Ulla 02/15

Heather-huivi

Heather-huivi on Fanny-kolmiohuivin (Ulla 1/2015) puolikuun muotoinen sisarmalli. Huivi aloitetaan keskeltä niskasta ja silmukoita lisätään sekä reunoissa että tasavälein. Mallineule on aina oikein -neuletta aina reunuksen viuhka ja höyhen -kuvioon asti.

Huiviin on kolme kokoa, joista pienin sopii myös lapselle. Pienimpään huiviin riittää jo yksi kerä pehmeää merinovillalankaa. Keskikokoinen huivi syntyy yhdestä värillisestä ja puolikkaasta valkoisesta kerästä, ja isoimpaan huiviin tarvitaan kaksi kerää pitsivahvuista alpakkalankaa (neulotaan kaksinkertaisena). Langaksi käy mikä tahansa kutittamaton babymerinolanka, jossa on noin 175 metriä yhdessä 50 gramman kerässä.

Heather ja Fanny -huivit ovat saaneet nimensä varioimalla reunuskuvion englanninkielistä nimeä feather and fan.

Lanka ja langan menekki

Pieneen huiviin: Drops Baby Merino (100 % merinovillaa; 100 g / 175 m), 50 g vedenvihreää

Kaksiväriseen, keskikokoiseen huiviin: Drops Baby Merino (100 % merinovillaa; 100 g / 175 m), 50 g vaaleanpunaista ja 25 g valkoista

Isoon huiviin: Rowan Fine Lace (80 % suri-alpakkaa, 20 % merinovillaa; 50 g / 400 m) kaksinkertaisena, 100 g värissä Aged (933)

Neuletiheys

16 s ja 15 krs sileää neuletta = 10 cm
Neuletiheys on vain suuntaa-antava.

Puikot

Pyöröpuikot, 4 mm tai käsialan mukaan
Pyöröpuikot, 6 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Virkkuukoukku 4–6 mm
Isosilmäinen kanavaneula päättelyyn

Koko

Koko riippuu käytetystä langasta ja käsialasta.

Mallineule

Viuhka ja höyhen (feather and fan) -mallineule (18:lla jaollinen määrä silmukoita ja 6 lisäsilmukkaa):
1. krs: 3 o, *neulo 3 kertaa 2 oikein yhteen (2oy), tee 6 kertaa langankierto (lk), 1 o, neulo 3 kertaa 2oy*, toista *–*, kunnes jäljellä on 3 s, 3 o.
2. krs. 3 o, neulo nurin kunnes jäljellä 3 s, 3 o.
3.–4. krs: Neulo kaikki silmukat oikein.

Internetissä on useita versioita mallineuleesta, esim. Stitch mapin ohje.

Ohje

Huivin mallineuleina ovat aina oikein -neule ja feather and fan -kuvio. Mallia on helppo muuttaa oman langan vahvuuden ja määrän mukaan. Huomaa, että lisäykset joka 4. kerroksella eivät mene tasan. Kerroksella tasavälein tehtävät lisäykset tehdään nostamalla silmukoiden välinen poikittaislanka vasemmalle puikolle ja neulomalla se kiertäen oikein.

Reunuksen feather and fan -mallineuletta varten silmukkamäärän pitää olla jaollinen 18:lla + 6. Jos silmukkamäärä juuri ennen mallineuleen aloittamista ei ole oikea, neulo vielä 1 krs aina oikein -neuletta ja lisää puuttuvat silmukat tasavälein. Muista myös 6 lisäsilmukkaa. Pienessä huivissa kuvio toistuu 9 kertaa (168 s), keskikokoisessa 11 kertaa (204 s) ja isossa huivissa 13 kertaa (240 s). Voit muuttaa kokoa oman käsialasi ja lankasi mukaan, ja tehdä kuvion 8, 10 tai 12 kertaa (150 s, 186 s tai 222 s).

