Ekstra 2011

Clara Parkes: The Knitter's Book of Wool

Moni saattaa muistaa Clara Parkesin innostavan, vuonna 2007 julkaistun The Knitter's Book of Yarn -kirjan, jossa hän kirjoittaa langasta, sen rakenteesta ja erilaisista kuiduista, niin luonnonkuiduista kuin synteettisistäkin. Tässä kaksi vuotta myöhemmin ilmestyneessä toisessa kirjassaan Parkes perehtyy syvemmin villaan, sen ominaisuuksiin ja erilaisten lammasrotujen tuottaman villan eroihin.

The Knitter's Book of Wool on nimensä mukaan suunnattu neulojille, mutta siitä on iloa myös kehrääjille, erityisesti eri lammasrotujen osalta. Neulojalle villa on usein vain villaa - tai ehkä merinoa ja "tavallista" villaa. Kun neuloja ryhtyy kehräämään, hänelle aukeaa aivan uusi maailma: villa ei olekaan enää vain villaa, vaan BFL:ää, corriedalea, shettistä, suomenlammasta, polwarthia, wensleydalea… Kunkin rodun villa on kehruu- ja käyttöominaisuuksiltaan erilaista, joten kehrääjät ostavat usein villansa paitsi värin myös rodun perusteella. Clara Parkes avaa kirjassaan tätä villan ja eri rotujen maailmaa myös neulojille, samoin sitä, miten eri kehruutavat vaikuttavat langan ominaisuuksiin ja millaisiin neuleisiin erilaiset villat ja niistä kehrätyt langat sopivat parhaiten.

Parkes aloittaa aivan alusta: villan rakenteesta, suomuista, luontaisista ominaisuuksista, superwash-käsitellyn ja tavallisen villan eroista, villan jaottelusta sen pituuden ja rakenteen mukaan sekä luokittelusta eri villatyyppeihin. Seuraavaksi käsitellään villan matka lampaasta tuotantoon: kerintä, lajittelu, pesu, karstaus, kampaus, kehruu, värjäys. Ja koska valmiissa lankavyyhdissä usein lukee vain "100 % villaa" eikä kaikesta edellä opitusta kerrota vyötteessä yhtään mitään, Parkes kertoo, kuinka vyyhtiä kannattaa tutkia ostopäätöstä pohtiessa, jotta langan rakenne ja ominaisuudet tulevat ilmi.

Eri lammasrodut esitellään yksityiskohtaisesti. Jokaisesta kerrotaan perusfaktat: kuidun hienous mikroneissa, kuidun pituus, kimmoisuus, kiilto, käyttösuositus ja huopumisominaisuudet. Jokaisen rodun villasta kerrotaan, millaiseen kehruutyyliin ja lankaan se sopii parhaiten, joten tämä osuus on kehrääjille erityisen kiinnostava. Netissä myytävät käsin värjätyt kehruukuidut myydään usein lammasrodun ja/tai kuitusekoituksen nimellä, joten kehrääjä joutuu kuituja tilatessaan väistämättä pohtimaan eri rotujen ominaisuuksia ja sitä, millaista lankaa mistäkin voi ja kannattaa kehrätä.

Lammasrotujen jälkeen esitellään lyhyesti villaan usein sekoitettavat muut kuidut silkistä ja alpakasta ylellisiin kašmiriin ja qiviutiin, kasvikuituihin sekä vahvikkeina käytettäviin synteettisiin kuituihin.

Noin puolet kirjasta on omistettu neuleohjeille. Mukana on useita suunnittelijoita, joista osa on nimekkäitäkin: ohjeita on mm. Nancy Bushilta, Cat Bordhilta, Pam Allenilta, Ilga Lejalta, Evelyn A. Clarkilta ja Sivia Hardingilta. Ohjeet vaihtelevat sekä vaikeusasteeltaan että käyttötarkoitukseltaan. Mukana on niin myssyjä, sukkia, lapasia, huiveja ja muita asusteita kuin lastenvaatteita ja puseroitakin. Myös yksi tyynynpäällinen ja laukku ovat päässeet mukaan. Ohjeita ei ole kirjoitettu tietyille langoille kuten yleensä, vaan niissä mainitaan langan tyyppi, paksuus, tiheys ja menekki sekä mallineuleissa käytetty lanka ja sen koostumus.

Ohjeiden jälkeen seuraa lyhyitä osioita, joissa mm. opastetaan villavaatteiden käsinpesuun ja koinsuojaukseen, annetaan linkkejä ja kirjavinkkejä, selitetään ohjeissa käytetyt lyhenteet sekä esitellään suunnittelijat. Lopussa on vielä pieni sanasto.

Pidin kirjasta kovasti. Se on kiinnostava, hyvin kirjoitettu ja kauniisti toteutettu. Kirja sopii niin neulojille kuin kehrääjillekin ja syventää tietämystä tästä monelle niin rakkaasta raaka-aineesta.

Tiedot

Clara Parkes: The Knitter's Book of Wool
Potter Craft, 2009
ISBN: 978-0-307-35217-0

Teksti

Midori

Lisää Midorista

Kuva

Potter Craft

Ekstra 2011 - Artikkelit

Pia Ketola:
Kromski Sonata

Satu Lehti:
Isomummon perinnerukki

Satu Lehti:
Majacraft Rose

Mevrouw Walvis:
Louėt S10

Midori:
Majacraft Suzie Pro

Midori:
The Knitter's Book of Wool -arvostelu

Tuulia Salmela:
Ashford Traditional

Tuulia Salmela:
Perusasiaa rukeista

Tuulia Salmela:
Schacht Matchless

Eeva Saviranta:
Majacraft Little Gem

Laura Uusitalo:
Ashford Knitters Loom

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.