Viimeinen

Koulussa meidän piti toteuttaa valinnaisen tekstiilityön lopputyönä jokin suurehko käsityöprojekti ja minä ajattelin, että oman pitsihuivin suunnittelussa olisi projektia tarpeeksi. Kiivaan ideoinnin ja sitäkin kiivaamman neulomisen tuloksena puikoilta pääsi ohut ja kookas hartiahuivi nimeltä Viimeinen. Nimen huivi sai siitä, että se on viimeinen käsitöissä tekemäni työ peruskoulun aikana. Oman suunnittelu-urani saralla se on kuitenkin ensimmäinen, eikä toivottavasti jää viimeiseksi!

Lanka ja langan menekki

Wetterhoff Silvia (70 % villaa, 30 % silkkiä; 50 g / 500 m), 100 g tummansinistä (910)

Neuletiheys

Huivissa neuletiheydellä ei ole suurtakaan väliä. Liian löyhää ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä huivissa oleva sileä neule näyttää paremmalta tarpeeksi tiiviinä.

Puikot

Pyöröpuikko, 3 mm, vähintään 80 cm pitkä kaapeli

Koko

Huivin koko (pingotuksen jälkeen): korkeus 106 cm ja leveys 226 cm.

Kokoon vaikuttaa ratkaisevasti langan paksuus ja puikkokoko. Huivin koon muuttaminen ei onnistu pelkästään keskusmallikerran toistojen määrää muuttamalla, sillä keskus- ja reunuskuvion toistuvan osan leveys on eri, joten ne eivät välttämättä sovi yhteen. Ohjeen lopussa on kerrottu vaihtoehtoiset koot.

Ohje

Ohjeen langalla työhön tulee vain yksi keränvaihto, mutta sekin kannattaa tehdä mahdollisimman huolellisesti. Vaikka lankaa menisikin vähän hukkaan, kannattaa kerää vaihtaa työn reunassa, jolloin langanpäät voi päätellä työn reunaan. Työhön kuluu leskenlehtikuvio, jonka tekemiseen on ohje Leskenlehtihuivissa (Ulla 01/06). Neulo leskenlehti pudottamalla yksi silmukka 4 kerrosta, poimi sitten silmukka ja syntyneet lankalenkit puikolle ja neulo ne kaikki yhteen. Leskenlehti poikkeaa siis hieman Leskenlehtihuivin kuviosta.

Aloitus

Huivi aloitetaan keskeltä niskasta.

Luo 2 s. Neulo 6 krs o. Neulo 2 o, poimi puikon kärjen puoleisesta reunasta 3 s - poimi silmukat aina oikein reunan "nypyistä". Poimi vielä aloitusreunasta 2 s. Työssä on nyt 7 silmukkaa.

Kaavioiden neulominen

Neulo huivi kaavioiden mukaan. Kaaviossa on esitetty huivista vain toinen puolikas. Neulo siis seuraavasti: 2 reunasilmukkaa oikein, kaavio, 1 keskisilmukka oikein, kaavio, 2 reunasilmukkaa oikein. Nurjia kerroksia ei ole piirretty kaavioon. Ne neulotaan nurin, lukuun ottamatta reunasilmukoita, jotka neulotaan aina oikein.

Kun olet neulonut kaavion 1, siirry kaavioon 2.

Neulo kaavio 2 yhteensä 6 kertaa. Toistuva mallikerta on rajattu punaisella.

Neulo kaavio 3 kerran.

Siirry kaavioon 4 ja neulo se kerran. Ohjeen mukaisessa huivissa ei tarvitse välittää rajauksessa olevasta poikkiviivasta.

Päätteleminen

Kun olet neulonut kaavion 4 viimeisen kerroksen ja olet siis nurjalla puolella, päättele huivi seuraavasti: 1 o *1 o, siirrä silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takareunoista yhteen* toista tähtien välistä osuutta, kunnes jäljellä on yksi silmukka.

Katkaise lanka ja vedä viimeisen silmukan läpi. Jos et pidä edellä esitellystä tavasta, voit päätellä silmukat myös kuten tavallisesti. Huomioi kuitenkin, että reunuksesta ei saa tulla liian tiukka, jotta pingottaminen onnistuu.

Viimeistely

Kastele työ kauttaaltaan vesiastiassa, johon on lisätty huuhteluainetta. Pingota työ nuppineuloilla ja kastele reunaa vielä tarvittaessa lisää sumutinpullolla. Päättele lopuksi langanpäät.

Kaaviot

Vinkkejä

Mikäli lankaa näyttää jäävän reilusti yli, reunuskaaviossa pienempää rajattua mallikertaa voi toistaa useamman kerran peräkkäin. Jos haluat tehdä huivista pienemmän, esimerkiksi kaulahuivikokoisen, neulo 2. kaaviota 3,5 kertaa, jolloin reunuspitsi osuu kohdalleen. Tai mikäli haluat huivista vielä isomman, neulo 2. kaaviota 8,5 mallikertaa. Puolikas mallikerta tarkoittaa 9 ensimmäistä kerrosta.

Teksti ja kuvat

Iida Glumoff

Lisää Iidasta

Ulla 02/09 - Ohjeet

Taija Elo:
Rusketusraidat

Iida Glumoff:
Viimeinen

Anne H:
Saniaispolku

Niina Hakkarainen:
Herne

Suvi Heikkilä:
Raita

Suvi Heikkilä:
Vanilja

Satu Lehti:
Ulpukka-huivi

Laura Lehtinen:
Vapaamatkustajan kantosuojus - poncho kantoliinailijalle

Nuoska:
Jääkukka

Kristel Nyberg:
Aatos

Kristel Nyberg:
Adalmiina

Kristel Nyberg:
Vaapukka

Hanna Puttaa-Vuoriluoto:
Päinvastoin

Seija Puusaari:
Pellavapolku

Satu Ruokamo:
Solina

Eeva Saviranta:
Cyanobacteria

Sirkku Siiskonen:
Mutkia matkassa

Sirkku Siiskonen:
Rinsessa

Taina:
Kummituskukkia

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.