Mummon lapaset

Tavatessani ensimmäistä kertaa tulevan mieheni isoäidin, esitteli hän itsensä sanoen: "Minä olen sitten Mummo." Myöhemmin opin, että Mummo on kova neulomaan ja teki sitä aikanaan työkseenkin. Kaikki suvussa sekä sukulaisten tuttavat käyttävät Mummon tekemiä lapasia.

Nämä lapaset ovatkin muodostuneet melkein Mummon tavaramerkiksi. Tämä lapasohje on kirjoitettu Mummon neulomasta lapasesta, joten ohje täytyi tietenkin nimetä Mummon lapasiksi.

Huom. Malli ei sovi aloitteleville neulojille. Ohjeessa on käytetty kiilatonta peukaloa ja nauhakavennusta, joten näiden neulominen tulisi osata etukäteen.

Lanka ja langan menekki

Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 150 g / 390 m), 100 g viininpunaista (pääväri) ja 100 g valkoista (lisäväri, joten pienempikin määrä riittää)

Neuletiheys

32 s ja 34 krs mallineuletta = 10 cm

Alkuperäinen lapanen on neulottu siten, että neulos on erittäin tiukkaa. Ohjeen voi toteuttaa myös hieman löysemmällä tiheydellä, jolloin lapasesta tulee suurempi.

Puikot

Sukkapuikot, 2,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Parin metrin langanpätkä peukalon aukkoa varten

Koko

Nainen

Ohje

Vasen lapanen

Varsi

Luo 48 silmukkaa päävärillä ja jaa silmukat tasaisesti sukkapuikoille. Aloita 1 nurin, 3 oikein -joustinneule suljettuna neuleena. Jatka joustinneuletta päävärillä 4,5 cm, jonka jälkeen raidoita värit varressa seuraavasti:
2 krsta lisävärillä,
2 krsta päävärillä,
1 krs lisävärillä,
1 krs päävärillä,
1 krs lisävärillä,
1 krs päävärillä,
1 krs lisävärillä,
2 krsta päävärillä ja
2 krsta lisävärillä.

Jatka joustinneuletta päävärillä, kunnes varsi on 10 cm pitkä tai haluamasi pituinen.

Kämmenosa

Neulo päävärillä 1 krs sileää. Lisää 1. puikolla silmukoita seuraavasti: Neulo 1 s, lisää 1 s, neulo 5 s, lisää 1 s, neulo 5 s, lisää 1 s, neulo 1 s. Toista lisäykset samalla tavalla myös kolmella muulla puikolla. Aloita sitten kuvioneule kaavion mukaan. Kun olet neulonut mallikertaa 1,5 kertaa (olet rastin puolivälissä), neulo 2. puikon lopussa 1 s kuvion mukaan ja sitten 11 s eri langalla peukaloa varten. Jatka mallikuvion neulomista, kunnes lapasen pituus on peukalosta mitattuna 10 cm. Mallineuleesta on neulottu viimeksi 12. eli viimeinen kerros.

Aloita sitten kärkikavennukset. Huom. Mallineule muuttuu kuvien mukaan kärjissä, joten etu- ja takapuolella on eri kuviot. Mallissa reunimmainen punainen silmukka tarkoittaa reunassa olevaa kavennusta. Neulo 1. puikolta 1 s valkoisella, sitten ylivetokavennus punaisella (nosta 1 s, neulo 1 s, vedä nostettu silmukka neulotun yli), jatka mallineuleen mukaan, kunnes 2. puikolla on jäljellä 3 s. Neulo 2 o yhteen punaisella ja neulo 1 s valkoisella. Neulo 3. puikon alussa ylivetokavennus punaisella ja jatka sitten mallineuleen mukaan. Kun 4. puikolla on jäljellä 2 s, neulo 2 o yhteen.

Jatka kavennuksia joka kerroksella tällä tavoin 1. ja 3. puikon alussa sekä 2. ja 4. puikon lopussa, kunnes puikoilla on jäljellä yhteensä 6 punaista silmukkaa ja 2 valkoista silmukkaa. Kavenna vielä punaisista silmukoista neulomalla 2 oikein yhteen. Työssä on jäljellä yhteensä 6 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Peukalo

Poista apulanka ja poimi samalla silmukat puikoille aukon ala- ja yläreunasta. Poimi lisäksi aukon kummastakin reunasta 1 silmukka. Peukalossa on nyt yhteensä 24 silmukkaa. Jatka mallineuletta, kunnes peukalo on 6 cm pitkä. Toista peukalon kärjessä kavennukset kuten lapasen kärjessä.

Oikea lapanen

Neulo, kuten vasen lapanen, mutta tee peukalo 3. puikon alkuun.

Viimeistely

Päättele langanpäät. Höyrytä lapaset ja muotoile ne. Anna kuivua ja nauti ihanista lapasista.

Kaaviot

Mallineulekaavio

Kärjen mallineulekaavio edestä

Kärjen mallineulekaavio takaa

Teksti ja kuvat

Laura Lehtinen

Lisää Laurasta

Ullan ekstra 2009 - Sisältä

Päivi Eerola:
Rukkaslapaset

Suvi Heikkilä:
Pertti

Tiina Kovalaine:
Dominotossut

Laura Lehtinen:
Mummon lapaset

Laura Lehtinen:
Neulova Mummo

Lilia Mankki:
Maija

Meri Markus:
Palatossut

Meri Markus:
Nannan tossut

Mari Mäkelä:
Meeri

Kristel Nyberg:
Avaimenreikäkaulaliina

Kristel Nyberg:
Siksakmyssy

Hanna Pilli:
Lovikka-lapaset

Tiina Ristimäki:
Maikki

Anita Strömmer:
Talvikki

Uhoava Gnu:
Kerttu

Laura Uusitalo:
Suurperheen sukat

Mari Virtanen:
Mummisukat

Tuulia Äijö:
Mummun aaltosukat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.