Ekstra 2011

Ashford Knitters Loom

Ashfordin Knitters Loom -pikkukangaspuu on kätevä väline kaulahuivien ja muiden pienten töiden kudontaan. Sitä on saatavilla kahta eri leveyttä: pienemmässä kudontaleveys on 30 cm, suuremmassa 50 cm. Itselläni on kapeampi malli, jonka leveys riittää mielestäni hyvin kaulahuiveihin. Täydellä leveydellä kudotusta huivista tulee yleensä käytännössä hiukan kapeampi, noin 27 cm. Loimen voi luoda myös kapeammaksi. Painoa kangaspuulla on pari kiloa.

Kangaspuun mukana tuli pieni ohjevihkonen, jonka avulla loimen luomisen opettelu onnistui hyvin. Mukana tulivat myös varusteet, joita loimen luomisessa tarvitaan: työkalut puun kiinnittämiseksi pöytään loimen luonnin ajaksi ja välineet, joilla lanka saadaan pujotettua pirran läpi.

Hankin lisävarusteina kantokassin sekä pirtoja eri paksuisille langoille. Omat pirtani ovat tiheydeltään 30, 40 ja 50 lankaa / 10 cm. Käytän keskimmäistä, kun kudon huiveja ohuesta sukkalangasta (n. 400 m / 100 g). Harvempi pirta sopii paksummille langoille ja tiheämpi ohuemmille, mutta kuten neulepuikkojen valinnassakin kyse on myös siitä, kuinka tiukkaa tai löyhää pintaa haluaa.

Knitters Loomin parhaita puolia on se, kuinka pieneen tilaan se menee. Kokoon taitettuna kuljetusta ja varastointia varten sen koko on noin 30 x 45 x 18 cm, käyttövalmiudessa noin 60 x 45 x 15 cm. Painoa kangaspuulla on pari kiloa. Minulla ei ole kotonani askarteluhuonetta tai muuuta työtilaa, mutta Knitters Loomin käyttöä se ei haittaa - nostan kangaspuun kirjahyllyn päälle, kun en käytä sitä. Yksinkertaisuudessa on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Yhdellä pirralla saa kudottua vain palttinaa eli tavallista "yhden yli, yhden ali" -sidosta. Ilmeisesti Knitters Loomiin olisi saatavilla jokin lisäosa, jonka avulla saa aikaan myös monimutkaisempia sidoksia. En kuitenkaan ole perehtynyt asiaan sen enempää, sillä palttina on riittänyt minulle toistaiseksi.

Knitters Loomia ei pidetä kudottaessa pöydän päällä, vaan se tuetaan takareunastaan pöydänreunaan ja etureunaa pidetään sylissä. Tämä mahdollistaa hyvän työasennon, jossa hartioita ei tarvitse jännittää.

Kutomalla saa valmista nopeasti. Aikuisten kokoisen kaulahuivin kutoo ja viimeistelee parissa illassa. Loimen luomiseen menee aikaa noin tunti, huivin kutomiseen ehkä 4 - 5 tuntia, viimeistelyyn riittää puolisen tuntia. Sukkavahvuista lankaa on minulla kulunut loimeen noin 70 - 85 grammaa ja kuteeseen 50 - 70 grammaa.

Teksti ja kuvat

Laura Uusitalo

Lisää Laurasta

Ekstra 2011 - Artikkelit

Pia Ketola:
Kromski Sonata

Satu Lehti:
Isomummon perinnerukki

Satu Lehti:
Majacraft Rose

Mevrouw Walvis:
Lout S10

Midori:
Majacraft Suzie Pro

Midori:
The Knitter's Book of Wool -arvostelu

Tuulia Salmela:
Ashford Traditional

Tuulia Salmela:
Perusasiaa rukeista

Tuulia Salmela:
Schacht Matchless

Eeva Saviranta:
Majacraft Little Gem

Laura Uusitalo:
Ashford Knitters Loom

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.