Lumottaren sisarpuolet

Silloin harvoin, kun haluaisin pukeutua hameeseen, en löydä sukkalaatikostani yksiäkään ehjiä sukkahousuja. Ullassa 3/07 oli ohje Lumottaret-nimisiin sukkanauhasukkiin. Niistä sain ajatuksen tehdä Lumottaria arkisemmat sukkanauhasukat arkikäyttöön. Ohuiden reisimittaisten sukkien neulominen käsin ei houkutellut, joten käytin neulekonetta. Käyttämäni pitsikuvio on peräisin neulekoneeni mukana tulleesta reikäkortista, joten oletan, että se löytyy useimmista pitsineulekelkalla varustetuista neulekoneista. Selvitä ennen sukkien aloittamista, miten osittaisneulonta ja pitsineulonta toteutetaan omalla neulekoneellasi. Kärki ja kantapää neulotaan lyhennetyin kerroksin.

Lanka ja langan menekki

Regia 4-fädig tweed (70 % villaa, 25 % polyamidia, 5 % viskoosia, 50 g / 200m), 200 g
Vaihtoehtoisia lankoja ovat muut Regian samanpaksuiset sukkalangat sekä kaikki muutkin noin 2,5 mm puikoilla neulottavat sukkalangat.

Muut tarvikkeet

Muutama metri ohuita jämälankoja työn aloitukseen

Neulekone

Ohje on kirjoitettu Brother KH-868 –neulekoneelle, jossa on pitsineulekelkka ja reikäkortti pitsineulekuviolle. Lisäksi tarvitaan pitsineuleen rajoittajia. Luullakseni ohjetta voi sellaisenaan noudattaa myös muilla ohutlankaneulekoneilla.

Neuletiheys

Neulomiskelkan silmukankoonsäätimen kireys 8
23 s ja 34 krs mallineuletta = 10 cm
27 s ja 38 krs sileää neuletta = 10 cm

 

Koko

M, kengänkoko noin 38, pituus lattiasta polvitaipeen keskelle 45 cm, pohkeen ympärys 35 cm
L, kengänkoko noin 40, pituus lattiasta polvitaipeen keskelle 48 cm, pohkeen ympärys 38 cm

Ohje

Sukat neulotaan yläreunasta alkaen. Kaaviosta 1 hahmottuu työn muoto. Pitsineule on perinteisenä neulekaaviona kaaviossa 2. Kuvassa 1 on pitsineuleeseen käytetty reikäkortti.

Kavennusten kerroslukemat kertovat, mikä lukema kerroslaskurissa on, kun reunasilmukka siirretään viereiselle koukulle. Tämä poikkeaa käsinneulomisesta, koska kun reunasilmukka siirretään viereiselle neulekoneen koukulle kerroslaskurin lukeman ollessa 30, silmukat neuloutuvat yhteen 31. kerroksella.

Aloitus

Ota työhön 100 – 106 koukkua ja palauta niistä joka toinen takaisin A-asentoon eli pois työstä. Pujota jämälanka neulomiskelkkaan ja vedä kelkka varovasti oikealta vasemmalle. Lanka jää joka toiselle koukulle. Ripusta luomiskampa lankalenkkeihin ja laita luomiskampaan kynsipaino. Vedä neulomiskelkka oikealle. Jatka jämälangalla joka toisella silmukalla neulomista ainakin 5 kerrosta. Kun kelkka on vasemmalla, vaihda siihen luomislanka eli jokin väriltään selvästi itse sukkalangasta poikkeava lanka. Vedä kelkka oikealle. Nollaa neulekoneen kerroslaskuri ja pujota neulomiskelkkaan työssä käytettävä sukkalanka.

Pykäreuna

Neulo 10 kerrosta sileää joka toisella koukulla. Ota välissä olevat koukut työhön. Neulo 10 kerrosta sileää. Kerroslaskurissa on lukema 20. Käännä reuna kaksinkerroin nostamalla siirtoneulalla luomislangan yläpuolella olevan kerroksen nurjan puolen silmukat joka toiselle koukulle.


Kuva 2. Pykäreunan taittaminen. Luomislanka on kuvassa valkoinen. Ensimmäisen sukkalangalla neulotun kerroksen silmukat nostetaan luomislankasilmukoiden välistä joka toiselle koukulle.

Neulo 2 kerrosta sileää.

