Ekstra 2011

Majacraft Rose

Majacraft Rose on uusiseelantilainen pystyrukki. Se on kolmas rukkini ja ensimmäinen, jonka olen ostanut uutena. Ensimmäinen rukkini oli perintörukki, joka oli aloittelijalle melko vaikea hallita, koska siinä oli vain yksi nopeus. Toisen rukin ostin käytettynä ystävältäni, ja se rukki opetti minut kehräämään. Nämä kaksi rukkia olivat kaksoisnyörillisiä ja yksipolkimisia, ja aloin kaivata rukkia, jota voisin polkea molemmilla jaloilla. Kokeilin useitakin rukkimalleja ja ensin olin vähällä hankkia Majacraft Suzie Pron, mutta lopulta Majacraftin Rose voitti ulkonäkönsä vuoksi. Sen perinteinen ulkonäkö muistuttaa perintörukistani, vaikka Rose onkin lyhtyvetoinen (Scotch tension) eikä kaksoisnyörillinen. Lyhtyvetoisella rukilla kehrääminen oli alkuun hankalaa, koska olin oppinut säätämään kaksoisnyörillistä rukkia, mutta jarrunyörin säätämisen oppi nopeasti. Lyhdyissä on liukuvasti säädettävät langanohjaimet muissa rukeissa tavallisten langanohjainkoukkujen sijaan, ja siksi niihin on helppo saada säie ohjattua tasaisesti.

Rose on uusiseelantilaista käsityötä. Sen pyörän kehä on MDF-levyä, mutta muut osat on valmistettu uusiseelantilaisesta rimupuusta. Puu on kaunista, mutta kovin pehmeää. Rukki on huolellisesti viimeistelty ja siisti.

Ostin Rosen ranskalaisesta nettikaupasta. Toinen mahdollinen ostopaikka olisi ollut saksalainen nettikauppa. Rukin toimitusaika oli vajaat kolme viikkoa, sillä ranskalainen Alysse Créations tilasi rukin valmistajalta vasta tilauksen jälkeen. Rosen hintaan kuului kaksi lyhtyä, delta-aukollinen lyhty ja toinen, jossa on perinteisemmän näköinen torvi. Samoin siihen kuului kaksi kehrää, Majacraftin nopea kehrä, jonka välitykset ovat 14,4, 17,7, 22,7 ja 31,3, ja Rosen standardikehrä, jonka välitykset ovat 4,3, 6,1, 8,7, 13,5 ja 19. Mukaan tuli neljä Majacraftin standardirullaa ja rullateline, johon mahtuu kolme rullaa ja jossa voi säilyttää toista kehrää. Rukki oli pakattu huolellisesti kuljetusta varten. Jokainen osa oli kiedottu erikseen sanomalehtipapereihin ja kuplamuoviin.

Lähes kaikki Majacraftin rukkien lisäosat sopivat myös Roseen. Saatavana on esimerkiksi jumbolyhty, joka on jumborullan kanssa hyvin käytännöllinen esimerkiksi kerratessa paksua lankaa.

Rose on ollut alusta asti rukki, johon olen ollut hyvin tyytyväinen. Se ei jää pieneksi, vaan halutessani voin kehrätä sillä kaikkea mahdollista pitsilangasta taidelankoihin ja muuttaa sen esimerkiksi värttinärukiksi.

Teksti ja kuvat

Satu Lehti

Lisää Sadusta

Ekstra 2011 - Artikkelit

Pia Ketola:
Kromski Sonata

Satu Lehti:
Isomummon perinnerukki

Satu Lehti:
Majacraft Rose

Mevrouw Walvis:
Louët S10

Midori:
Majacraft Suzie Pro

Midori:
The Knitter's Book of Wool -arvostelu

Tuulia Salmela:
Ashford Traditional

Tuulia Salmela:
Perusasiaa rukeista

Tuulia Salmela:
Schacht Matchless

Eeva Saviranta:
Majacraft Little Gem

Laura Uusitalo:
Ashford Knitters Loom

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.