Jääkukka

Neuloin Jääkukka-huivin alun perin kokeiluluontoisena projektina hetken päähänpistosta joululahjapaniikin huumaamana. Kaavion kyhäsin kokoon kynän ja ruutupaperin avulla eräällä ruokatunnilla ja ensimmäisen, lahjaksi päätyneen huivin neuloin kaapin perältä löytyneestä epäilyttävän pölyyntyneen näköisestä mohairlangasta.

Kun kuvio alkoi omavaltaisesti muodostaa kukkia, oli ne neulottava toistamiseen selkeämmin näkyviin ja lopulta erittäin esittävään, tyyligurujen mielestä ehkä jopa rooliasumaiseen muotoon. Korostin vaikutelmaa maalaamalla valmiiseen huiviin silkkiväreillä kukkamaisen kuvion avopin suotuisalla avustuksella. Tämä kevään loistoon puhjennut jääkukka on tässä nyt ihmeteltävänäsi.

Huivin mallikuvio on kirjasta Neulojan käsikirja (Lesley Stanfield), mallikuvio 18: Goottilainen pitsi. Kaavio on piirretty eri tavalla kuin Stanfieldin kirjassa.

Lanka ja langan menekki

Mondial Ciao (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 420 m), noin 150 g valkoista (426)

Neuletiheys

16 s ja 27 krs toistuvan kuvion mallineuletta on 10 cm.

Puikot

Pyöröpuikot 4,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

  • Jämälankaa aloitusta varten.
  • Virkkuukoukku aloitusta varten.
  • Halutessasi esim. silkkivärejä ja pensseli tai tuppo huivin värjäämiseen

Koko

Huivin leveys 190 cm, korkeus 66 cm

Ohje

Ennen kuin aloitat

Huivi neulotaan niskasta pitkän sivun keskeltä kohti kolmion kahta lyhyempää kylkeä. Huivi koostuu kahdesta identtisestä pitsineulekuviosta, joiden keskelle neulotaan 2 silmukkaa sileää neuletta. Reunoissa neulotaan 2 s aina oikeaa neuletta. Reuna- ja keskisilmukoita ei ole merkitty kaavioihin ja pitsikuvio on esitetty kaavioissa vain kerran. Pitsikuvion nurjat kerrokset neulotaan nurin aloitus- ja toistuvassa kaaviossa, reunakuviossa neulotaan osa silmukoista oikein nurjan puolen kerroksilla. Huivin kokoa on helppo muuttaa, koska reunakuvion neulomisen voi aloittaa milloin tahansa toistuvan mallikuvion viimeisen rivin jälkeen.

Aloitus

Virkkaa jämälangalla 4 ketjusilmukkaa ja vedä lanka viimeisen silmukan läpi. Poimi puikolla ja neulo huivilangalla ketjun sivusta kaksi silmukkaa. Neulo näillä kahdella silmukalla aina oikeaa neuletta 10 kerrosta. Poimi ja neulo sitten suorakaiteen reunasta viimeksi neulomasi silmukan vierestä 4 n. Pura virkattu aloitus ja poimi ja neulo huivilangasta muodostuvat kaksi silmukkaa. Nyt työssä on 8 s. Käännä työ.

Aloita neulomaan aloituskaavion mukaan. Muista että kerroksen kaksi ensimmäistä ja viimeistä silmukkaa neulotaan aina oikein ja huivin keskellä neulotaan aina 2 s sileää neuletta. Mallikuvio neulotaan kahdesti eli molemmin puolin keskisilmukoita.

Alla ensimmäiset kerrokset auki kirjoitettuina reuna- ja keskisilmukoineen.

1. krs: 2o, lk, 1o, lk, 2o, lk, 1o, lk, 2o
2. krs ja kaikki muut nurjat krs:t: 2o, neulo nurin kunnes puikolla on jäljellä 2s, 2o
3. krs: 2o, lk, 3o, lk, 2o, lk, 3o, lk, 2o
5.krs: 2o, *lk, 2 o yht., lk, 1o, lk, ylivetokavennus, lk, 2o* toista *_*
7.krs: 2o, *lk, 2 o yht., lk, 3o, lk, ylivetokavennus, lk, 2o* toista *_*
9.krs: 2o, *lk, 2 o yht., lk, 5o, lk, ylivetokavennus, lk, 2o* toista *_*

Kun olet neulonut vielä kerroksen 10, aloita neulomaan kuviota toistuvan pitsikuvion kaavion mukaan. Muista edelleen neuloa reunoissa 2 aina oikeaa silmukkaa ja keskellä 2 silmukkaa sileää.

