Tassunjäljet

Tassulapasten idea syntyi kevättalvella halusta kokeilla onteloneuletta lapasiin. Koska mielessäni ei ollut valmista ohjetta aiheesta, päätin suunnitella sellaiset itse. Samalla syntyi ajatus kissan tassunjäljistä lumella ja epäsymmetrisistä lapasista, jolloin Tassunjäljet-lapaset täytyi ehdottomasti suunnitella ja neuloa.

Lanka ja langan menekki

Garntjänst Kilafors Superwash (100 % villaa, 50 g / 115 m) tai vastaava lanka, 100 g luonnonvalkoista ja 100 g harmaata

Neuletiheys

22 s ja 28 krs onteloneuletta = n. 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan. Onteloneulos on yleensä löysempää kuin normaali neule, joten tarvitset todennäköisesti hieman tavanomaista pienemmät puikot.

Muut tarvikkeet

Päättelyneula lapasen kärjen silmukointia varten

Koko

M - L

Ohje

Luo 40 - 48 s ja jaa ne tasan neljälle puikolle. Käytä apuna ohjetta silmukoiden luontiin. Neulo 1. lapasen oikea puoli valkoisella ja sisäpuoli harmaalla. Näin 1. lapasen päälipuolen kuvioväri on harmaa ja sisäpuolen valkoinen.

Neulo 3 krs oikein onteloneuletta. Aloita tämän jälkeen 2. puikon alussa kuvioneulos kaavion mukaan.

Neulo oikein ja jatka kuviota, kunnes lapasen pituus on n. 6 cm. Aloita peukalokiila 4. puikon alussa ja neulo seuraavasti:

4. puikon alussa 4 s (2 valkoista ja 2 harmaata) päässä reunasta neulo kiilalisäykset: Neulo lisäys nostamalla ensin valkoinen lanka silmukoiden välistä ja neulomalla se kiertäen oikein, sitten harmaa lanka ja neulomalla se kiertäen nurin, 6 s oikein (3 valkoista ja 3 harmaata) ja toista samanlainen lisäys.

Neulo 2 krs oikein ja toista lisäykset, nyt lisäysten välissä on 10 (5 valkoista ja 5 harmaata) silmukkaa. Jatkossa neulo lisäykset joka 3. kerros 3 - 4 kertaa, yhteensä 20 - 24 lisättyä silmukkaa. Neulo 2 krs oikein ja siirrä kiilan silmukat langalle. Luo kiilan silmukoiden tilalle vuorotellen langoilla silmuillen 3 s molemmilla väreillä eli yhteensä 6 s. Varo kiertämästä lankoja toistensa ympäri lisätessä! Nyt silmukoita pitäisi olla sama määrä kuin ennen peukalokiilaa.

Jatka neulomista, kunnes lapasen pituus on 19 - 20 cm, tai kunnes lapasta sovittaessa pisimpien sormien päät tulevat vähän esille.

Neulo kärkikavennukset:

  1. puikon lopussa 4 s (2 valkoista ja 2 harmaata) päässä reunasta nosta 3 s, vaihda 2. ja 3. viimeisen silmukan paikkaa. Siirrä nostetut takaisin vasemmalle puikolle. Nyt puikon lopussa on 2 valkoista ja 2 harmaata silmukkaa. Neulo kaksi oikein yhteen (valkoiset) ja kaksi nurin yhteen takareunastaan (harmaat).
  2. puikon alussa nosta 3 s, vaihda 2. ja 3. silmukan paikkaa ja siirrä nostetut takaisin vasemmalle puikolle. Neulo ensin ylivetokavennus (valkoiset) ja sitten nosta 1 nurin, neulo silmukka nurin ja vedä nostettu silmukka nurin neulotun yli.
  3. puikon lopussa neulo kavennukset kuten 1. puikon lopussa.
  4. puikon alussa neulo kavennukset kuten 2. puikon alussa.

Kun silmukoita on jäljellä 24 (12 kumpaakin väriä), silmukoi ensin lapasen sisäpuoli kiinni ja sitten ulkopuoli. Helpointa on jakaa silmukat eri puikoille, harmaat toiselle puikkoparille ja valkoiset toiselle.

Neulo seuraavaksi peukalo: poimi langalle jätetyt silmukat ja luoduista lisäsilmukoista vuorotellen 5 harmaata ja 5 valkoista silmukkaa kolmelle puikolle niin, että silmukat ovat onteloneuleena oikein puikoilla. Neulo peukaloa n. 6 cm tai kunnes se riittää peittämään peukalon pään. Päättele jokaisen puikon alussa kuten kärkikavennusten 2. ja 4. puikon alussa, kunnes jäljellä on 6 s. Vedä lanka sisäpuolen silmukoiden läpi ja kiristä. Vie lanka kokonaan lapasen sisälle, jotta saat pääteltyä langanpään siltä puolelta. Tee sama ulkopuolen silmukoille.

Neulo toinen lapanen samoin, mutta vaihda värit. Kääntämällä lapasen sisäpuoli ulospäin saat parin samanvärisiä lapasia.

Päättele langanpäät huolellisesti lapasen ulkopuolelta käsin.

Kaavio


Vinkki

Voit neuloa peukalot erikseen, jos niiden neulominen onteloneuleena tuntuu vaikealta. Vaihda puolta numeroa isompiin puikkoihin. Neulo ensin valkoinen peukalo poimimalla valkoiset odottamaan jääneet silmukat ja poimi lisäksi 5 muuta silmukkaa. Neulo peukalosta hieman tavanomaista pidempi, sillä kaksinkertainen neulos on paksumpaa. Kun peukalo on neulottu, käännä lapanen ja päättele valkoinen langanpää. Neulo harmaa peukalo samoin.

Teksti ja kuvat

Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Ulla 03/09 - Ohjeet

Laura Ahlstedt:
Hippamyssy

Laura Ahlstedt:
Kokko

Marja Airaksinen:
Tähtilapaset

Taina Anttila:
Vellamo

Taija Elo:
Uddevalla

Iida Glumoff:
Karismalapaset

Iida Glumoff:
Perusviuhkat

Ausifer:
Kopernikus

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Ruostekenno

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Serpentes

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Teehetki

Iina Kraak:
Päre

Anni Laine:
Triforce

Anni Laine:
Twilight princess

Lilia Mankki:
Musica

Sari Mäkinen:
Avaruuspipo

Kristel Nyberg:
Kaisa

Hanna Piipari:
Kaisla

Hanna Piipari:
Korinpohja

Riikka R.:
Lumottaren sisarpuolet

Mira Ranki:
Norskit

Eeva Saviranta:
Indil

Eeva Saviranta:
Tassunjäljet

Saija Tammisto:
Seireeni

TiiQ:
Verso

Pia Tuononen:
Kiemura

Pia Tuononen:
Kuusikko

Pia Tuononen:
Poimu

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.