Ulla 03/13

Syyspihlaja - lapaset ja säärystimet

Ullan tämänkertainen teema tunturit toi mieleeni syksyisen ruskan, joka on erityisen kaunis Lapissa, mutta josta olemme saaneet tänä syksynä nauttia poikkeuksellisen upeana myös muualla Suomessa. Syksyn aikana olen ihaillut punaisen, keltaisen ja vihreän värileikkiä niin maassa, pensaissa kuin puissakin - ja varsinkin pihlajassa. Halusin saada tuon väriyhdistelmän myös neuleeseen. Hahmottelin kirjoneulekuvioon pihlajan lehden muotoa. Lehden marjoineen voi kirjoa myös lapasen päälle.

Kirjoneule on helppo aloittelevallekin kirjoneuleen kokeilijalle. Vaikka ohje on kirjoitettu kouluikäisen lapsen kokoon, kuviota voi soveltaa helposti eri silmukkamäärille ja eri vahvuisille langoille. (Katso vinkkejä ohjeen lopussa.)

Lanka ja langan menekki

Novita 7 veljestä (75 % villaa, 25 % polyamidia; 150 g / 300 m), n. 100 g keltaista (268), n. 30 g sammaleenvihreää (322) ja n. 30 g verenpunaista (587)

Keltaista lankaa kului lapasiin noin 50 g ja säärystimiin noin 50 g. Molempia kuviovärejä kului säärystimiin noin 20 g kumpaakin, lapasiin noin 10 g kumpaakin.

Korvaavaksi langaksi käy esimerkiksi Gjestal Janne (85 % villaa, 15 % polyamidia), Sandnes Smart (100 % villaa) tai Viking Ville (75 % villaa, 25 % polyamidia).

Neuletiheys

20 s ja 25 krs kirjoneuletta = 10 cm
18 s ja 26 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Apulankaa tai hakaneuloja peukaloa varten

Koko

Noin 10-vuotiaalle lapselle, koko 130-140 cm

Kirjoneule on helposti muunneltavissa eri silmukkamäärille ja eri vahvuisille langoille, joten lankaa tai silmukkamäärää vaihtamalla saa neulottua pienempiä tai isompiakin lapasia ja säärystimiä.

Ohje

Lapaset

Luo keltaisella langalla 40 s. Jaa silmukat neljälle sukkapuikolle, 10 s kullekin. Kerroksen vaihtumiskohta tulee 4. ja 1. puikon väliin, lapasessa se on kämmenen ulkosyrjällä (pikkusormen ulkoreunan kohdalla).

Varsi

Neulo keltaisella 1 krs nurin. Vaihda työhön vihreä lanka ja neulo 1 krs oikein, 1 krs nurin. Vaihda työhön punainen lanka ja neulo 1 krs oikein, 1 krs nurin. Vaihda työhön keltainen lanka ja aloita kirjoneule kaavion A 1. kerrokselta. Neulo kirjoneuleen kerrokset 1-13. Neulo vielä 1 krs oikein keltaisella langalla, kavenna tällä kerroksella 4 s neulomalla jokaisen puikon lopussa 2 o yhteen = 36 s. Jokaisella puikolla on nyt 9 s. Neulo näillä silmukoilla 2 o, 2 n -joustinneuletta 8 krs.

Peukalokiila (vasen lapanen)

Neulo 3 krs sileää neuletta. Aloita seuraavalla kerroksella peukalokiila, joka tulee 2. puikon loppuun. Neulo oikein, kunnes 2. puikon lopussa on jäljellä 4 s, tee lisäys (= ota kahden s:n välinen lankalenkki vasemmalle puikolle ja neulo se kiertäen oikein), neulo 2 o, tee lisäys ja neulo 2 o. Jatka sileää neuletta ja toista kiilan lisäyksiä joka 3. krs. Lisäysten välinen silmukkamäärä kasvaa aina kahdella. Tee lisäykset yhteensä 5 kertaa, jonka jälkeen peukalokiilassa on yhteensä 12 s. Kun lisäykset ovat valmiit, neulo 1 krs sileää ja sitten seuraavaa krs:ta kiilan alkuun. Siirrä kiilan 12 s odottamaan apulangalle tai hakaneulalle.

