ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Uusia neulekirjoja

 

Anu Harkki: Puikoissa

Anu Harkin Puikoissa on uusimpia tulokkaita Suomen neulekirjamarkkinoilla: se ilmestyi elokuussa 2006 Otavan kustantamana. Jo kirjan alkusanoissa aloitetaan inspiroimaan ja rohkaisemaan neulojia. Anu Harkki kertoo omasta taustastaan ja siitä, miten pienestä oma luovuus on kiinni. Hän kirjoittaa värien käytöstä ja esittää oman näkemyksensä väriympyrästä. Aloittelijan kannalta olisi ollut hyvä, jos kuvaan olisi merkitty päävärit ja välivärit.

Ohjeidensa puolesta kirja sopii hyvin aloittelijallekin. Sen neulesanasto on lyhyt ja yksinkertainen, koska mallit ovat yksinkertaisia, mutta näyttäviä niihin käytettyjen lankojen ansiosta. Samoin sisällysluettelo on selkeä, vaikka sivunumerointia on paikoin hankala seurata.

Jotkin kohdat tosin ihmetyttävät - puikoista puhuttaessa annetaan ymmärtää, että pyöröpuikoilla ja sukkapuikoilla ei voi neuloa kuin suljettua neuletta tai että sukkapuikkoja saa aina viiden kappaleen seteissä. Toki Suomessa viiden sukkapuikon setit ovat yleisimmät, mutta neljänkin sukkapuikon settejä saa ja esim. jo Englannissa sukat neulotaan neljällä puikolla.

Kirjassa on mukavia ja hyödyllisiä ohjeita ja vinkkejä, esim. mallitilkun neulomista koskeva huomautus on paikallaan. Monesti työ menee pieleen juuri sen takia, että oma neuletiheys eroaa suuresti ohjeen mukaisesta. Kannattaa kuitenkin tehdä isompi tilkku kuin 10x10 cm tai mitata neuletiheys 5x5 cm alueelta, koska silmukan koko on erilainen tilkun reunassa kuin keskeltä mitattuna. Myös Pääasiaa-osiossa on hyödyllinen huomio: mies nurisee vähemmän kaikkialla lojuvista langoista, kun hänelle neuloo jotain kivaa. Vinkkeihin kuuluu myös se, että säärystimiä voit käyttää myös hihoina.

Kirjan kierrätysohjeet ovat hyviä, tosin esim. Ristiliivi-ohjeessa vanha villapaita pitää huovuttaa kevyesti pesukoneessa. Tänä päivänä voi olla vaikea löytää paitaa, joka oikeasti huopuu, sillä superwash-käsiteltyjen lankojen myötä pesussa "pilalle" menevät paidat on kadonneet lähes olemattomiin.

Aloittelijaa ilahduttaa myös kirjan miehen paidan ohje, jossa kädentien kavennukset on kirjoitettu auki kerros kerrokselta. Kirjasta löytyy myös hieman erikoisempia ohjeita kuten golfmailan suojus ja joogamattokassi.

Kirjan tunnetuin neule on taatusti Apupupu, ja suomalaiset neulojat ovatkin ilahduttavan innokkaasti ottaneet vastaan haasteen tehdä pupuja SPR:lle.

Erikoista Puikoissa-kirjassa ovat elokuvavinkit ja ruoka- ja juomaohjeet. Lisäksi kirjan kuvitus on mielestäni todella onnistunut. Neuleet on tehty upeista, värikkäistä langoista, jotka suorastaan hehkuvat kuvissa. Neuleita esittelevät mallit eivät näytä väkisin hymyileviltä ja joukkoon on mahtunut myös ei-niin-innostunut-mallina-olosta -malleja.

Tiedot

Anu Harkki: Puikoissa
128 sivua / 225 x 235 mm / Nelivärivalokuvat: Juliana Harkki / 65.43
Kustannusosakeyhtiö Otava, 2006
ISBN 951-1-21365-2

 

Hetaleita poropeukaloille, toim. Ulla Huhtala ja Raija Nieminen

Hetaleita poropeukaloille on syntynyt erään työpaikan käsityöporukan yhteistyönä. Kirja on pienestä koostaan huolimatta (alle 100 sivua) hyvin selkeän ja pirteän oloinen, joskin välillä hieman häiritsee se, että kaikista ohjeista ei ole kuvaa suoraan ohjeen yhteydessä, vaan niitä joutuu etsimään muualta kirjasta.

