Ekstra 2011

Majacraft Little Gem

Majacraftin Little Gem on nimensä mukaisesti pieni rukki. Rukki on kokoon taittuva ja mahtuu taitettuna helposti olalla kuljetettavaan kantokassiinsa. Rukki luokitellaankin usein matkarukiksi. Pienessä rukissa on sekä hyviä että huonoja puolia: toisaalta rukki on helppo säilyttää ja siirrellä, mutta toisaalta sen ominaisuuksien skaala on hieman sen isosiskoja Rosea ja Suziea rajoitetumpi.

Pienuudestaan huolimatta Little Gem on riittävä rukki ainoaksi rukiksi. Siihen myös sopii suurin osa Majacraftin lisäosista, kuten pitsilyhty ja nopea kehrä. Itse pidän Little Gemillä kehräämisestä, ja se on ensimmäinen kolmesta rukistani, joka on saanut kotoani pysyvän paikan. Se onkin tällä hetkellä ainoa rukkini. Sen lisäksi minulla on vain muutama värttinä. Valmiina paketissa rukin mukana tulee sen oma kehrä, joka on Majacraftin nopeaa kehrää hieman hitaampi, peruslyhty, kolme rullaa, mukana kuljetettava rullatuoli ja kuljetuskassi.

Rukki on lyhtyvetoinen, eli sen vetoa säädetään jarrulla, joka menee rullan yli. Toisin kuin esimerkiksi Kromskin tai Schachtin rukeissa rullaa ei voi käyttää tuplanyörisenä rukin rakenteen vuoksi. Rukin polkeminen on kevyttä. Kevyt matkarukki alkaa tosin hieman täristä, kun Majacraftin suuret rullat ovat lähes täynnä ja rullalla on yli 200 g kuitua. Pieni tärinä ei kuitenkaan haittaa kehruuta ja tulee vastaan lähinnä suurten villaerien kertauksen loppuvaiheessa. Rullan pyörä on melko pieni ja kevyt, joten rukki myös pysähtyy helposti, kun polkemisen lopettaa, eikä sitä tarvitse erikseen opetella pysäyttämään. Jos pyörä olisi suurempi tai painavampi, polkeminen olisi hieman kevyempää, mutta rukki menettäisi tärkeimmät piirteensä, kuljetettavuutensa ja pienuutensa.

Rukki sopiikin aktiivisesti liikkuvalle kehrääjälle, jolla saattaa olla pienehkö olohuone tai varaa vain yhteen rukkiin. Jos rahaa ja tilaa on paljon, rukki on ehdottomasti hyvä seuralainen isompien Majacraftin rukkien pariksi, koska kaikki Majacraftin rullat sopivat Little Gemiin. Jumborullia varten täytyy kuitenkin vaihtaa pienempi jarrunyörin kiristystappi.

Teksti ja kuvat

Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Ekstra 2011 - Artikkelit

Pia Ketola:
Kromski Sonata

Satu Lehti:
Isomummon perinnerukki

Satu Lehti:
Majacraft Rose

Mevrouw Walvis:
Lout S10

Midori:
Majacraft Suzie Pro

Midori:
The Knitter's Book of Wool -arvostelu

Tuulia Salmela:
Ashford Traditional

Tuulia Salmela:
Perusasiaa rukeista

Tuulia Salmela:
Schacht Matchless

Eeva Saviranta:
Majacraft Little Gem

Laura Uusitalo:
Ashford Knitters Loom

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.