Perusviuhkat

Olin vakaasti sitä mieltä, että kaikenlaisia muita neuleita osaisin suunnitella, mutta sukkia en. Mallineulekirjaa selatessani huomasin kuitenkin hienon mallineuleen ja tajusin heti, että se pääsisi parhaiten oikeuksiinsa sukissa. Sukkien ideoiminen ei loppujen lopuksi ollutkaan vaikeaa. Kantapää sukissa on tehty kokonaan aina oikein –neuleena, mikä oli jo äitini mummon tapa tehdä kantapää. Sukkien nimi ei kuitenkaan ole perintöä, vaan sukat on nimetty erään taikurin korttitempun mukaan.

Lanka ja langan menekki

Austerman Step (75 % villaa, 25 % akryylia; 100 g / 420 m), 100 g oranssi-ruskeaa (11)

Työhön soveltuu parhaiten raitoja muodostava sukkalanka. Raitojen leveydellä ei ole väliä, mutta mallisukkien melko pitkä raita näyttää hyvältä.

Neuletiheys

30 s ja 45 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Suuremmat sukat saa käyttämällä isompia puikkoja.

Koko

Kengännumero 37-38, sukka mahtuu myös isompaan jalkaan.

Ohje

Luo 60 silmukkaa. Jaa silmukat 4 puikolle, 15 silmukkaa jokaiselle. Neulo 1 kiertäen o, 1 n –joustinta 10 krs. Neulo 1 kerros oikein ja aloita neulominen kaavion I mukaan. Jokaiselle puikolle tulee 1,5 kaaviota, ellet halua jakaa silmukoita eri tavalla. Toista kaavio I 2 kertaa. (Jos haluat pitkän varren, toista kaavio I 3 kertaa.)

Kantapää

Kantapää neulotaan 1. ja 2. puikolla. Neulo niiden 30 silmukalla aina oikein 30 kerrosta (= 15 nurjalta näyttävää kerrosta). Neulo sitten 19 o ja 2 o yhteen, käännä työ. Neulo 9 o ja 2 o yhteen, käännä työ. Jatka neulomalla aina 9 o, 2 o yhteen ja kääntämällä työ, kunnes kummassakaan reunassa ei enää ole silmukoita = 10 s.

Kantakiila

Neulo puikon silmukat ja poimi vapaalla puikolla 15 silmukkaa kantalapun reunasta oikeilta silmukoilta näyttävien kerrosten kohdalta. Neulo sitten kahdella seuraavalla puikolla kaavion II mukaisesti. Poimi jälkimmäiselle puikolle 1 lisäsilmukka kantalapun reunasta aivan puikon lopusta. Poimi vapaalla puikolla 15 silmukkaa kantalapun reunasta ja neulo samalle puikolle 5 silmukkaa seuraavalta puikolta. Siirrä kantapääpuikolle jäävät 5 silmukkaa seuraavalle puikolle. Tähän kohtaan tulee kerroksen vaihto. 1. ja 4. puikoilla neulotaan siis jalkapohjaa ja 2. ja 3. puikoilla päällyspuolta. Neulo kantakiila seuraavasti:

1. krs: Neulo 1. ja 4. puikoilla oikein, 2. ja 3. puikoilla kaavion II mukaan.
2. krs: Neulo 1. puikolla oikein, kunnes jäljellä 3 s, 2 o yht, 1 o. Neulo 2. ja 3. puikoilla kaavion II mukaan. Neulo 4. puikolla 1 o, 2 o kiertäen yhteen, neulo oikein puikon loppuun.

Toista näitä kahta kerrosta 5 kertaa, jolloin 1.,3. ja 4. puikolla on 15 silmukkaa ja 2. puikolla 16 s.

Sukan terä

Neulo 1. ja 4. puikoilla sileää oikeaa, 2. ja 3. puikoilla kaavion II mukaan. Neulo kaavio II 2 kertaa ja vielä kerran kerrokset 1-12. Isokokoisempaan jalkaan kannattaa neuloa vielä muutama sileä oikea kerros ennen kärkikavennusten aloittamista.

Kärki

Kavenna seuraavalla tavalla:
1. krs: 1. ja 3. puikko: Neulo oikein, kunnes jäljellä on 3 s, 2 o yhteen, 1 o.
2. ja 4. puikko: Neulo 1 o, 2 o kiertäen yhteen, neulo oikein puikon loppuun.
2. krs: Neulo kaikki s:t oikein.

Kun työssä on 37 s, neulo 1. puikko vielä kerran ja siirrä sitten päällyssilmukat yhdelle puikolle ja pohjasilmukat toiselle. Silmukoi silmukat yhteen joko neulan avulla tai puikoilla seuraavasti:

Pitele työtä vasemmassa kädessä, mallineuleen puoli itseäsi kohti. Lanka tulee takimmaiselta puikolta. Katkaise lanka jättäen sitä noin 30 cm.

Neulo etupuikolta 1 s nurin, pudota se puikolta ja vedä lanka sen läpi. Neulo toinen silmukka oikein, vedä lanka läpi ja jätä se puikolle. Neulo takapuikolta 1 s oikein, pudota se ja vedä lanka läpi. Neulo toinen silmukka nurin, vedä lanka läpi ja jätä puikolle.

Toista edellisiä vaiheita, kunnes kummallakin puikolla on 1 silmukka. Neulo ne yhteen, vedä lanka läpi ja päästä silmukat puikolta.

Neulo toinen sukka samalla tavalla.

Viimeistely

Halutessasi höyrytä, kastele tai pingota sukat. Päättele langanpäät.

Kaaviot

Mallineuleen ohje on kirjasta 400 knitting stitches, s. 216, Leaf Stitch

Teksti ja kuvat

Iida Glumoff

Lisää Iidasta

Ulla 03/09 - Ohjeet

Laura Ahlstedt:
Hippamyssy

Laura Ahlstedt:
Kokko

Marja Airaksinen:
Tähtilapaset

Taina Anttila:
Vellamo

Taija Elo:
Uddevalla

Iida Glumoff:
Karismalapaset

Iida Glumoff:
Perusviuhkat

Ausifer:
Kopernikus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ruostekenno

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Serpentes

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Teehetki

Iina Kraak:
Päre

Anni Laine:
Triforce

Anni Laine:
Twilight princess

Lilia Mankki:
Musica

Sari Mäkinen:
Avaruuspipo

Kristel Nyberg:
Kaisa

Hanna Piipari:
Kaisla

Hanna Piipari:
Korinpohja

Riikka R.:
Lumottaren sisarpuolet

Mira Ranki:
Norskit

Eeva Saviranta:
Indil

Eeva Saviranta:
Tassunjäljet

Saija Tammisto:
Seireeni

TiiQ:
Verso

Pia Tuononen:
Kiemura

Pia Tuononen:
Kuusikko

Pia Tuononen:
Poimu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.