Dominotossut

Paloista tehdyt moniväriset tossut tuovat mieleeni oman mummoni, joka kutoi minulle tällaiset, kun olin pikkutyttö. Itse löysin ohjeen palatossuihin Käspaikasta, mutta tossujen ohjeen luettuani ajattelin, että en tule niitä koskaan neulomaan, sillä tossujen palat yhdisteltiin ommellen. Ajatus näistä tossuista jäi kuitenkin päähäni pyörimään. Aikani pyöriteltyäni sain idean neuloa tossut dominotekniikalla, jolloin palat neulotaan toisten palojen reunaan. Näissä tossuissa ompelua on langanpäiden lisäksi tasan kahden etusauman verran.

Lanka ja langan menekki

Gjestal Janne (85 % villaa, 15 % polyesteria; 50 g / 105 m)
tai Novita 7 Veljestä (75% villaa, 25 % polyamidia; 150 g / 300 m)
tai ohut sukkalanka kaksinkertaisena, esim Fortissima Socka (75% villaa, 25 % polyamidia; 50 g / 209 m)

Langan menekki kerrotaan kokojen yhteydessä.

Ohjeen tossuihin on käytetty kolmea eri väriä.

Neuletiheys

25 s ja 50 krs aina oikein -neuletta = 10 cm eli dominopalassa 5 s ja 10 krs = 2 cm

Puikot

Sukkapuikot, 2 kpl, 3,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Ompeluneula saumojen ompeluun ja lankojen päättelyyn

Koko

Koko Yhden dominon silmukkamäärä Langan menekki keskimäärin
Lapsi, koko noin 30, n. 5-vuotias 29 s 70 g
Lapsi, koko noin 34, n. 8-vuotias 35 s 90 g
Nainen, koko noin 39 41 s 120 g
Mies, koko noin 42 47 s 150 g

Ohje

Yhden dominopalan neulominen

Palat A ja B: Luo 29 - 35 - 41 - 47 s. Neulo silmukoiden luomisen jälkeen 1 krs oikein (nurja puoli).

Muut palat: Poimi silmukat (29 - 35 - 41 - 47) puikolle aiemmin neulottujen palojen reunasta (silmukoiden muodostamista harjanteista) ja neulo 2 krs oikein. Aloita tämän jälkeen kavennukset.

  • 1. krs: Neulo 13 - 16 - 19 - 22 o, nosta 2 silmukkaa oikein neulomatta 1 silmukka kerrallaan, neulo 1 o, nosta nostetut silmukat neulotun yli, neulo 13 - 16 - 19 - 22 o.
  • 2. krs ja muut parilliset kerrokset: Neulo oikein.
  • 3. krs: Neulo 12 - 15 - 18 - 21 o, nosta 2 silmukkaa oikein neulomatta 1 silmukka kerrallaan, neulo 1 o, nosta nostetut silmukat neulotun yli, neulo 12 - 15 - 18 - 21 o.

Jatka näin kaventaen, kunnes jäljelle jää 1 silmukka. Vedä silmukka isommaksi, katkaise lanka ja vedä se silmukasta läpi.

Jos jossain kohdassa tuntuu siltä, että on poimittava ylimääräinen silmukka, poimi se ja kavenna se pois ensimmäisellä kavennuskerroksella.

Tossun kokoaminen

Neulo ensin irtonaiset palat A ja B yhdellä värillä. Poimi palojen A ja B reunoista silmukat seuraavaan palaseen toisella värillä: 1 kärkisilmukka + 1 silmukka kustakin silmukkaharjanteesta molemmista paloista, jotta puikoilla on yhtä paljon silmukoita kuin loit palaan A. (Esim. pienimmässä lasten koossa poimi kärkisilmukka ja 14 + 14 silmukkaa = 29 s). Neulo näihin silmukoihin pala C.

Poimi palan C reunoista 29 - 35 - 41 - 47 s (joista yksi on kärkisilmukka) samalla värillä kuin C ja neulo näillä pala D.

Poimi palan A ja D reunoista 29 - 35 - 41 - 47 s kolmannella värillä ja neulo niillä pala E. Toista sama toisella puolella, jolloin poimit palan B ja D reunoista 29 - 35 - 41 - 47 s ja neulot niillä palan F.

Poimi nyt silmukat palan E ja F reunoista toisena käyttämälläsi värillä ja neulo niillä pala G. Toista sama yläpuolelle ensimmäisenä käyttämälläsi värillä: poimi silmukoita palan E ja F toisista reunoista ja neulo näillä silmukoilla pala H.

Käytä tossun kärkipalojen lankoja kärjen kiinniompeluun. Päättele kaikki langanpäät.

Vinkkejä

Jos haluat vähentää ompelemista ja langanvaihtoja entisestään, voit neuloa tossut myös yksivärisinä. Vertaa silloin neulettasi yllä oleviin kuviin.

Neulo palat A, B ja C kuten ohjeessa, mutta älä katkaise lankaa, kun pala C on valmis. Poimi silmukat palan C keskisilmukan vasemmalta puolelta, neulo silmukat ja poimi nurjalla puolella keskisilmukan oikean puolen silmukat ja neulo ne saman tien. Jatka loppuun kuten muut palat. Pala F voi jatkua suoraan palasta D (poimi tällöin silmukat palan D ja A reunoista). Tämän jälkeen lanka on katkaistava. Neulo pala E ja jatka tämän jälkeen suoraan palaan H (varpaiden päällä oleva pala). Voit neuloa palan G palaan H samoin kuin palat C ja D, mutta huomaa, että tällöin ompelusaumat tulevat pohjaan.

Teksti ja kuvat

Tiina Kovalaine

Lisää Tiinasta

Ullan ekstra 2009 - Sisältö

Päivi Eerola:
Rukkaslapaset

Suvi Heikkilä:
Pertti

Tiina Kovalaine:
Dominotossut

Laura Lehtinen:
Mummon lapaset

Laura Lehtinen:
Neulova Mummo

Lilia Mankki:
Maija

Meri Markus:
Palatossut

Meri Markus:
Nannan tossut

Mari Mäkelä:
Meeri

Kristel Nyberg:
Avaimenreikäkaulaliina

Kristel Nyberg:
Siksakmyssy

Hanna Pilli:
Lovikka-lapaset

Tiina Ristimäki:
Maikki

Anita Strömmer:
Talvikki

Uhoava Gnu:
Kerttu

Laura Uusitalo:
Suurperheen sukat

Mari Virtanen:
Mummisukat

Tuulia Äijö:
Mummun aaltosukat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.