Ekstra 2011

Kromski Sonata

Sonata on puolalaisen Kromskin valmistama kaksipolkiminen pystyrukki. Se on tyypiltään yksivetoinen (single drive), ja sen perusvälitykset ovat 6, 7, 12,5 ja 14. Rukin mukana tulee kolme rullaa ja reppu. Rukki painaa vähän yli 5 kiloa, ja sen korkeus on 75 cm ja leveys 47,5 cm. Taitettuna korkeus on 55 cm.

Rukkiin on saatavilla pitsilyhty (fast flyer) ja jumbolyhty (jumbo flyer). Jumbolyhtyyn tarvitaan erilliset jumborullat. Pitsilyhdyn välitykset ovat 12, 16 ja 18. Jumbolyhdyn välitykset ovat 5, 7,5 ja 10.

Lisäosien kanssa Sonata on hyvin monipuolinen välityksiltään. Sen avulla saa helposti kehrättyä paksumpaa ja ohuempaa lankaa. Jumbolyhty on erityisen hyvä kerratessa. Itse olen saanut kerrattua yhteen jumborullaan runsaat 200 g lankaa.

Rukki menee helposti kasaan, ja sitä on helppo säilyttää tai kuljettaa mukana tulevassa repussa. Reppu on kuitenkin varsin suuri, joten mikään olkalaukkumalli Sonata ei ole.

Rukin ainoa haitta on ajoittainen kova ääni, joka hiljenee selvästi, kun rukkia rasvaa säännöllisesti. On myös tärkeää tarkistaa, että lyhty on aivan kohtisuorassa runkoon nähden ja että säädettävä lyhdyn pidike on juuri sopivassa kohdassa, jotta rulla ei pidä ääntä lyhdyssä.

Sonata on melko edullinen rukki, jota voi tilata esim. Wollinchenista. Suomessa Kromskin rukkeja jälleenmyy ainakin Storsjön Villa.

Minulla on ollut Sonata vuodesta 2007, ja se on ensimmäinen rukkini. Olen hankkinut siihen tarjolla olevat lisäosat. Olen kehrännyt rukilla 1-, 2- ja 3-säikeistä lankaa, ohutta ja paksua, pitkäveto- ja mittarimatotekniikalla. Se on niin monipuolinen, että en ole kokenut tarvetta vaihtaa rukkia.

Teksti ja kuvat

Pia Ketola

Lisää Piasta

Ekstra 2011 - Artikkelit

Pia Ketola:
Kromski Sonata

Satu Lehti:
Isomummon perinnerukki

Satu Lehti:
Majacraft Rose

Mevrouw Walvis:
Louët S10

Midori:
Majacraft Suzie Pro

Midori:
The Knitter's Book of Wool -arvostelu

Tuulia Salmela:
Ashford Traditional

Tuulia Salmela:
Perusasiaa rukeista

Tuulia Salmela:
Schacht Matchless

Eeva Saviranta:
Majacraft Little Gem

Laura Uusitalo:
Ashford Knitters Loom

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.