Meeri-sukat

Meeri-sukat on nimetty mummuni mukaan. Hän on opettanut minulle sekä tämän yksinkertaisen pitsimallin että oman tapansa neuloa sukkia. Ilman mummuani tuskin neuloisin sukkia kovin innokkaasti, sillä koulussa en oppinut sukkia neulomaan. Eikä ollut mummunikaan oppinut. Silmukoiden luomisen neuloen hän tosin oppi vuonna 1939 Tampereen tyttökoulussa ja on ihmetellyt, ettei tätä luontitapaa useinkaan esitetä neulekirjoissa. Sukkia mummuni opetteli neulomaan vasta 50-luvun lopussa, ja pitsisukkien mallineuleen hän sai 60-luvun puolella. Mummuni ystävä oli saanut jostain pitsikuvioiset sukat, joiden mallineuletta hän pyysi mummuani selvittämään.

Alkuperäisissä sukissa teräosa oli kokonaan pitsineuletta. Mummuni muutti kuitenkin jalkapohjan sileäksi neuleeksi, koska hänen sukkia käyttänyt tyttärensä eli äitini valitti pitsineuleen hankaavan jalkapohjaa. Neuloen luomisen ja tämän pitsineuleen lisäksi mummuni on opettanut minut tekemään sukkiin kantapään aina 1. ja 2. puikon silmukoilla. Usein olemme mummuni kanssa puhuneet, että hänen sukkaohjeensa pitäisi kirjoittaa ylös. Nyt sen vihdoin tein, ja toivomme mummuni kanssa, että siitä olisi monelle iloa!

Lanka ja langan menekki

Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 150 g / 390 m) tai vastaavaa sukkalankaa 75–85 grammaa

Neuletiheys

26 s ja 32 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan

Koko

Naisten koko; kokoa on helppo säätää sopivaksi terän pituutta muuttamalla

Ohje

Olen tehnyt mummultani opittuun sukkamalliin joitakin pieniä muutoksia, ja siksi ohjeessa on joissakin kohdissa kaksi eri vaihtoehtoa. Kantapää kannattaa tehdä ohjeen mukaan 1. ja 2. puikon silmukoilla. En ole koskaan neulonut Meeri-sukkia niin, että kantapää tehtäisiin tavanomaiseen tapaan 1. ja 4. puikon silmukoilla. Eräs ystäväni kokeili sitä, ja hänellä oli vaikeuksia saada pitsineule jatkumaan kauniisti kantapään jälkeen.

Varsi

Luo 52 silmukkaa. Jos luot silmukat neuloen kuten mummuni, niin luo 3 ylimääräistä silmukkaa eli yhteensä 55 silmukkaa. Ylimääräiset silmukat pudotetaan pois puikkojen välistä, kun silmukat jaetaan puikoille. Ensimmäisen ja toisen, toisen ja kolmannen sekä kolmannen ja neljännen puikon välistä tiputetaan kussakin yksi silmukka. Tällä keinolla sukan suu ei kiristä. Jokaisella puikolla on 13 silmukkaa. Kuvalliset ohjeet ja video oikein neuloen luomisesta löytyvät esim. Käspaikasta.

Neulo viisi kerrosta nurin ja aloita sitten kahden kerroksen pitsineule. Valitse joko alkuperäinen Meerin tapa ja tai siitä tehty muunnelma Marin tapa. Marin tavassa pitsineuleen reunat ovat symmetriset jalkapöydän päälle tulevassa osassa, koska pitsineule alkaa ja loppuu oikeaan silmukkaan.

Meerin tapa:
1. krs: 1 o, lk, 3 o, 2 o yhteen takakautta, 2 n, 2 o yhteen, 3 o, lk
2. krs: neulo oikeat silmukat oikein ja nurjat silmukat nurin eli 6 o, 2 n, 5 o

Marin tapa:
1. krs: 1 o, lk, 2 o, 2 o yhteen takakautta, 3 n, 2 o yhteen, 2 o, lk, 1 o
2. krs: neulo oikeat silmukat oikein ja nurjat silmukat nurin eli 5 o, 3 n, 5 o

Toista näitä kahta kerrosta, kunnes varsi on halutun mittainen. Mummuni neuloo yleensä 50 kerrosta, jolloin varressa erottuu 25 reikäkerrosta.

Kantapää

Kun varsi on haluamasi mittainen ja olet viimeksi neulonut pitsineuleen 2. kerroksen, aloita kantapää. Yhdistä 1. ja 2. puikon silmukat samalle puikolle. Neulo vahvistettu kantapää joko Meerin tai Marin tavalla. Meerin tapa on tavallinen vahvistettu kantapää, jossa nostetut silmukat muodostavat pystyrivejä. Marin tavassa nostetut silmukat muodostavat verkkomaisen pinnan.

Meerin tapa
1. krs = oikea puoli: *1 o, nosta 1 neulomatta.* Toista *-* yhteensä 12 kertaa, neulo 2 o. Käännä työ.
2. krs = nurja puoli: Neulo kaikki silmukat nurin. Käännä työ.
Toista näitä kahta kerrosta, kunnes kantalapussa on 28 kerrosta.

