JOULUEKSTRAN ETUSIVULLE - TAKAISIN ULLAAN 03/05
 

 

Stitch ´n Bitch: Neulojan käsikirja

 

Neulonta on saavuttanut suosiota ja trendikkyyttä suuressa maailmassa viimeaikoina ja tämä suosio on poikinut myös monia neulekirjoja. Nyt on saatavilla suomenkielisenä eräs viime vuosien kenties trendikkäin kirja: Stitch ´n Bitch: Neulojan käsikirja (alkuperäiseltä nimeltään Stitch'n Bitch: The Knitter's Handbook).

Neulojan käsikirjan kirjoittaja on amerikkalainen Debbie Stoller, naisten psykologian maisteri ja feministisen Bust-lehden perustaja. Hänen sukunsa naiset olivat perinteisesti tehneet runsaasti käsitöitä ja myös hänet opetettiin tekemään niitä nuorena. Neulomista hän ei kuitenkaan oikein oppinut eikä ollut käsitöistä muutenkaan kiinnostunut ennenkuin jokin kolahti kohdalleen vuonna 1999, jolloin hän neuloi ensimmäisen villapuseronsa kirjansa markkinointikiertueella.

Innostuttuaan neulomisesta hän alkoi ajatella, miten vähän arvostusta neulonta sai perinteisenä naisten työnä ja päätti tehdä jotain asialle: hän alkoi neuloa julkisesti, perusti New Yorkin ensimmäisen Stitch’n Bitch-ryhmän ja alkoi muutenkin ajaa neulonnan asiaa. Stitch’n Bitch, Neulojan käsikirja on myös osa hänen kampanjaansa lisätä neulonnan suosiota.

Sitten itse asiaan, eli kirjaan.

Kirja on jaettu kahteen osaan: ensimmäinen osa käsittää teoriaa ja neuvoja, toinen osa neuleohjeita. Teoriaosa alkaa lyhyellä esittelyllä ja neulonnan historialla, jatkaa välineiden ja lankojen esittelyllä ja etenee siitä itse neulomiseen. Neulontaosa alkaa perusteista: siitä, miten silmukat luodaan ja kuinka neulotaan oikeat ja nurjat silmukat.

Yleismaailmallista lukijakuntaa varten perusteista löytyvät ohjeet sekä ns. skandinaavista (suomalaisten suosimaa) ja anglosaksiselle neulontatyyliä varten. Vaikka kirja alkaa perusteista, opettaa se myös muutakin, esim. miten keritään sisältä aloitettava lankakerä, eri tapoja neuloa kirjoneuletta ja löytyypä siitä muutama sananen virkkauksestakin. Oppaasta löytyy varmasti hyödyllisiä vinkkejä jo myös hieman kokeneemmillekin neulojille.

Kirjan ulkoasu on nuorekas ja trendikäs. Eri neuletekniikat on selitetty piirroksilla (mm. puikoilla köllöttelevät tyytyväisen näköiset silmukat ovat aika hauskoja) ja väliotsikot ovat humoristisia (mm. "Melkein hyvä vaan ei täydellinen"). Kirja ei kuitenkaan sorru lukijan vähättelyyn, vaan esittää asiansa selvästi ja ymmärrettävästi.

Neuleohjeita kirjasta löytyy monen tasoisia, helpoista huiveista vaativampiin palmikkoneuleisiin. Ohjeiden monipuolisuus selittyy sillä että ne on kerätty eri neulojilta. Vaikka ohjeet painottuvat aika nuorekkaisiin malleihin – löytyy mm. neulotun reppun, MP3-soittimen tai muun teknovempaimen suojakotelon ohje – on valikoima kuitenkin sen verran monipuolinen, että jokaiseen makuun löytyy jotain. Kirja on suunnattu selvästi naisille, kuvitusta, tyyliä ja malleja myöten. Naisenergia pursuaa sivuilta esille sen verran voimakkaasti, että ei tätä pipoja neulovalle skeittaripojalle kyllä kehtaisi antaa.

Koska arvostelu ei ole arvostelua ilman pyrkimystä täydelliseen, niin lopuksi muutama sananen vielä käännöksestä sinänsä. Käännös on mielestäni kaikenkaikkiaan onnistunut loistavasti. Kirjan kepeän höpsöttelevä tyyli on onnistuttu säilyttämään ilman, että kirja tuntuisi liiallisen tekopirteältä. Erityistä kiitosta mielestäni ansaitsevat onnistuneet väliotsikot. Novitan mukanaolo näkyy lähinnä siten, että Novitan mallisuunnittelijat ovat tutustuneet alkuperäisiin ohjeisiin ja niistä on jätetty yksi ohje pois (Kool-aid juomajauheella värjätystä langasta tehty pusero) ja lisätty jokunen Novita-ohje ja muutama sukkaohje. Lisäksi ohjeissa on jätetty alkuperäisen langan tiedot paikalleen, mutta vaihtoehdoksi on esitetty kotimainen (siis Novitan) lankavaihtoehto.

Miinusta taas tulee siitä, että Novita-sanaa on jätetty käyttämättä paikoissa missä sitä olisi kaivannut. Mm. neuletarvike-esittelyssä - jossa kuva Novita-tuotteista - on esitetty hieman ehdottomaan sävyyn asioita, mm. että lyhyempiä lasten puikkoja löytyy vain muutamaa kokoa, vaikka jokainen hiemankaan lähimarketin ulkopuoliseen tarjontaan tutustunut tietää, että ei asia ihan näin ole. Maailma on täynnä puikkoja, mutta Novita-valikoimaan kuuluvat juuri nämä puikot, mikä olisi ollut kohtuullista mainita.

Lopun lankakauppalista näyttää myös siltä, että siihen on kopioitu suoraan lista Novita-lankojen jälleenmyyjistä, mikä sekään ei ole paha asia, mutta tämäkin olisi voitu mainita.

Kaikenkaikkiaan kirja on mukava perusteos, josta on varmasti iloa sekä aloittelevalle että jo hieman enemmänkin neuloneelle, jos ei muuta niin ainakin trendikkäitten ja hieman erilaisten neuleohjeiden muodossa. Kelpo täydennystä pukinkonttiin. Mainitaanhan kirjassa Ullakin...


Tietoja

Debbie Stoller: Stitch’n Bitch, Neulojan käsikirja, 248 s, ovh. 29 €
Alkuperäinen teos: Stitch’n Bitch. The Knitter’s handbook.
Suomenkielisen teoksen julkaisija Kustannusosakeyhtiö Nemo
Suomennus: Kaija Koirikivi ja Tiina Talvitie

Kirjan esittely Nemon www-sivuilla: http://www.nemokustannus.fi/kirja/kirja_stitchnbitch.htm

Englanninkieliset kirjan sivut: http://www.knithappens.com/


Teksti:
Niina Hakkarainen

Kuvat
Neulojan käsikirjasta, kiitokset niistä kustantajalle

Lisää Niinasta

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.