Vaapukka

Lapsen kevyt kesäpusero on neulottu ohuesta ja viileästä bambusekoitteesta. Materiaali on mukava yllä ja kestää konepesun. Se sopiii siis reippaampaankin menoon. Parantaakseni uuden vaatteen mahdollisuuksia päästä lapsen suosioon valitsin helman lehtipitsikuvion yhteistuumin neuleen vastaanottajan kanssa japanilaisesta mallineulekokoelmasta.

Ylhäältä alas suljettuna neuleena neulottuun työhön ei jää juurikaan viimeisteltävää. Vaikka ohjeessa on vain yksi koko, on soveltaminen helppoa.

Lanka ja langan menekki

Novita Bambu (68% bambua, 32% puuvillaa; 50 g / 135 m), 200 g roosaa (514)

Langasta meni suurin osa, joten jos pidennät hihoja tai haluat tehdä erityisen ison mallitilkun, varaa ylimääräinen kerä.

Neuletiheys

24 s ja 34 krs sileää neuletta suljettuna neuleena suuremmilla puikoilla = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot, 3 mm tai käsialan mukaan
Pyöröpuikot, 3,5 mm tai käsialan mukaan
Halutessasi myös sukkapuikot vastaavia kokoja hihojen neulomista varten

Muut tarvikkeet

4 silmukkamerkkiä. Silmukanpidikkeitä tai apulankaa hihojen silmukoita varten

Koko

110 cm, valmiin puseron vartalonympärys noin 75 cm, pituus olalta helmaan noin 44 cm.

Ohje

Kaula-aukko

Luo 88 s pienemmille puikoille. Yhdistä työ suljetuksi neuleeksi. Neulo 1 krs nurin ja 2 krs oikein. Neulo sitten reikäraita: *1 o, langankierto, nosta 1 s neulomatta, neulo 2 oikein yhteen, vedä nostettu silmukka neulotun yli, langankierto*. Toista *–* kerros loppuun. Neulo vielä 1 krs oikein ja 1 krs nurin.

Vaihda työhön suuremmat puikot. Neulo 18 s o, laita silmukkamerkki. Neulo 8 o, laita silmukkamerkki. Neulo 36 o, laita silmukkamerkki. Neulo 8 o, laita silmukkamerkki. Neulo 18 s o. Seuraavaksi aloita raglanlisäykset sekä kaula-aukon muotoilu lyhennetyin kerroksin. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt etukappaleessa kaula-aukon keskellä.

*Neulo oikein, kunnes olet 1 s:n päässä silmukkamerkistä. Tee langankierto, neulo 2 o, tee langankierto*. Toista *–* kaikkien neljän silmukkamerkin kohdalla. Neulo neljännen silmukkamerkin lisäysten jälkeen vielä 2 o, nosta seuraava s neulomatta, kierrä lanka silmukan juuren ympäri, palauta nostettu s vasemmalle puikolle ja käännä työ. Neulo olan, takakappaleen ja toisen olan s:t nurin. Kun olet neulonut vielä 4 s viimeisen silmukkamerkin jälkeen, nosta seuraava s neulomatta, kierrä lanka silmukan juuren ympäri, palauta nostettu s vasemmalle puikolle ja käännä työ.

Neulo taas raglanlisäyskerros: *Neulo oikein, kunnes olet 1 s:n päässä silmukkamerkistä. Tee langankierto, neulo 2 o, tee langankierto*. Toista *–* kaikkien neljän silmukkamerkin kohdalla. Neulo neljännen silmukkamerkin lisäysten jälkeen vielä 8  o, nosta seuraava s neulomatta, kierrä lanka silmukan juuren ympäri, palauta nostettu s vasemmalle puikolle ja käännä työ. Neulo olan, takakappaleen ja toisen olan s:t nurin. Kun olet neulonut vielä 10 s viimeisen silmukkamerkin jälkeen, nosta seuraava s neulomatta, kierrä lanka silmukan juuren ympäri, palauta nostettu s vasemmalle puikolle ja käännä työ.

Neulo kolmas raglanlisäyskerros samoin kuin edelliset. Neulo sitten 13 o, nosta seuraava s neulomatta, kierrä lanka silmukan juuren ympäri, palauta nostettu s vasemmalle puikolle ja käännä työ. Neulo olan, takakappaleen ja toisen olan s:t nurin. Kun olet neulonut vielä 15 s viimeisen silmukkamerkin jälkeen, nosta seuraava s neulomatta, kierrä lanka silmukan juuren ympäri, palauta nostettu s vasemmalle puikolle ja käännä työ. Kaula-aukon muotoilu on nyt valmis. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt kaula-aukon reunassa.

