ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

Palmikkokurssilla Rowanilla

 

Suunnittelin elokuussa matkaa Englantiin sikäläisen tuttavaperheen luo, kun luin lankavalmistaja Rowanin kerholehdestä viikonloppuina pidettävistä työpajoista. Soitin ystävälleni Joannalle Englantiin: "Mitäs, jos mentäisiin yhdessä neulontakurssille?" Hän innostui asiasta heti. Otin yhteyttä Rowaniin ja sain varattua kaksi paikkaa syyskuun palmikkotyöpajaan. Se pidettäisiin Rowanin tiloissa pienessä Yorkshiren alueen kylässä Holmfirthissa.

Suunnittelimme matkaa Joannan kanssa. Matkustaisimme hänen luotaan perjantaina autolla Suffolkista Yorkshireen ja yöpyisimme viikonlopun vanhanaikaisessa vierastalossa nimeltä Elm Crest Quest Hotel.

Ajomatka kesti lähes viisi tuntia. Matkan aikana etelän tasangot muuttuivat upeiksi laaksomaisemiksi. Lauantaiaamuna ajoimme kurssipaikalle noussen yhä ylemmäs kukkuloita. Näkymät olivat hurmaavat!

Kurssipaikalla oli jo täysi tohina päällä. Punnan alekerät tekivät kauppaansa ja esillä olevia malleja ihailtiin joukolla. Siirryimme sitten työpajalle varattuun tilaan. Siellä istuimme suurten pöytien ääressä Rowanin lankojen, mallineuleiden, kirjojen ja kankaiden ympäröimänä.

Kurssilaisia oli yhteensä parikymmentä. Työpajan vetäjänä toimi Rowanin pitkäaikainen suunnittelija Martin Storey. Hänen apuopettajanaan toimi Janette, joka myöskin työskenteli Rowanilla. Yhdessä he esittelivät ensin Rowanin syksyn mallistoja. Lisäksi paikalla oli Simply Knitting -lehden toimittaja, joka jakoi meille pienet yllätyspussit. Niissä oli mm. kivoja silmukkamerkkejä.

Kurssin aiheena oli palmikkoneule ja tehtävänä neuloa Martinin suunnittelema soljilla ja palmikoilla koristeltu laukku. Meille jaettiin ohjeet ja esiteltiin laukusta toinenkin versio. Siinä oli lisäksi helmiä somisteena. Lankana olisi ihana Rowanin Silk Wool Aran ja saimme valita kukin mieluisimman värimme projektiin.

Vain neljä kurssilaista ei ollut neulonut ennen palmikoita. He sijoitettiin yhteen pöydistä ja Janette siirtyi opettamaan heitä. Me muut kaivoimme puikkojamme esiin, nyt töihin! Mutta silloin Martin sanoi: "Suosittelisin, että käyttäisitte luovuuttanne ja tekisitte mallista jonkin muunnoksen." Hän jakoi mallineulekirjojaan käyttöömme ja esitteli muutaman idean. Pian innostuimmekin asiasta. Aloimme miettiä monivärisiä vaihtoehtoja yksivärisen laukun tilalle ja tutkailla erilaisia pitsineuleita ja palmikoita. Martin istui vuorotellen eri pöydissä ja rohkaisi kehittelemään omia ideoita ja auttoi mallin muuntamisessa.

Minä päätin vaihtaa palmikon toisentyyliseen ja lisätä kirjoneuleena kukkia laukun sivukappaleisiin. Laukun reunukseen suunnittelin raitakuvion.

Pikku hiljaa pöydissä alkoi keskustelukin käynnistyä. Tunnelma oli mukava ja kaikki ahkeroivat kovasti. Välillä pidettiin lyhyitä taukoja, syötiin Rowanin tarjoiluja ja tutkailtiin kirjoja ja lankoja. Kurssipäivä loppui puoli viiden aikoihin, mutta en usko, että oli yhtäkään kurssilaista, joka ei olisi neulonut iltamyöhään vielä hotellissa! Niin mekin Joannan kanssa neuloimme palmikoita ja rupattelimme pitkään kotoisassa huoneessamme.