1. krs: Luo 10 s ja neulo 1 krs oikein.

2. krs: Aloita 2. kerroksella lisäykset kerroksen alussa ja lopussa: neulo 1 s oikein, lisää 1 s tekemällä langankierto puikolle, neulo oikein, kunnes kerroksella on jäljellä 1 s, tee lk ja neulo viimeinen s oikein. Jatka lisäyksiä koko aina oikein -neuleen ajan joka kerroksen alussa ja lopussa.

3. krs: Neulo kuten 2. krs.

4. krs: Neljännellä kerroksella aloita lisäykset myös kerroksen aikana tasavälein: neulo 1 s, lk, neulo aina oikein -neuletta ja lisää samalla 1 uusi s joka 4. silmukan jälkeen (neulomalla silmukoiden välinen lanka kiertäen oikein), tee lk ennen viimeistä silmukkaa.

Neulo 3 krs aina oikein -neuletta ja muista tehdä langankierrot joka kerroksen alussa ja lopussa.

Toista tasavälein tehtäviä lisäyksiä joka 4. kerroksella niin, että joka lisäyskerroksella lisättyjen silmukoiden välinen silmukkamäärä kasvaa yhdellä: 8. kerroksella joka 5. silmukan jälkeen, 12. kerroksella joka 6. silmukan jälkeen, 16. kerroksella joka 7. silmukan jälkeen, 20. kerroksella joka 8. silmukan jälkeen jne., kunnes lankaa on jäljellä vähintään seitsemään kerrokseen. Huomaa, että lisäykset eivät mene tasan joka lisäyskerroksella!

Kun lankaa on jäljellä noin seitsemää kerrosta varten, laske silmukkamäärä. Mallihuiveissa silmukkamäärät ovat 168, 204 ja 240 s, mutta voit muuttaa ohjetta lankasi ja käsialasi mukaan, kunhan silmukkamäärä on jaollinen 18:lla ja 6 lisäsilmukalla (150 s, 186 s tai 222 s). Jos silmukkamäärä ei vastaa mallineuleen tarvitsemaa määrää, neulo vielä 1 krs aina oikein -neuletta ja lisää puuttuva määrä silmukoita tasavälein kerroksen aikana.

Lisää silmukkamerkit 3 silmukan päähän kerroksen alusta ja lopusta.

Aloita viuhka ja höyhen -mallineule: lisää edelleen kerroksen alussa ja lopussa uusi silmukka joka kerroksella 1 s:n päässä reunasta, neulo silmukkamerkkien välisillä silmukoilla feather and fan -mallineuletta 5–10 kertaa (24–40 krs).

Varmista, että viimeisen täyden mallikerran jälkeen lankaa on jäljellä hieman enemmän kuin yhteen kerrokseen. Vaihda työhön 1–2 mm isommat puikot ja neulo vielä yksi kerros oikin (päättelemättä). Päättele huivi virkkuukoukulla. Aloita viimeisen kerroksen alkupäästä ja ketjuta viimeisellä kerroksella neulotut silmukat.

Katkaise lanka ja vedä langanpää viimeisen silmukan läpi.

Viimeistely

Päättele langanpäät kanavaneulalla löyhästi.

Kastele huivi kokonaan runsaassa vedessä, purista kuivaksi ja anna kuivua tasolla kevyesti muotoiltuna. Huomaa, että väljästi neulottu babymerinolanka venähtää kasteltaessa jopa 50 prosenttia alkuperäisestä.

Teksti ja kuvat

Johanna Halonen

Lisää Johannasta

Ulla 02/15 - Ohjeet

Johanna Halonen:
Heather-huivi

Reeta Huhtala:
Dyyni

Reeta Huhtala:
Leppä

Kristel Nyberg:
Langmuir

Kristel Nyberg:
Tossukat

Kristel Nyberg:
Vaahtopää

Eeva Saviranta:
Kásos

Eeva Saviranta:
Skilla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.