Kun olet neulonut kaavion kerran, mallikerta alkaa toistua pitsikuvion keskellä. Toistuva osuus on merkitty kaavioon sinisillä viivoilla.

Neulo toistuva mallikuvio yhteensä kymmenen kertaa tai kunnes huivi on lähes toivomasi kokoinen tai kunnes lankaa on enää vähän jäljellä. Huomaa, että huivi levenee jokaisella oikean puolen kerroksella 4 s, joten mitä pidemmällä olet, sitä enemmän kerros vie lankaa.

Lopuksi huiviin neulotaan reunakuvio. Voit aloittaa reunakuvion neulomisen toistuvan mallikuvion kerroksen 16 jälkeen riippumatta siitä kuinka monta kertaa olet neulonut toistuvan pitsikuvion.

Muista neuloa reunakuvion reunoissa 2 s aina oikeaa ja keskellä 2 s sileää. Huomaa, että reunakuviossa neulotaan nurjilla kerroksilla oikeita silmukoita kaavion osoittamissa kohdissa.

Kun olet neulonut reunakuvion kerran, päättele silmukat joustavalla päättelytavalla, esimerkiksi neulo 2 s, * työnnä vasemman puikon kärki neulottujen silmukoiden läpi ja vedä sitten lanka neulottujen silmukoiden läpi oikealla puikolla niin, että muodostuu uusi silmukka. Neulo 1s.* Toista *_* kunnes enää 1 s on jäljellä. Katkaise lanka ja vedä se silmukan läpi.

Viimeistely

Mallihuivi on viimeistelty maalaamalla se silkkiväreillä. Jos haluat hieman kypsemmän lookin, jätä maalaaminen väliin. Jos taas haluat hieman revitellä, noudata seuraavia ohjeita.

Kastele huivi kunnolla kuten pingottaessasi ja suojaa maalausalusta esimerkiksi jätesäkillä. Levitä huivi maalausalustalle. Jos haluat erittäin kirkkaita värejä, kasta pensseli tai tuppo suoraan väriin. Jos haluat väristä haaleamman, laimenna väriä reilusti vedellä. Maalaa tai tuputa väriä huiviin haluamiisi kohtiin. Huomaa, että väri leviää langan suuntaisesti. Jos haluat, ettei väri leviä, älä kastele aluksi huivia. Tällöin maalaaminen kestää kuitenkin huomattavasti kauemmin eikä väri myöskään imeydy langan pintaa syvemmälle.

Kun olet maalannut huivin, anna sen kuivua tasossa. Kun huivi on kuiva, kiinnitä väri joko silitysraudalla tai uunissa. Värille sopivista kiinnitystavoista on yleensä tietoa väripurkissa.

Lopuksi pingota huivi. Kastele huivi ja anna sen liota vedessä vähintään 20 min. Asettele huivi kuivumaan (haluamiisi) mittoihin nuppineulojen avulla. Anna kuivua kunnolla.

Kun huivi on pingotettu, päättele langanpäät.

Kaaviot

Merkkien selitykset

O = langankierto (lk)
/ = neulo 2 oikein yhteen (2 o yht.)
\ = ylivetokavennus (nosta 1 s nurin, 1o, vedä nostettu silmukka neulotun yli)
3 = neulo kolme silmukkaan yhteen siten, että nostat ensin 2 s neulomatta kuin neuloaksesi ne yhteen, 1 o, vedä nostetut silmukat neulotun silmukan yli
| = neulo oikealla nurin ja nurjalla oikein

Aloituskaavio

Toistuvan pitsikuvion kaavio

Reunakuvio

Teksti ja kuvat

Nuoska

Lisää Nuoskasta

Ulla 02/09 - Ohjeet

Taija Elo:
Rusketusraidat

Iida Glumoff:
Viimeinen

Anne H:
Saniaispolku

Niina Hakkarainen:
Herne

Suvi Heikkilä:
Raita

Suvi Heikkilä:
Vanilja

Satu Lehti:
Ulpukka-huivi

Laura Lehtinen:
Vapaamatkustajan kantosuojus - poncho kantoliinailijalle

Nuoska:
Jääkukka

Kristel Nyberg:
Aatos

Kristel Nyberg:
Adalmiina

Kristel Nyberg:
Vaapukka

Hanna Puttaa-Vuoriluoto:
Päinvastoin

Seija Puusaari:
Pellavapolku

Satu Ruokamo:
Solina

Eeva Saviranta:
Cyanobacteria

Sirkku Siiskonen:
Mutkia matkassa

Sirkku Siiskonen:
Rinsessa

Taina:
Kummituskukkia

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.