Marin tapa
1. krs = oikea puoli: *1 o, nosta 1 neulomatta.* Toista *-* yhteensä 12 kertaa, neulo 2 o. Käännä työ.
2. krs = nurja puoli: Neulo kaikki silmukat nurin. Käännä työ.
3. krs = oikea puoli: Neulo 2 o, *nosta 1 neulomatta, 1 o.* Toista *-* yhteensä 12 kertaa. Käännä työ.
4. krs = nurja puoli: Neulo kaikki silmukat nurin.
Toista näitä neljää kerrosta, kunnes kantalapussa on 28 kerrosta.

Jaa silmukat kantapäätä varten kolmeen ryhmään, joissa on 9, 8 ja 9 silmukkaa. Muista jatkaa valitsemaasi vahvistettua neuletta, jota neulotaan keskiryhmän 8 silmukalla. Neulo keskiryhmän viimeinen silmukka ja reunaryhmän ensimmäinen silmukka yhteen, oikealla puolella oikein yhteen ja nurjalla puolella nurin yhteen. Käännettyäsi työn nosta aina ensimmäisen silmukka neulomatta. Jos neulot verkkomaista vahvistettua neuletta, niin nosta joka toisella oikean puolen kerroksella työn kääntämisen jälkeen kaksi silmukkaa neulomatta. Jatka, kunnes kaikki reunasilmukat on kavennettu ja puikolla on 8 silmukkaa.

Kiilakavennus

Poimi kantapään molemmista sivuista 15 silmukkaa. 1. puikon alussa ja 2. puikon lopussa olevat kaksi silmukkaa voi kiertää, jottei näihin kohtiin tulisi isompaa reikää. Ensimmäisellä puikolla on nyt 15 silmukkaa. Nosta niiden perään kantalapun 1. silmukka neulomatta ja neulo 3 seuraavaa silmukkaa edelleen samalle puikolle. Siirrä kantapäästä jääneet loput 4 silmukkaa 2. puikolle, jolle olet poiminut kantapään toisesta reunasta 15 silmukkaa, ja neulo kaikki nämä silmukat oikein. Jatka kahden kerroksen pitsineuletta 3. ja 4. puikolla. Neulo vielä 1. puikon silmukat oikein ja aloita sitten kavennukset. Kavenna neulomalla joka toisella kerroksella 2. puikon lopussa 2 o yhteen takakautta ja 1. puikon alussa 2 o yhteen takakautta. Jalkapohjaan tulee sileää neuletta 1. ja 2. puikon silmukoilla ja jalkaterän päälle pitsineuletta 3. ja 4. puikon silmukoilla. Jatka kavennuksia joka toisella kerroksella, kunnes kaikilla puikoilla on 13 silmukkaa.

Jatka terän neulomista, kunnes se on halutun mittainen. Noin koon 38 sukkien teräosaan tulee 40 kerrosta, jolloin terässä erottuu 20 reikäkerrosta. Sukan mittaa on helppo säädellä, koska mallineule on vain kahden kerroksen mittainen. Kärki on noin 5 cm:n mittainen.

Kärkikavennukset

Neulo kaikilla silmukoilla yksi kerros oikeaa ja aloita sitten kärkikavennukset. Neulo 5 o, 2 o yhteen, 4 o, 2 oikein yhteen. Toista tämä joka puikolla. Neulo sitten neljä kerrosta sileää oikeaa, joka puikolla 11 silmukkaa. Seuraavalla kavennuskerroksella neulo joka puikolla 4 o, 2 o yhteen, 3 o, 2 o yhteen. Neulo kolme kerrosta sileää oikeaa, joka puikolla 9 silmukkaa. Seuraavalla kavennuskerroksella neulo joka puikolla 3 o, 2 o yhteen, 2 o, 2 o yhteen. Neulo kaksi kerrosta sileää oikeaa, joka puikolla 7 silmukkaa. Seuraavalla kavennuskerroksella neulo joka puikolla 2 o, 2 o yhteen, 1 o, 2 o yhteen. Neulo yksi kerrosta sileää oikeaa ja jaa samalla silmukat niin, että joka toisella puikolla on 6 silmukkaa ja joka toisella puikolla on 4 silmukkaa. Neulo loput silmukat 2 o yhteen.

Viimeistely

Katkaise lanka ja pujota se jäljellä olevien 10 silmukan läpi. Päättele. Tee toinen sukka samoin. Viimeistele höyryttämällä kostean kankaan läpi.

Vinkki

Voit aloittaa Meeri-sukkien neulomisen karvalangalla. Nurjia kerroksia voi silloin tehdä vähemmän. Kolme nurjaa kerrosta karvalangalla riittää hyvin. Jatka tämän jälkeen varren pitsineuletta varsinaisella sukkalangalla.

Kaavio

Teksti ja kuvat

Mari Mäkelä

Lisää Marista

Ullan ekstra 2009 - Sisältö

Päivi Eerola:
Rukkaslapaset

Suvi Heikkilä:
Pertti

Tiina Kovalaine:
Dominotossut

Laura Lehtinen:
Mummon lapaset

Laura Lehtinen:
Neulova Mummo

Lilia Mankki:
Maija

Meri Markus:
Palatossut

Meri Markus:
Nannan tossut

Mari Mäkelä:
Meeri

Kristel Nyberg:
Avaimenreikäkaulaliina

Kristel Nyberg:
Siksakmyssy

Hanna Pilli:
Lovikka-lapaset

Tiina Ristimäki:
Maikki

Anita Strömmer:
Talvikki

Uhoava Gnu:
Kerttu

Laura Uusitalo:
Suurperheen sukat

Mari Virtanen:
Mummisukat

Tuulia Äijö:
Mummun aaltosukat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.