Vapaamatkustajan kantosuojus - poncho kantoliinailijalle

Kuvassa poncho XS-kokoisen naisen yllä. Tuttavani Riina Lang esitti minulle toiveen ohjeesta kantoliinailuun soveltuvaan ponchoon, joka sopisi käytettäväksi alkusyksystä, loppukeväästä tai pidettäväksi viileiden kesäiltojen lämmikkeenä. Oli helppo päättää ponchon materiaaliksi puuvilla. Palmikot valitsin Lesley Stanfieldin kirjasta Kauneimmat neulemallit. Tein myös napit itse askartelumassasta.

Poncho on erittäin mukautuva neule: se sopii monelle erikokoiselle käyttäjälle ja eri-ikäisille lapsille. Napeilla voi kiristää kaula-aukon pienen vauvan kaulan ympäriltä ja isommalle lapselle napinlävet voi joko asetella eri tavalla tai kiristää kaula-aukkoa tylsillä hakaneuloilla.(Hakaneulat on kuitenkin asetettava niin, etteivät ne vahingossakaan satuta lasta.) Kuvissa malleina ovat L-kokoinen 8. kuulla raskaana oleva nainen ja XS-kokoinen nainen.

Lanka ja langan menekki

Online Linie 163 Bingo (100 % merseroitua egyptiläistä puuvillaa; 50 g / 125 m), 800 g vaalea beige (67)

Neuletiheys

26 s aina oikein neuletta = 10 cm

Puikot

3,5 mm pyöröpuikot 80 cm

Muut tarvikkeet

Virkkuukoukku 3 mm
3 nappia, halkaisija vähintään 1 cm

Koko

Ponchon korkeus 86 cm, leveys 139 cm
Poncho sopii samankokoisena hyvin erikokoisille käyttäjille (katso esimerkit kuvista).

Ohje

Lue ohje alusta loppuun ennen aloittamista. Poncho neulotaan alusta loppuun tasona.

Kantoliinaponcho tasolle levitettynä.

Takakappale

Luo 5 silmukkaa. Neulo 4 kerrosta aina oikein.

Aloita molemmissa reunoissa lisäykset: tee 2 silmukan päähän reunasta langankierto. Jatka näitä lisäyksiä joka toinen kerros oikealla puolella koko työn ajan. Neulo lisätyillä silmukoilla aina oikeaa.

Kun puikoilla on 25 silmukkaa, aloita työn oikealla puolella keskipalmikko palmikkokaavio 1:n mukaan. Jatka lisäyksiä reunoissa kuten edellä. Vinkki: palmikon erottaminen muusta työstä helpottuu, jos erotat sen silmukkamerkeillä.

Kun keskipalmikon ja reunasilmukoiden välissä on 65 silmukkaa, aloita reunapalmikot kaavion 2 mukaan oikealla puolella: neulo reunasilmukat 2 s oikein, tee langankierto, 2 s oikein, reunapalmikko kaavion 2 mukaan, neulo 51 välisilmukkaa oikein, neulo keskipalmikko kaavion 1 mukaan, neulo 51 välisilmukkaa oikein, neulo reunapalmikko kaavion 2 mukaan, neulo 2 s oikein, tee langankierto, neulo reunasilmukat 2 s oikein.

Jatka neulomista, kunnes kappale on tasolla mitattuna 83 cm korkea. Päätä sitten keskimmäiset 69 silmukkaa kaula-aukkoa varten. Neulo ensin vasen puoli: Jatka lisäyksiä edelleen reunoissa ja neulo reunapalmikon mallikerran verran loppuun tai 2 cm. Päättele silmukat. Neulo oikea puoli samalla tavalla.

Etukappale

Etukappale neulotaan kuten takakappale, kunnes keskipalmikkoa on toistettu 2 mallikertaa. Aloita sitten oikealla puolella lisäykset lapsen "pussia" varten seuraavasti: Tee lisäykset 2 silmukan päässä keskipalmikon molemmin puolin neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein. Lisäyksen voit tehdä myös muulla haluamallasi tavalla, kunhan siitä ei jää reikää. Jatka näitä lisäyksiä kunnes keskipalmikon ja reunapalmikon välissä on 72 silmukkaa.

Kuvassa poncho L-kokoisen 8. kuulla raskaana olevan naisen yllä.