Seuraavana päivänä ystävyys kurssilaisten välillä oli jo vankkaa. Neuloimme vähän vähemmän ja juttelimme entistä enemmän. Vertailimme lankoja, ostopaikkoja, neulemalleja, neulontatapoja ja kaikkea mahdollista neulomiseen liittyen, mutta myös keskustelimme niitä näitä melkein mistä tahansa. Ostimme Martinin suunnittelemia mallikirjoja ja pyysimme häneltä omistuskirjoituksia. Sain myös pyydettyä pienen haastattelun Martinilta erityisesti Ullaa varten. Ennen varsinaisia kysymyksiä kerroin hänelle Ullasta, suomalaisista neulojista ja neulojien verkostoista.

Martin Storey

Kuinka löydät ideoita malleihisi?

Pidän silmäni auki missä kuljenkin. Joskus näen jollain henkilöllä kivan vaatteen, josta saan idean. Tutkin erilaisia muotilehtiä. Käyn myös mm. muotimessuilla Pariisissa ja Italiassa. Saan ideani nimenomaan vaatteista ja muodista, en niinkään luonnosta tai muusta kauneudesta ympärilläni. Rowanin ydinajatus on suunnitella nimenomaan muodikkaita vaatteita, mutta joskus mallien yksityiskohtiin löytyy hyviä ideoita vanhoista, esimerkiksi edellisten vuosikymmenten vaatteista. Luonnostelen mallit piirroksiksi ja sitten neulon mallitilkkuja luonnosten oheen tarkasteltaviksi. Lopullisen mallisuunnittelun teen tietokoneohjelmalla. Varsinaisen neuleohjeen kirjoittavat ja tarkastavat muut monen vaiheen jälkeen.

Rowanin valikoimassa ei ole sukkalankaa. Onko sellainen tulossa?

Sukkalankaa on kyselty kovasti viime vuosina. Asia on harkinnan alla. Sukkalanka voi hyvinkin tulla valikoimiin parin vuoden sisällä.

Rowanin uusin lanka on monivärinen Tapestry, jossa on villaa ja soijapapua. Kuinka tämä lanka sai alkunsa?

Minä en ole valitettavasti suunnitellut tätä lankaa, sen suunitteli eräs toinen suunnittelijamme, Marie Wallin. Mutta voin kertoa langan taustasta kyllä.

Suunnitteletteko siis lankoja myös, ei vain neulemalleja?

Kyllä, suunnittelemme lankoja ja värikarttoja neulemallien lisäksi. Tapestryn innoittajana on toiminut japanilainen lanka Noro. Halusimme luoda jotain samantapaista, jossa olisi lisäksi jännittävää uutta materiaalia, soijaa.

Oletko koskaan vieraillut Suomessa?

En ole koskaan käynyt Suomessa, en myöskään muualla pohjoismaissa. Lähimpänä olen ollut Hollannissa ja Saksassa, mutta minulla on ehdottomasti tarkoitus tulla käymään Pohjoismaissa joskus lähitulevaisuudessa. Ruotsissa on mukava jälleenmyyjä, joka on soitellessaan kutsunut kovasti käymään. Suomessakin on muuten mukava jälleenmyyjä, joka on kehunut puhelimitse lankojamme.

Kiitos, Martin, haastattelusta Ullaan! Menestystä työllesi myös jatkossa!

Kurssin päättyessä...

pidimme kierroksen, jossa jokainen esitteli laukunalkujaan. Näimme parikymmentä erilaista muunnosta samasta mallista ja iloitsimme toinen toistemme mahtavista ideoista! Matkalla takaisin Suffolkiin ystäväni Joanna sanoi, että hän ei ole koskaan tavannut samanlaista porukkaa, jossa kaikki kannustavat toisiaan ilman keskinäistä kilpailua. Minä sanoin, että se ei ollut yllätys minulle, koska meillä Suomessakin neulojien kesken on hurjan hauskaa!

Syksyn neulontaviikonloput ovat tietääkseni loppuunmyytyjä, mutta keväällä niitä on suunnitteilla lisää. Voin suositella lämpimästi tällaista ikimuistosta matkaa muillekin!

Teksti ja kuvat:
Päivi Eerola

Lisää Päivistä

-

Artikkelit

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus - Ulla nyt ja ensi vuonna

Niina S:
Eettinen langanpää

Johanna Koski ja Niina Hakkarainen:
Ulla arvostelee: neulekirjoja

Niina Hakkarainen ja Eeva Saviranta:
Ulla testaa: sukkalankoja

Jussi Katajala:
Ylämaan laama

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.