukoilla kaavion 3 mukaan, mutta huomaa, että kavennettaessa oikeiden silmukoiden määrä reunassa vähenee jokaisella kavennuskerroksella. Kun päällysosassa on jäljellä 3 s, neulo 2 o yhteen, 1 o. Neulo seuraavalta puikolta 1 o, 2 o yhteen, neulo o kerroksen loppuun.

Neulo ensin kavennuskerros joka 2. kerroksella yhteensä 5 kertaa ja sitten joka kerroksella, kunnes sekä pohjassa että päällysosassa on jäljellä 10 s. Neulo o pohjan ja päällysosan vaihtumiskohtaan sukan reunassa.

Viimeistely

Katkaise lanka, mutta jätä n. 30 cm langanpää. Silmukoi kärki umpeen. Päättele langanpäät. Neulo toinen sukka samoin, mutta neulo kaavio 3 (kaksi sen viimeistä kerrosta) peilikuvana.

KaaviotKaavioissa käytetyt merkit


Teksti ja kuvat

Johanna Pyy

Lisää Johannasta

Ulla 03/13 - Ohjeet

Heidi Alander:
Titanium

Christa Becker:
Ailigas

Tintti Hohti:
Elämänlanka

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mureena

MariJ:
Syyspihlaja

Meiju K-P:
Lainelaita

Emma Karvonen:
Raanusukat

Maija Koskinen:
Honka

Kristel Nyberg:
Syksy

Kristel Nyberg:
Malla

Kristel Nyberg:
Lakeuden kutsu

Salma Pohjola:
Go Ski!

Salma Pohjola:
Twist

Hanna Puttaa-Vuoriluoto:
Aurajoki

Johanna Pyy:
Lotka-Volterra

Eeva Saviranta:
Ritari Sininaama

Eeva Saviranta:
Rytmissä

Talvi:
Korkeajännite

Pia Tuononen:
Väripolku

Inka Vilén:
Pakkaspäivä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.