Kun kappaleen korkeus tasolla mitattuna on 71 cm, aloita kaula-aukko vauvalle. Tarkista, että keskipalmikon kaavio on tehty loppuun siistimmän lopputuloksen saamiseksi. Neulo sitten 2 kerrosta siten, että keskipalmikon kohdalla neulotaan kaikki silmukat aina oikein. Jatka reunapalmikoita kuten ennenkin. Päättele sitten kappaleen keskeltä 65 silmukkaa (22 silmukkaa + keskipalmikon 21 silmukkaa + 22 silmukkaa). Huomioi, että silmukoita ei kannata päätellä kovin tiukkaan, jotta kaula-aukosta ei tule liian pieni.

Vauvan kaula-aukko kurotaan kiinni napeilla, jos ponchoa käytetään ilman vauvaa.

Neulo vasenta puolta 4 kerrosta oikean puolen odottaessa puikoilla. Jatka reunapalmikkoa tavalliseen tapaan. Neulottuasi vasemmalle puolelle 4 kerrosta, katkaise työstä lanka tai aloita uusi kerä ja neulo oikealle puolelle 5 kerrosta aina oikeaa. Muista kuitenkin jatkaa reunapalmikkoa kaavion mukaan.

Seuraavalla oikealla kerroksella luo 21 silmukkaa pääteltyjen silmukoiden tilalle. Jatka neulomista 9 kerroksen ajan ainaoikeaa (muista kuitenkin neuloa reunapalmikot!) ja tee sitten lisättyihin silmukoihin napinlävet seuraavasti: Neulo 2 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen, tee langankierto, neulo 5 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen, tee langankierto, neulo 5 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen, tee langankierto, neulo 2 s oikein.

Jatka neulomista normaalisti, kunnes kappale on tasolla mitattuna 78 cm pitkä. Päättele keskimmäiset 67 silmukkaa kaula-aukkoa varten. Neulo ensin vasenta reunaa 5 cm ja päättele silmukat. Neulo oikea reuna samalla tavalla. Siistimmän tuloksen saat, kun neulot reunapalmikkokaavion loppuun ennen silmukoiden päättelyä.

Viimeistely

Muotoile kappaleet kosteina. Saatat tarvita keskipalmikon alun muotoilemiseen avuksi nuppineuloja. Huolehdi, että palmikot avautuvat kauniisti. Kun kappaleet ovat kuivuneet, ompele ne yhteen olkasaumoista.

Viimeistele kaula-aukko virkkaamalla kiinteä silmukka jokaiseen kaula-aukon silmukkaan. Virkkaa vielä toinen kerros virkkaamalla kiinteä silmukka joka toiseen kiinteään silmukkaan. Päätä kerros virkkaamalla piilosilmukka ensimmäiseen silmukkaan. Katkaise lanka ja vedä se silmukasta läpi. Jos haluat pienentää kaula-aukkoa, se onnistuu helposti virkkaamalla useamman kerroksen kiinteitä silmukoita.

Päättele langanpäät ja ompele napit. Ja eikun liinailemaan!

Kaaviot

Keskipalmikko Kaavio 1: Keskipalmikko
Kaavio 1

Reunapalmikko Kaavio 2: Reunapalmikot

Symbolit

Teksti

Laura Lehtinen

Lisää Laurasta

Kuvat

Sauli Lehtinen

Kiitokset

Ulla 02/09 - Ohjeet

Taija Elo:
Rusketusraidat

Iida Glumoff:
Viimeinen

Anne H:
Saniaispolku

Niina Hakkarainen:
Herne

Suvi Heikkilä:
Raita

Suvi Heikkilä:
Vanilja

Satu Lehti:
Ulpukka-huivi

Laura Lehtinen:
Vapaamatkustajan kantosuojus - poncho kantoliinailijalle

Nuoska:
Jääkukka

Kristel Nyberg:
Aatos

Kristel Nyberg:
Adalmiina

Kristel Nyberg:
Vaapukka

Hanna Puttaa-Vuoriluoto:
Päinvastoin

Seija Puusaari:
Pellavapolku

Satu Ruokamo:
Solina

Eeva Saviranta:
Cyanobacteria

Sirkku Siiskonen:
Mutkia matkassa

Sirkku Siiskonen:
Rinsessa

Taina:
Kummituskukkia

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.