Kaarroke

Neulo raglanlisäyskerros: *Neulo oikein, kunnes olet 1 s:n päässä silmukkamerkistä. Tee langankierto, neulo 2 o, tee langankierto*, toista *–* kerros loppuun. Neulo 1 krs sileää ilman lisäyksiä. Toista näitä kahta kerrosta, kunnes raglanlisäyksiä on kaula-aukon lisäyskerrokset mukaanluettuna 23. Etu- ja takakappaleessa on kussakin 82 s, hihoissa 54 s. Neulo vielä sileää ensimmäisen raglanlisäyksen silmukkamerkkiin asti. Poista silmukkamerkki. Siirrä hihan 54 s apulangalle tai silmukanpidikkeille ja poista toinenkin silmukkamerkki. Luo puikolle hihan alle 4 s ja laita silmukkamerkki kerroksen uuden aloituskohdan merkiksi. Luo vielä 4 s. Neulo takakappaleen silmukat. Poista seuraava silmukkamerkki, siirrä toisen hihan 54 s apulangalle tai silmukanpidikkeille ja poista viimeinenkin raglanlisäysten merkki. Luo hihan alle 4 s, merkitse sivusauman kohta silmukkamerkillä kuten kerroksen alussa ja luo vielä 4 s. Neulo sitten sileää kerroksen vaihtumiskohdan silmukkamerkkiin asti.

Vartalo

Työssä on nyt 180 s ja kerros vaihtuu puseron sivusauman kohdalla. Jatka sileää neuletta suljettuna neuleena, kunnes vartalon pituus on kainalon alta mitattuna noin 8 cm. Neulo 1 krs nurin. Seuraavalla kerroksella neulo *1 n, 13 o, 1 n*, toista *–* kerros loppuun. Aloita sitten pitsineule ruutupiirroksen mukaan. Huomaa, että piirrokseen on merkitty vain joka toinen kerros. Neulo välikerroksilla oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin.

Toista pitsineulemallikerta joko 4 kertaa tai jatka pitsineuletta kunnes puseron helma on noin 1,5 cm haluttua valmista mittaa lyhyempi. Vaihda työhön pienemmät puikot ja neulo 1 krs oikein, 1 krs nurin ja 2 krs oikein. Neulo sitten reikäraita: *1 o, langankierto, nosta 1 s neulomatta, neulo 2 oikein yhteen, vedä nostettu silmukka neulotun yli, langankierto*. Toista *–* kunnes jäljellä on 2 s ennen sivusauman silmukkamerkkiä. Neulo 2 o ja jatka sitten taas reikäraitaa: *1 o, langankierto, nosta 1 s neulomatta, neulo 2 oikein yhteen, vedä nostettu silmukka neulotun yli, langankierto*. Toista *–* kunnes kerroksella on jäljellä 2 s. Neulo viimeiset s:t oikein.

Neulo vielä 1 krs oikein ja 1 krs nurin. Päätä helman silmukat. Varo kiristämästä päättelyreunaa liikaa.

Hihat

Poimi hihan 54 silmukkaa apulangalta paksummille puikoille. Käytä tarvittaessa sukkapuikkoja. Luo kainalon alle 4 s, laita silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohdan merkiksi ja luo 4 s lisää. Yhdistä työ suljetuksi neuleeksi. Neulo sileää neuletta kunnes hihan pituus kainalon alta mitattuna on noin 5 cm tai kunnes hiha on noin 1,5 cm haluttua lyhyempi. Vaihda työhön ohuemmat puikot. Neulo 2 nurin yhteen, jatka nurjaa kunnes kerroksella on jäljellä 2 s ja neulo taas 2 nurin yhteen. Neulo vielä 2 krs oikein ja neulo sitten reikäraita: *1 o, langankierto, nosta 1 s neulomatta, neulo 2 oikein yhteen, vedä nostettu silmukka neulotun yli, langankierto*. Toista *–* kerros loppuun. Neulo vielä 1 krs oikein ja yksi krs nurin. Päätä hihan silmukat. Neulo toinen hiha samoin.

Viimeistely

Kostuta neule kevyesti ja levitä kuivumaan tasaiselle alustalle. Päättele langanpäät.

Vinkkejä

Ohjeessa on vain yksi koko, mutta ylhäältä alas neulotun paidan soveltaminen on helppoa: lisää tai vähennä raglanlisäyksiä vastaanottajan koon mukaan. Jos haluat muuttaa kaula-aukon kokoa, lisää tai vähennä 4 s aloitussilmukoista. Helman silmukkamäärän tulee olla jaollinen viidellätoista, jotta lehtipitsikuvio täsmäisi.

Kaaviot

Teksti ja kuvat

Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

Ulla 02/09 - Ohjeet

Taija Elo:
Rusketusraidat

Iida Glumoff:
Viimeinen

Anne H:
Saniaispolku

Niina Hakkarainen:
Herne

Suvi Heikkilä:
Raita

Suvi Heikkilä:
Vanilja

Satu Lehti:
Ulpukka-huivi

Laura Lehtinen:
Vapaamatkustajan kantosuojus - poncho kantoliinailijalle

Nuoska:
Jääkukka

Kristel Nyberg:
Aatos

Kristel Nyberg:
Adalmiina

Kristel Nyberg:
Vaapukka

Hanna Puttaa-Vuoriluoto:
Päinvastoin

Seija Puusaari:
Pellavapolku

Satu Ruokamo:
Solina

Eeva Saviranta:
Cyanobacteria

Sirkku Siiskonen:
Mutkia matkassa

Sirkku Siiskonen:
Rinsessa

Taina:
Kummituskukkia

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.