Pitsineuleen aloitus

Kerroslaskuri näyttää lukemaa 22. Pujota pitsineuleen reikäkortti neulekoneeseen. Laita pitsikelkka koneeseen neuleen vasemmalle puolelle. Neulomiskelkka on oikealla. Tarvitset todennäköisesti neulekoneen jatkokiskot, jotta molemmat kelkat mahtuvat hetkeksi vierekkäin pitsiä neulottaessa. Sukkaan tulee 8 työn pituussuuntaista pitsiraitaa, joista jokainen on viiden silmukan levyinen. Nämä tehdään pitsineuleen rajoittajilla. Rajoittajien kohdalla olevat silmukat neuloutuvat sileänä neuleena. Pitsineuleraidat sijaitsevat symmetrisesti työn molemmilla puolilla keskeltä lukien silmukoissa 5 – 9, 14 – 18, 23 – 27 ja 32 – 36. Muissa silmukoissa on pitsineuleen rajoittajat.

Jos pitsineuleen rajoittajia on liian vähän tai jos rajoittajien leveys ei sovi täsmälleen työn leveyteen, sileänä neuleena neulottavissa kohdissa täytyy käsityönä palauttaa pitsineulekelkan esiin vetämät koukut samaan riviin muiden kanssa


Kuva 4. Pitsikelkan esiin nostamat koukut palautetaan käsityönä riviin siellä, missä pitsineuleen rajoitin puuttuu, mutta pitäisi neuloa sileää. Esimerkiksi reunoissa rajoittimien leveydet eivät koko ajan sovi yhteen työn leveyden kanssa

Reiden suora osa

Neulo pitsineuletta kunnes kerroslaskurissa on lukema 44 – 48.

Reisikavennukset

Jatka pitsineuletta ja kavenna joka 6. kerroksella 1 silmukka molemmista reunoista. Näin työstä kaventuu pois 16 silmukkaa, 8 kummastakin reunasta. Kun reunasilmukat siirretään viereisille koukuille, kerroslaskurissa on seuraavat lukemat
(koko M) 44 – 50 – 56 – 62 – 68 – 74 – 80 – 86
(koko L) 48 – 54 – 60 – 66 – 72 – 78 – 84 – 90

Kavennusten jälkeen työssä on 84 – 90 silmukkaa.

Suora osuus polven kohdalla

Neulo pitsineuletta 54 – 60 krs. Näiden kerrosten jälkeen kerroslaskurissa on lukema 140 – 150 krs.

Pohjekavennukset

Jatka pitsineuletta ja kavenna joka 4. kerroksella 1 silmukka molemmista reunoista. Yhteensä kaventuu pois 28 – 30 silmukkaa, 14 – 15 kummastakin reunasta. Kun reunasilmukat siirretään viereisille koukuille, kerroslaskurissa on lukemat
(koko M) 140 – 144 – 148 – 152 – 156 – 160 – 164 – 168 – 172 – 176 – 180 – 184 – 188 – 192
(koko L) 150 – 154 - 158 – 162 – 166 – 170 – 174 – 178 – 182 – 186 – 190 – 194 – 198 – 202 – 206

Kavennusten jälkeen työssä on 56 – 60 silmukkaa

Nilkka

Neulo pitsineuletta 44 – 48 krs. Näiden kerrosten jälkeen kerroslaskurissa on lukema 236 – 254 krs. Neulomiskelkka on oikealla. Päättele oikeasta reunasta 14 – 15 silmukkaa. Tee tarvittavat pitsikelkan vedot, neulo 1 kerros ja päättele työn vasemmasta reunasta 14 – 15 silmukkaa. Neulo 1 kerros. Työssä on jäljellä 28 – 30 silmukkaa jalkapöytää varten, ja kerroslaskurissa on lukema 238 – 256.

Jalkapöytä

Neulo suoraa pitsineuletta 38 – 42 krs. Lopeta pitsineule ja neulo vielä 2 sileää kerrosta. Kerroslaskurissa on lukema 278 – 300 krs.

Vinkki

Kärkeä neulottaessa silmukoita putoaa helposti. Käytä kaikki kynsipainot, jotka sinulla on, ja siirtele niitä muutaman kerroksen välein niin, että niiden paino on työssä neulottavina olevilla koukuilla.

Kärki

Neulomiskelkka on työn oikeassa reunassa. Käännä neulomiskelkan vivut osittaisneulonta-asentoon. Brother-neulekoneessa se tarkoittaa kelkan oikeassa laidassa olevan painajavivun kääntämistä asentoon H. Vedä työn oikeanpuoleisin koukku niin ulos kuin se tulee, jolloin se ei neuloudu.


