Serpentes

Sain testattavakseni Trekking Hand Art Flaméta, ja langan väri on nimeltään Sahara. Ensimmäinen Saharasta mieleeni tuleva asia on tietenkin aavikko ja siellä luontodokumenteissa näkemäni vikkelästi luikertelevat käärmeet. Pätkävärjättyyn lankaan en uskaltanut soveltaa monimutkaisia kuvioita niiden häviämisen pelossa. Niinpä valitsin yksinkertaiset, kierretyillä silmukoilla neulotut palmikonkierrot, jotka tuovat mieleeni käärmeiden jättämät jäljet hiekalla.

Lanka ja langan menekki

Zitron Trekking Hand Art Flamé (75 % villaa, 25 % nailonia; 100 g / 420 m), 100 g Saharaa (550)

Neuletiheys

30 s ja 46 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Koko

39 - 40

Ohje

Sukka on neulottu kärjestä aloittaen. Kristel Nybergin kirjoittama kärkialoituksen ohje on julkaistu Ullassa aiemmin.

Aloitus

Luo 10 s. Neulo silmukat oikein. Käännä luontireuna ylös, oikea puoli itseäsi kohti, ja poimi luontireunasta 9 s. Jaa silmukat neljälle puikolle seuraavalla tavalla: neulottu reuna kahdelle puikolle niin, että kummallekin tulee 5 silmukkaa, ja poimittu reuna niin, että ensimmäiselle puikolle tulee 5 ja toiselle 4 silmukkaa.

Neulo ensimmäiset 5 silmukkaa oikein. Tämän puikon jälkeen tulee kerroksen vaihtumiskohta, eli seuraava puikko on 1. puikko. Neulo 1. ja 2. puikko oikein. 3. puikolla neulo 2 s oikein, neulo seuraava silmukka sekä etu- että takareunasta oikein, neulo viimeinen silmukka oikein. 3. puikolla on nyt myös 5 silmukkaa. Neulo 4. puikko oikein.

Neulo 1. ja 3. puikolla toiseksi viimeinen silmukka etu- ja takareunasta. 2. ja 4. puikolla neulo ensimmäinen silmukka etu- ja takareunasta. Toista lisäyksiä, kunnes jokaisella puikolla on 12 s. Toista lisäyksiä nyt joka toinen kerros, kunnes jokaisella puikolla on 16 s.

Neulo seuraavalla kerroksella 1. puikko oikein. Neulo 2. puikolla 3 s oikein ja 1 s nurin ja jatka kaavion 1. kerroksen mukaan 2. ja 3. puikolla. Neulo 3. puikon lopussa 1 s nurin ja loput kerroksen silmukat oikein. Jatka näin: toista 2. ja 3. puikolla kaavion kerroksia ja neulo 1. ja 4. puikolla sileää. Kun olet toistanut kaavion 3 kertaa, neulo vielä sen kerrokset 1 - 14.

Kantapää

Neulo 1. ja 4. puikon silmukat samalle puikolle, jolle tulee nyt yhteensä 32 s. Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta ja neulo 31 s nurin. Käännä työ. Nosta 1 s neulomatta ja neulo 31 s oikein. Toista näitä kahta kerrosta, kunnes olet neulonut 30 krs yhdistämiskerros mukaan lukien. Viimeinen kerros on nurja.

Seuraavalla kerroksella nosta 1 s neulomatta ja neulo 18 s oikein. Nosta 2 s yksitellen oikealle puikolle kuin olisit aikeissa neuloa ne, palauta molemmat silmukat vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoistaan oikein yhteen. Neulo 1 s oikein. Käännä työ.

Nosta 1 s neulomatta ja neulo 7 s nurin. Neulo 2 s nurin yhteen, neulo 1 s nurin. Käännä työ.

Toista kavennuksia neuloen aina 2 raon viereistä silmukkaa yhteen, kunnes reunoilla ei enää ole silmukoita jäljellä. Kantapäähän jää 20 s. Neulo silmukat oikein.

Jaa silmukat jälleen 1. ja 4. puikolle, 10 kummallekin. Poimi 1. puikolle kantalapun reunasta 16 s. Jatka 2. ja 3. puikolla kuviota kuten jalkaterässä. Poimi sitten toisesta kantalapun reunasta 16 s uudelle puikolle ja neulo 4. puikon 10 s oikein samalle puikolle. Neulo seuraavalla kerroksella poimitut silmukat takareunoistaan.

Seuraavalla kerroksella *neulo 1. puikon silmukat oikein, kunnes vasemmalla puikolla on jäljellä 3 s. Neulo 2 s oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Jatka 2. ja 3. puikolla kuten ennenkin. 4. puikolla neulo 1 oikein, nosta 2 seuraavaa silmukkaa yksitellen oikealle puikolle kuin olisit aikeissa neuloa ne, siirrä ne takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoistaan oikein yhteen. Neulo loput puikon silmukat oikein. Neulo yksi välikerros.* Toista *-*, kunnes 1. ja 4. puikoilla on jäljellä 16 s kummallakin. Työssä on nyt yhteensä 64 s.

Varsi

Neulo seuraavalla kerroksella 1. puikon silmukat oikein ja 2. ja 3. puikon silmukat kuten ennenkin, mutta neulo viimeinen silmukka nurin. 4. puikolla neulo 1 s nurin ja sitten 2 o, 2 n -joustinneuletta puikon loppuun. Jatka 2 o, 2 n -joustinneuletta myös 1. puikolla.

Neulo 2. ja 3. puikon silmukoilla yhä kaavion kuviota ja muilla silmukoilla 2 o, 2 n -joustinneuletta. Kun olet neulonut kaavion koko sukan aikana 8 kertaa, neulo vielä kerrokset 1 - 5. Neulo seuraavalla kerroksella 2. ja 3. puikoilla näin: 3 n, *2 s kiertäen eli takareunastaan oikein, 4 n*, toista *-* vielä 2 kertaa, 2 s kiertäen eli takareunastaan oikein, 3 nurin. 3. ja 4. puikoilla neulotaan yhä 2 o, 2 n -joustinneuletta. Jatka näin vielä 7 kerrosta.

Päättele silmukat riittävän löysästi, katkaise lanka ja päättele langanpäät.

Kaavio

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Kuvat

Eeva Saviranta

Ulla 03/09 - Ohjeet

Laura Ahlstedt:
Hippamyssy

Laura Ahlstedt:
Kokko

Marja Airaksinen:
Tähtilapaset

Taina Anttila:
Vellamo

Taija Elo:
Uddevalla

Iida Glumoff:
Karismalapaset

Iida Glumoff:
Perusviuhkat

Ausifer:
Kopernikus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ruostekenno

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Serpentes

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Teehetki

Iina Kraak:
Päre

Anni Laine:
Triforce

Anni Laine:
Twilight princess

Lilia Mankki:
Musica

Sari Mäkinen:
Avaruuspipo

Kristel Nyberg:
Kaisa

Hanna Piipari:
Kaisla

Hanna Piipari:
Korinpohja

Riikka R.:
Lumottaren sisarpuolet

Mira Ranki:
Norskit

Eeva Saviranta:
Indil

Eeva Saviranta:
Tassunjäljet

Saija Tammisto:
Seireeni

TiiQ:
Verso

Pia Tuononen:
Kiemura

Pia Tuononen:
Kuusikko

Pia Tuononen:
Poimu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.