Tähtilapaset

Alun perin minulla oli idea pitkävartisista lapasista, joiden varsiosassa olisi kirjoneuletta, mutta lapasosa olisi yksivärinen. Varsiosasta halusin kellottuvan, rukkasmaisen. Kun aloin neuloa lapasia, kirjoneule veti niitä sen verran kokoon, että varresta tulikin aika kapea. Samalla päädyin tekemään myös lapasosan kokonaan kirjoneuleena.

Tähtikuviot on poimittu erilaisista perinnemalleista ja muokattu sopimaan yhteen. Varressa on kolme erilaista tähtikuviota. Kavennukset tehdään tähtikuvioiden välillä, jotta varsi on suusta levempi ja kapenee kämmenosaa kohden. Peukalokiila lisää lapasen istuvuutta, ja kämmenosa on melko kapea. Kärkikavennukset noudattavat kirjoneulekuvion muotoja.

Alpakkalanka on pehmeää ja sopii herkkäihoisillekin käyttäjille. Kirjoneuleena ilmava lanka on lämmintä, mutta ei liian kuumaa.

Lanka ja langan menekki

Novita Luxus Alpaca (100 % alpakkaa; 50 g / 163 m), 50 g luonnonvalkoista ja 50 g harmaata.
Lapasiin menee noin puolikas kerä kumpaakin väriä.

Neuletiheys

30 s ja 31 krs kirjoneuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Neula tai virkkuukoukku langanpäiden päättelyyn

Koko

Yksi koko, naisen
Lapanen on malliltaan kapea

Ohje

Luo harmaalla 64 s. Jaa silmukat sukkapuikoille. Siirrä lanka työn oikealle puolelle kierreraitoja varten. Jatkossa langat kulkevat työn oikealla puolella. Neulo valkoisella 1 s nurin ja siirrä lanka työn oikealle puolelle. Neulo harmaalla 1 s nurin ja siirrä taas lanka työn oikealle puolelle. Jatka kerros loppuun neuloen vuorotellen nurin molemmilla väreillä lankojen kulkiessa työn oikealla puolella. Neulo yksi kerros harmaalla oikein ja siirrä lanka työn oikealle puolelle. Tee vielä kaksi kierreraitaa (yhteensä kolme kierreraitaa) ja neulo kierreraidan jälkeen aina yksi kerros oikeaa harmaalla langalla.

Aloita kirjoneule varren kaavion mukaan. Kaaviossa on vain puolet, joten neulo kaavion rivit kahteen kertaan, jotta kerros tulee täyteen. Vasemman käden lapasta neulottaessa lue kaaviota oikealta vasemmalle ja oikean käden lapasta neulottaessa vasemmalta oikealle. Näin lapasista tulee peilikuvat ja peukalo tulee automaattisesti oikeaan kohtaan.

Kun varsi on neulottu, jatka neulomista lapaskaavion mukaan. Kaaviossa on kuvattu koko lapanen, sekä etu- että takapuoli. Lue kaaviota vasemman käden lapasessa oikealta vasemmalle ja oikean käden lapasessa vasemmalta oikealle. Näin lapasista tulee peilikuvat ja varren ja lapasen tähtikuviot osuvat päällekkäin samoille kohdille.

Peukalokiilan punainen kohta neulotaan kerroksella 15. Neulo lapanen kaavion mukaan peukalokiilaan asti. Neulo peukalokiilan silmukat apulangalle (punainen rivi). Siirrä sen jälkeen apulangalla olevat peukalokiilan silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo kerroksen 15 peukalokiilan kaavion mukaan (kavennukset). Jatka neulomista kaavion mukaan. Peukalokiilan loput silmukat kavennetaan vähitellen pois.

Kärkikavennukset alkavat epäsymmetrisesti, kuten kaaviossa on kuvattu. Ensimmäisellä kavennuskerroksella kavennetaan vain lapasen toisella puolella, sen jälkeen tasaisesti. Näin kavennukset saadaan täsmäämään kuvioon. Kun olet neulonut kaavion loppuun, lapasessa on 6 silmukkaa. Neulo ensimmäinen silmukka, siirrä se vasemmalle puikolle ja nosta muut silmukat neulotun yli. Katkaise lanka, vedä se silmukan läpi ja kiristä.

Peukalo

Pura apulanka ja poimi alaosasta (peukalokiilan puolelta) 13 s. Poimi yläpuolelta 7 s ja ylä- ja alaosan väleistä molemmilta puolilta 1 s. Peukalossa on nyt 22 s. Jaa silmukat kolmelle sukkapuikolle. Aloita neulominen alaosan eli peukalokiilan silmukoista. Kaavion 7. silmukka on peukalokiilan keskisilmukka. Neulo peukalokaavion mukaan ja toista kerroksia 8 ja 9, kunnes peukalo on riittävän pitkä eli peittää peukalon melkein kokonaan. Peukalon pituus on tässä vaiheessa noin 6 cm.

Aloita kavennukset. Neulo mallineuletta peukalokaavion kerrosten 8 ja 9 mukaan, mutta kavenna jokaisen puikon lopussa 2 o yhteen harmaalla. Toista kavennuksia jokaisella kerroksella, kunnes peukalossa on jälkellä 10 s. Katkaise valkoinen lanka ja neulo seuraava kerros ainoastaan harmaalla. Kavenna jokaisen puikon lopussa 2 o yhteen. Nyt jäljellä on 7 s. Neulo ensimmäinen silmukka, siirrä se vasemmalle puikolle ja nosta muut silmukat neulotun yli. Katkaise lanka, vedä se silmukan läpi ja kiristä.

Neulo toinen lapanen samoin, mutta peilikuvana (huom. lue kaavioita eri suunnasta).

Viimeistely

Päättele langanpäät. Höyrytä tarvittaessa.

Kaaviot

Lapanen

Varsi

Peukalo

Merkkien selitykset

Teksti ja kuvat

Marja Airaksinen

Lisää Marjasta

Ulla 03/09 - Ohjeet

Laura Ahlstedt:
Hippamyssy

Laura Ahlstedt:
Kokko

Marja Airaksinen:
Tähtilapaset

Taina Anttila:
Vellamo

Taija Elo:
Uddevalla

Iida Glumoff:
Karismalapaset

Iida Glumoff:
Perusviuhkat

Ausifer:
Kopernikus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ruostekenno

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Serpentes

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Teehetki

Iina Kraak:
Päre

Anni Laine:
Triforce

Anni Laine:
Twilight princess

Lilia Mankki:
Musica

Sari Mäkinen:
Avaruuspipo

Kristel Nyberg:
Kaisa

Hanna Piipari:
Kaisla

Hanna Piipari:
Korinpohja

Riikka R.:
Lumottaren sisarpuolet

Mira Ranki:
Norskit

Eeva Saviranta:
Indil

Eeva Saviranta:
Tassunjäljet

Saija Tammisto:
Seireeni

TiiQ:
Verso

Pia Tuononen:
Kiemura

Pia Tuononen:
Kuusikko

Pia Tuononen:
Poimu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.