Ohjeet ovat melko yksinkertaisia ja helppoja. Kirjasta löytyy mm. boleroa, kaulaliinoja, säärystimiä, laukkuja ja huiveja. Ohjeissa on keskitytty lähinnä asusteisiin ja helppoihin töihin, villapuseroita tai muuta aikaa vievämpää ei tästä kirjasta löydy. Onpa mukana jokunen virkkausohjekin.

Kirjasta jäi positiivinen ja iloinen kuva, tosin siitä ei välttämättä löydy kokeneemmalle neulojalle mitään uutta. Tämä voisi olla sopiva joululahja aloittelevalle neulojalle, sillä kirjasta näkee, että käsitöiden ei tarvitse olla aina niin vakavia ja että vaihtamalla lankaa ja väriä saa neuleisiin aivan uutta eloa.

Tiedot

Hetaleita poropeukaloille: Yli 30 helppoa ja näyttävää neulemallia
Ttoimittaneet Ulla Huhtala ja Raija Nieminen
Helmi-kustannus, 2006
ISBN 951-556-115-9

 

Stitch'n Bitch: Koukussa, Virkkaajan käsikirja

Debbie Stoller jatkaa Neulojan käsikirjasta tutuksi tulleella tyylillään tällä kertaa virkkauksesta. Neuloja voi siis myös virkata!

Kirja jakautuu kahteen osaan: ensimmäisessä käsitellään teoriaa ja toisessa osassa ovat itse virkkausohjeet. Teoriaosa alkaa virkkauksen historiasta ja etenee väline-esittelyn kautta virkkauksen teoriaan. Virkkauksen perusteet on selitetty selkeästi ja eri pintoja havainnollistavat selkeät värikuvat. Onpa koukkuaminenkin esitelty lyhyesti.

Mukaan olisi kyllä voinut ottaa myös haarukkapitsin, sillä onhan sekin myös virkkaukseen kuuluva ja olisi ansainnut oman sivunsa vaikkapa erikoisen työvälineensä ansiosta. Kiitosta ansaitsee lyhyt englanninkielinen virkkaustermisanasto.

Mallit ovat tuttuun tapaan eri tekijöiltä ja ohjeet eivät todellakaan ole mitään "virkkaa pitsiliina" -tasoa, vaan voit virkata mm. puputossut, pitsihansikkaat, pehmoleluja, pitsipaitoja tai ne pakolliset bikinit. Ohjeissa on jätetty esille alkuperäisen langan tiedot ja mahdollisuuksien mukaan on etsitty kotimainen lankavaihtoehto, tosin vain Novitan valikoimista.

Kokonaisuudessaan kirja on selvästi laadukkaamman oloinen kuin edeltäjänsä. Paperin laatuun on kiinnitetty huomiota ja värikuvia on selvästi enemmän sekä väripiirrosten että valokuvien muodossa. Tämä tekee kirjasta mielenkiintoisen luettavan. Ulkonäkö herättää myös tällaisen perusneulojan huomiota, jonka kokemukset virkkauksesta ovat jääneet lähinnä siihen pakolliseen neuleen reunusten virkkaamiseen. Kirja onkin mukavaa lisä pukinkonttiin tai neulekirjaston täytteeksi.

Oikeastaan tämän jälkeen jää vain yksi kysymys: missä viipyy Stitch'n Bitch Nation-kirjan suomennos?

Tiedot

Debbie Stoller: Koukussa. Stitch'n Bitch, virkkaajan käsikirja
Suomentanut Kaija Koirikivi. Nid., 310 s.
Suomenkielisen teoksen julkaisija Kustannusosakeyhtiö Nemo, 2006
ISBN 952-5613-20-8. EAN 9789525613209. Klk 65.433.

 

Tekstit:

Puikoissa -
Johanna Koski

Lisää Johannasta

Hetaleita poropeukaloille ja Virkkaajan käsikirja -
Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuvat kustantajilta, kiitokset heille niistä

-

Artikkelit

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus - Ulla nyt ja ensi vuonna

Niina S:
Eettinen langanpää

Päivi Eerola:
Palmikkokurssilla Rowanilla

Niina Hakkarainen ja Eeva Saviranta:
Ulla testaa: sukkalankoja

Jussi Katajala:
Ylämaan laama

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.