ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Ulla testaa: sukkalangat

 

Niina Hakkarainen: Austermann Step

Austermann Step -lankaa voisi luonnehtia muodikkaasti terveysvaikutteiseksi, sillä se on käsitelty aloe veralla ja jojoba-öljyllä. Koostumukseltaan se on muuten normaalia sukkalankaa eli 75% villaa ja 25% polyamidia ja verraten ohutta, 100 g kerässä on lankaa n. 420 m ja puikkosuositus on 2,5-3 mm.

Värikartta on kauniisti sanottuna mielenkiintoinen. Lanka on itseraidoittuvaa ja sen raidat ovat suhteellisen selkeitä, mutta monessa värivaihtoehdossa on raitojen lisäksi epämääräisesti sijoiteltuja läiskiä, jotka voivat olla ainakin punaisia tai mustia. Tämä saa aikaan sellaisen vaikutelman, että sukille olisi roiskunut jotain - ja on tietenkin makuasia, häiritseekö se sukissa vaiko ei. Läiskistä pitämättömän iloksi Stepistä löytyy toki myös läiskittömiä raitalankavaihtoehtoja, vaikka niitä onkin selvästi vähemmän. Kannattaa vain olla tarkkana, jos valitset väriä värikartan perusteella.

Neuletuntuma on miellyttävän pehmeä varmaankin juuri erikoisen käsittelyn vuoksi. Lanka ei kuitenkaan aiheuta havaittavaa sormien rasvautumista eikä lanka tuoksukaan mitenkään havaittavan erikoiselta. Lanka neuloutuu helposti ja pinnasta tulee mukavan tasainen. Illan koekäytössä ollut sukka aiheutti hieman pehmeämmän tuntuman kantapäähän vertailujalkaan verrattuna (normaali villasukka). Pidemmässä käytössä voisi siis kuvitella saavan jonkinlaista helpotusta kuiviin kantapäihin. Langalle suositellaan 40 asteen hienopesua ja käsittelyn luvataan kestävän jopa 40 pesua.

Varoituksena mainittakoon, että öljyisyytensä vuoksi Stepistä neulottu sukka voi olla vaarallisen liukas laminaatti- tai parkettilattialla (muovimatolla en tällaista huomannut), joten ko. lattian omistajan kannattaa varautua pitämään Step-sukkiaan pelkkinä yösukkina.

Lankaa tuo maahan Tekstiiliteollisuus.

Kuvassa oleva sukka on neulottu sävystä 18, Vulkan.

Eeva Saviranta: Trekking XXL

Trekking XXL on Zitronin valmistama saksalainen sukkalanka. Paksuudeltaan se muistuttaa mm. Opalin ja Onlinen sukkalankoja. Värivaihtoehtoja on kymmeniä ja niistä ehkä mielenkiintoisimpia ovat värikartan ombre-värit. Ombre-värjätty lanka vaihtaa väriä hitaasti ja satunnaisesti ja langassa on selkeästi erottuvat eriväriset säikeet, joiden yhteisvaikutelmana syntyy langan lopullinen väri. Tällä tavoin värjätystä langasta on turha toivoa identtisiä sukkia, sillä toistuvaa värikertaa ei kertakaikkiaan muodostu. Muita värejä ovat yksiväriset, perinteiset pätkävärjätyt ja raitalangat.

Yhdessä kerässä Trekking XXL-lankaa on 100 grammaa ja 420 metriä ja kerä lankaa riittää hyvin peruskokoisiin villasukkiin. Lanka on koostumukseltaan 75% uutta villaa ja 25% nylonia. Langan puikkosuositus on 2-3 mm.

Kaikenkaikkiaan Trekking XXL on miellyttävä ohut perussukkalanka, jossa on kirjavia värivaihtoehtoja myös hillittyjen sävyjen ystäville, vaikka suurin osa väreistä näyttääkin ensisilmäyksellä riemunkirjavilta. Neuletuntumaltaan lanka on pehmeää ja langan kierre on sopusuhtainen langan paksuuteen nähden, joten lopputuloksena on tasainen ja tiivis pinta. Langan pesunkesto vaikuttaa hyvältä, sillä 60 asteen kirjopesussa käynyt koetilkku ei kutistunut eikä pörhööntynyt havaittavasti pesussa. Langalle suositellaan silti 30 asteen pesua.

Kuvassa oleva sukka on miesten kokoa, värinumero 102.

 

Teksti ja kuvat

Austermann Step:
Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Trekking XXL:
Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

-

Artikkelit

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus - Ulla nyt ja ensi vuonna

Niina S:
Eettinen langanpää

Päivi Eerola:
Palmikkokurssilla Rowanilla

Johanna Koski ja Niina Hakkarainen:
Ulla arvostelee: neulekirjoja

Jussi Katajala:
Ylämaan laama

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.