Suora osa ja kärkikavennukset

Luo kiilan kohdalle 2 uutta silmukkaa ja jatka sileän neuleen neulomista, kunnes sileän neuleen pituus joustinneuleen jälkeen on 12 cm. Tee tämän jälkeen kärkikavennukset nauhakavennuksena. Neulo 1. ja 3. puikon alussa 1 s o ja tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 o ja vedä nostettu s neulotun yli). Neulo 2. ja 4. puikon lopussa 2 o yhteen ja 1 o. Kavennusten väliin jää aina 2 oikeaa silmukkaa. Toista kavennukset joka krs, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se silmukoiden läpi ja päättele langanpäät.

Oikea lapanen

Neulo kuten vasen lapanen, mutta tee peukalokiila 3. puikon alkuun. Neulo 3. puikon alusta 2 s, tee lisäys, neulo 2 s, tee lisäys ja neulo kaikilla muilla silmukoilla sileää neuletta.

Peukalo

Ota apulangalla tai hakaneulalla odottavat s:t työhön ja poimi niiden lisäksi peukalon juuresta 2 s = 14 s. VINKKI: Peukalon juureen jää helposti reikiä, mutta voit välttää tämän poimimalla peukalon juuresta enemmän silmukoita ja kaventamalla ne ensimmäisellä kerroksella pois neulomalla ne yhteen viereisten silmukoiden kanssa. Tarkista, että silmukkamäärä pysyy oikeana! Jaa nämä 14 s kolmelle sukkapuikolle ja neulo suljettuna neuleena sileää neuletta. Kun peukalon korkeus on 4 cm, tee kärkikavennukset neulomalla jokaisen puikon lopussa 2 o yhteen joka krs, kunnes työssä on jäljellä 3 s. Katkaise lanka, pujota se silmukoiden läpi ja päättele langanpäät.

Viimeistely

Kirjo silmukoita jäljittelemällä kuvio kaaviosta B lapasen kämmenselän puolelle. Kirjotun kuvion yläosa tulee noin 10 kerroksen päähän lapasen kärjestä. Höyrytä lapaset kevyesti, jotta kirjoneule tasoittuu Voit viimeistellä lapaset myös pingottamalla.

Säärystimet

Luo keltaisella langalla 48 s. Jaa silmukat neljälle sukkapuikolle, 12 s kullekin. Neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta 12 krs.

Aloita kirjoneule kaavion A 1. kerrokselta. Neulo kaavio loppuun (kerrokset 1-37) tai jos haluat säärystimistä lyhyemmät tai pidemmät, toista kerroksia 1-24 haluamasi määrä. Lopeta kirjoneule kerrokselle 13, 25 tai 37 (= yksivärinen keltainen krs).

Kun kirjoneuleosuus on valmis (viimeinen kerros on neulottu kokonaan pelkällä keltaisella), neulo vielä keltaisella 1 krs sileää neuletta. Neulo tämän jälkeen keltaisella 2 o, 2 n -joustinneuletta 12 krs. Päätä silmukat joustinneuletta neuloen. Päättele langanpäät.

Viimeistely

Höyrytä säärystimet kevyesti, jotta kirjoneule tasoittuu. Voit viimeistellä säärystimet myös pingottamalla.

Kaaviot

Vinkkejä

Kirjoneule on jaollinen neljällä, joten se on sovellettavissa helposti eri silmukkamäärille, kunhan ne ovat myös neljällä jaollisia. Myös lankaa vaihtamalla saa muutettua kokoa pienemmäksi tai isommaksi. Mallikertaa voi toistaa tarpeen mukaan korkeussuunnassa, jos haluat säärystimistä tai lapasen varsista pidemmät. Kokeile mallineuletta myös sukanvarsiin tai esimerkiksi pipoon. Värejä vaihtamalla voit tehdä kesäisen, talvisen tai vaikkapa mielikuvituspihlajan.

Teksti ja kuvat

MariJ

Lisää Marista

Ulla 03/13 - Ohjeet

Heidi Alander:
Titanium

Christa Becker:
Ailigas

Tintti Hohti:
Elämänlanka

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mureena

MariJ:
Syyspihlaja

Meiju K-P:
Lainelaita

Emma Karvonen:
Raanusukat

Maija Koskinen:
Honka

Kristel Nyberg:
Syksy

Kristel Nyberg:
Malla

Kristel Nyberg:
Lakeuden kutsu

Salma Pohjola:
Go Ski!

Salma Pohjola:
Twist

Hanna Puttaa-Vuoriluoto:
Aurajoki

Johanna Pyy:
Lotka-Volterra

Eeva Saviranta:
Ritari Sininaama

Eeva Saviranta:
Rytmissä

Talvi:
Korkeajännite

Pia Tuononen:
Väripolku

Inka Vilén:
Pakkaspäivä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.