Avaimenreikäkaulaliina

Avaimenreikäkaulaliina istuu mukavasti pienen lapsen kaulaan. Sitä ei tarvitse solmia, joten solmu ei myöskään aukea leikkien tiimellyksessä. Kaulaliinan käyttöikä on pitkä, sillä pienen vauvan kaula on suhteessa paljon paksumpi kuin leikki-ikäisen.

Lanka ja langan menekki

Noin 50 g ohuehkoa, pehmeää lankaa. Kuvissa vihreä huivi: Novita Nalle aloevera (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), n. 50 g vihreää (391)

Neuletiheys

Noin 26 s ja 52 krs aina oikein -neuletta = 10 cm

Puikot

3 mm tai käsialan mukaan
Lisäksi avuksi yksi samankokoinen sukkapuikko

Koko

Sekä leveys että pituus ovat helposti säädettävissä. Ohjeen mukainen leveys on n. 7,5 cm.

Ohje

Luo 3 s. Neulo 2 o, lisää 1 s, neulo 1 o. Käännä työ. *Neulo, kunnes kerroksella on jäljellä 1 s, lisää 1 s, neulo viimeinen s o.* Toista *-*, kunnes työssä on 20 s tai kunnes kaulaliina on halutun levyinen. Jatka aina oikein, kunnes kaulaliinan levennysten jälkeinen osa on suurin piirtein yhtä pitkä kuin leveä.

Jaa seuraavaksi silmukat avaimenreikää varten. *Neulo 1 o, nosta 1 s neulomatta sukkapuikolle työn taakse.* Toista *-* kerros loppuun. Jätä sukkapuikolla olevat silmukat odottamaan ja jatka työn edessä olevilla silmukoilla aina oikein, kunnes kapea kaistale on hiukan pidempi kuin leveä tai noin 3-4 cm. Katkaise lanka. Neulo seuraavaksi samanlainen kaistale työn takana odottavilla silmukoilla. Yhdistä silmukat jälleen. *Neulo 1 o ensimmäiseltä kaistaleelta ja sitten 1 o toiselta kaistaleelta.* Toista *-*, kunnes kaikki silmukat ovat jälleen samalla puikolla.

Jatka aina oikein, kunnes avaimenreiän jälkeen tuleva osuus ulottuu kaulan ympärille. Vauvan kaulaliinalle hyvä mitta on noin 22-25 cm. Meillä vauvaikäiselle neulotut kaulaliinat ovat tällä pituudella menneet vielä leikki-ikäisellekin.

Toista avaimenreiän neulominen kuten liinan alkupäässä: jaa silmukat kahdelle puikolle, neulo kaistaleet ja yhdistä.

Neulo avaimenreiän jälkeen aina oikein, kunnes suora osuus on yhtä pitkä kuin kaulaliinan toisessa päässä. Aloita sitten pään kavennukset. *Neulo oikein, kunnes kerroksella on jäljellä 3 s. Neulo 2 o yhteen ja viimeinen s o.* Toista *-* joka kerroksella, kunnes jäljellä on 3 s. Neulo 3 o yhteen. Katkaise lanka, vedä se viimeisen silmukan läpi ja kiristä.

Viimeistely

Päättele langanpäät.

Vinkkejä

Aina oikein -neuleen lisäksi kaulaliinaan käyvät muut rullautumattomat neulepinnat, esimerkiksi helmineule tai joustinneule. Kuvassa lapsi käyttää valkoista helmineulekaulaliinaa luovasti pantana.

Teksti ja kuvat

Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

Ullan ekstra 2009 - Sisältö

Päivi Eerola:
Rukkaslapaset

Suvi Heikkilä:
Pertti

Tiina Kovalaine:
Dominotossut

Laura Lehtinen:
Mummon lapaset

Laura Lehtinen:
Neulova Mummo

Lilia Mankki:
Maija

Meri Markus:
Palatossut

Meri Markus:
Nannan tossut

Mari Mäkelä:
Meeri

Kristel Nyberg:
Avaimenreikäkaulaliina

Kristel Nyberg:
Siksakmyssy

Hanna Pilli:
Lovikka-lapaset

Tiina Ristimäki:
Maikki

Anita Strömmer:
Talvikki

Uhoava Gnu:
Kerttu

Laura Uusitalo:
Suurperheen sukat

Mari Virtanen:
Mummisukat

Tuulia Äijö:
Mummun aaltosukat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.