Ulla 02/15

Leppä

Hain inspiraatiota neulottuun kesäkauluriin Haapsalu Sall -kirjasta, joka esittelee virolaista Haapsalun neulontaperinnettä ja unelmankevyissä pitsihuiveissa käytettyjä pitsikuvioita. Poimin mallineuleeksi pitsisen lepalehekiri-mallin ja neuloin kaulurini lehtikuvioon sopivasta vihreästä langasta. Kauluri neulotaan tasona ja sen voi yhdistää napeilla eri tavoin.

Mallikauluri on neulottu käsinkehrätystä langasta, mutta ohje on testattu myös kahdella teollisella langalla. Langankulutus on hyvin lähellä sataa grammaa, mutta onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi varaa lankaa yli kaksi kerää. Voit myös lukea ohjeen lopusta vinkin kaulurin korkeuden säätämiseen, jos lanka uhkaa loppua kesken.

Lanka ja langan menekki

Käsinkehrätty lanka: World of Wool (100 % bambuviskoosia; 100 g / 260 m), 100 g

Sublime Yarns Baby Cashmere Merino Silk (70 % merinovillaa, 20 % silkkiä, 5 % kashmiria; 50 g / 116 m), 100–150 g

Garnstudio Drops Cotton Merino (52 % villaa, 48 % puuvillaa; 50 g / 120 m), 100–150 g

Neuletiheys

15 s = 10 cm pingotettua pitsineuletta

Puikot

Pyöröpuikot, 4,5 mm tai langan ja käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

13 nappia (tai napinläpiä vastaava määrä, jos muunnat kaulurin korkeutta) Mallikaulurin napit ovat läpimitaltaan 20 mm, mutta tarkista sopiva koko omalla käsialallasi neulotulle napinlävelle.

Koko

Leveys 84 cm, korkeus 35
Kokoa voi muuttaa toistamalla kaaviota useampia kertoja.

Ohje

Luo 124 s. Neulo 3 krs aina oikein -neuletta. Neljännen kerroksen alussa neulo napinläpi: neulo 1 o, 2 o yht., lk. Neulo kerros loppuun oikein. Neulo vielä 1 krs oikein.

Kuudennella kerroksella aloita mallineule kaavion mukaan. Huomaa, että kaavioon on merkitty vain oikean puolen kerrokset.

Krs 1 (op): Neulo 4 o, 2 o yht, lk. Neulo kaavion silmukat seitsemän kertaa, kunnes jäljellä on kuusi silmukkaa. Neulo lk, knk, 4 o.
Krs 2 (np): Neulo 4 o. Neulo nurin, kunnes jäljellä on neljä silmukkaa, 4 o.

Toista kerroksia 1–2 vielä kaksi kertaa.

Seuraavalla oikean puolen kerroksella (kaavion krs 7) tee napinläpi: Neulo 1 o, 2 o yht., lk, 1 o. Neulo vielä 2 o yht, lk. Toista kaavio seitsemän kertaa ja neulo lk, knk, 4 o. Neulo nurja puoli kuten edellä.

Jatka neulomista toistaen oikeita ja nurjia kerroksia. Tee napinläpi joka neljännen oikean puolen kerroksen alkuun.

Toista kaavion kerrokset yhteensä viisi kertaa. Neulo vielä 5 krs aina oikein -neuletta (muista viimeinen napinläpi) ja päättele silmukat.

Viimeistely

Päättele langanpäät, kastele ja pingota kauluri tasossa ja ompele napit. Huivin alareunaa voi pingottaessa kevyesti muotoilla venyttämällä ja neulaamalla kohtia, jotka vastaavat kaavion laitoja.

Kaavio

Vinkkejä

Jos lanka uhkaa loppua kesken, voi kaavion viimeisen toiston jättää kokonaan pois tai aloittaa reunuksen jo kerroksen 8 jälkeen. Jos haluat tiukemmin kaulaan istuvan kaulurin, neulo vain kuusi toistoa kaaviota kerroksella. Voit myös pidentää kauluria lisäämällä toistoja, jos haluat esimerkiksi kietoa kaulurin kaulaasi kaksinkerroin.

Teksti ja kuvat

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 02/15 - Ohjeet

Johanna Halonen:
Heather-huivi

Reeta Huhtala:
Dyyni

Reeta Huhtala:
Leppä

Kristel Nyberg:
Langmuir

Kristel Nyberg:
Tossukat

Kristel Nyberg:
Vaahtopää

Eeva Saviranta:
Kásos

Eeva Saviranta:
Skilla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.