Kuva 5. Oikea reunakoukku on vedetty ulos lepoasentoon ennen kärjen ensimmäistä kerrosta.

Neulo 1 krs. Lanka menee ulos vedetyn koukun päältä. Vedä työn vasemmanpuoleisin koukku niin ulos kuin se tulee ja neulo 1 krs.


Kuva 6. Ennen kärjen toista kerrosta myös vasen reunakoukku on vedetty lepoasentoon. Huomaa että neulottaessa lanka kiertyy lepoon vedetyn koukun yli, ei ali.

Jatka näin 1 koukku joka kerroksella ulos vetäen, kunnes vain keskimmäiset 10 silmukkaa neuloutuvat. Neulo 1 kerros näillä keskimmäisillä kymmenellä silmukalla. Neulomiskelkka on oikealla. Vedä näitä kymmentä silmukkaa lähinnä vasemmalla oleva koukku takaisin työasentoon ja neulo 1 kerros.


Kuva 7. Työasennossa on enää 10 keskimmäistä silmukkaa, muut koukut ovat lepoasennossa. Koukkuja aletaan palauttaa työhön yksi kerrallaan, ensimmäiseksi vasemmalta.

Vedä vastaavasti oikealta lähin koukku takaisin työasentoon ja neulo 1 kerros. Jatka samoin vetäen aina työhön mukaan koukku joka on eri puolella kuin neulomiskelkka, kunnes kaikki koukut ovat taas työssä. Kerroslaskuri näyttää lukemaa 314 – 340.

Jalkapohja

Neulo 40 – 44 krs sileää. Näiden kerrosten jälkeen kerroslaskurissa on lukema 354 –384.

Kantapää

Neulotaan samoin kuin kärki. Päättele työ.

Viimeistely

Vedä luomislanka pois työstä. Tällöin myös muu jämälangalla neulottu aloitus irtoaa. Työn voi pingottaa, mikä helpottaa saumojen ompelua. Ompelu onnistuu pingottamattakin ja sukat oikenevat jalassa. Ompele takasauma ja sauma, joka kiertää jalkaterän sivuja ja kantapään yläreunaa. Halutessasi voit pujottaa pykäreunan sisään ohuen kuminauhan tukemaan reunaa.

Kaaviot

1. Työn muoto

2. Pitsineule

Vinkkejä

Voit käyttää sukkiin esimerkiksi Wetterhoffin sivilla-lankaa, tai jotain muuta sopivan paksuista 100 % luonnonkuituista lankaa. Jos sinulla kuten minullakin täysin luonnonkuituiset sukanpohjat kuluvat puhki viikossa, neulo varsi ja jalkapöytä luonnonkuitulangasta, ja kärki, jalkapohja ja kantapää samanvärisestä keinokuidulla vahvistetusta langasta, kuten alla olevan kuvan sinisissä mallisukissa.

Valmiit mustat sukat Arwetta-sukkalankaa kokoa L, ruskeat sukat Regia tweediä kokoa M ja siniset värjättyä Wetterhoffin Sivillaa, pohjissa nalle-lankaa, koko M:n ja L:n väliltä.

Teksti ja kuvat

Riikka R.

Lisää Riikasta

Ulla 03/09 - Ohjeet

Laura Ahlstedt:
Hippamyssy

Laura Ahlstedt:
Kokko

Marja Airaksinen:
Tähtilapaset

Taina Anttila:
Vellamo

Taija Elo:
Uddevalla

Iida Glumoff:
Karismalapaset

Iida Glumoff:
Perusviuhkat

Ausifer:
Kopernikus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ruostekenno

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Serpentes

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Teehetki

Iina Kraak:
Päre

Anni Laine:
Triforce

Anni Laine:
Twilight princess

Lilia Mankki:
Musica

Sari Mäkinen:
Avaruuspipo

Kristel Nyberg:
Kaisa

Hanna Piipari:
Kaisla

Hanna Piipari:
Korinpohja

Riikka R.:
Lumottaren sisarpuolet

Mira Ranki:
Norskit

Eeva Saviranta:
Indil

Eeva Saviranta:
Tassunjäljet

Saija Tammisto:
Seireeni

TiiQ:
Verso

Pia Tuononen:
Kiemura

Pia Tuononen:
Kuusikko

Pia Tuononen:
Poimu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.