Ulla 02/15

Langmuir

Pitsiä ja palmikoita yhdistelevä puuvillaneuletakki lämmittää tuulisina päivinä tai kun kesäilta viilenee. Ompele takkiin persoonalliseksi loppusilaukseksi esimerkiksi käsintehdyt askartelumassanapit.

Lanka ja langan menekki

Cascade Yarns Ultra Pima (100 % puuvillaa; 100 g / 200 m), 400 g vaaleansinistä (3732)

Huom! Lanka riitti juuri ja juuri takkiin ja pienehköön mallitilkkuun. Jos olet epävarma tai aiot suurentaa takkia, varaa ylimääräinen vyyhti.

Neuletiheys

22 s ja 32 krs pintaneuletta kaavion mukaan sekä tasona että suljettuna neuleena = 10 cm

Yhden 33 s:n ja 8 krs:n mallikerran leveys noin 14 cm ja korkeus noin 2,5 cm.

Neuletiheys on mitattu kastellusta ja muotoon kuivatusta mallitilkusta. Neulepinta vetäytyy puikoilla kokoon erityisesti palmikoiden kohdalla.

Puikot

Pyöröpuikot, 3,5 mm tai käsialan mukaan
Pyöröpuikot, 4 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Parsinneula
8 nappia, halkaisija noin 1,5 cm

Koko

Lapsen 140/150 cm
Valmiin takin pituus noin 47 cm, rinnanympärys noin 76 cm, hihan sisäpituus noin 42 cm.

Ohje

Vartalo

Luo pienemmille puikoille 167 s ja neulo 7 krs aina oikein. Vaihda työhön suuremmat puikot ja aloita pintaneule kaavion mukaan seuraavasti: neulo reunasilmukka oikein, neulo pintaneuletta kunnes työssä on jäljellä 1 s, neulo reunasilmukka oikein. Jatka näin, kunnes vartalokappaleen korkeus helmasta mitattuna on noin 31 cm ja olet viimeksi neulonut nurjan kerroksen.

Seuraavalla oikealla kerroksella jaa työ etukappaleita ja takakappaletta varten. Neulo 36 s pintaneuletta kuten edellä (reunasilmukka o, 33 s:n mallikerta kaavion mukaan, 1 n ja 1 o), päätä 12 s. Päättelystä jää puikolle 1 s, josta tulee takakappaleen reunasilmukka, ja joka neulotaan jatkossa aina oikein. Neulo vielä seuraava s o (jatkossa oikeilla kerroksilla o ja nurjilla n) ja jatka sitten pintaneuletta kaavion mukaan pitsineulekuvion keskikohdasta (kaavion s 17). Kun takakappaleen leveys reunasilmukka mukaanluettuna on 69 s ja viimeinen neulomasi silmukka on pitsineulekuvion keskikohdan silmukka, neulo 2 o (samoin kuin takakappaleen oikeassa reunassa) ja päätä sitten seuraavat 12 s. Jatka pintaneuletta kerros loppuun.

Vasen etukappale

Seuraava kerros on työn nurjan puolen kerros. Jatka pintaneuletta vasemman etukappaleen 36 s:lla siten, että neulot kappaleen kummassakin reunassa reunasilmukan aina oikein.

Kun kädentien korkeus kainalosta mitattuna on 12 cm ja olet viimeksi neulonut oikean puolen kerroksen, aloita pääntien muotoilu.

Päätä seuraavan kerroksen alussa 12 s ja sitten joka toisella kerroksella vielä 1 x 3, 1 x 2 ja 1 x 1 s. Jatka lopuilla silmukoilla pintaneuletta, mutta neulo tarvittaessa lähimpänä kavennuksia 2–3 s sileää oikeaa neuletta.

Kun kädentien korkeus on noin 16 cm ja olet viimeksi neulonut nurjan puolen kerroksen, päätä olan 18 s kerralla.

Takakappale

Liitä lanka kappaleen reunaan ja jatka pintaneuletta. Ensimmäinen kerros on työn nurjan puolen kerros. Takakappaleen molemmissa reunoissa neulotaan jatkossa reunasilmukka aina oikein ja sen viereinen silmukka oikeilla kerroksilla oikein ja nurjilla nurin.

Kun takakappaleen korkeus on noin 14,5 cm ja olet viimeksi neulonut nurjan puolen kerroksen, päätä silmukat pääntietä varten: neulo 20 s pintaneuletta kuten edellä, päätä 31 s ja neulo 20 s eli kerros loppuun.

Neulo olat erikseen. Päätä vielä pääntien reunassa 1 x 2 s. Kun olan korkeus on sama kuin etukappaleessa, päätä loput 18 s kerralla. Neulo toinen olka peilikuvana.

Oikea etukappale

Liitä lanka kappaleen reunaan ja jatka pintaneuletta. Neulo oikea etukappale samoin kuin vasen, mutta tee pääntien muotoilut peilikuvana.

Hihat

Hiha aloitetaan tasoneuleena. Luo ohuemmille puikoille 45 s ja neulo 7 krs aina oikein. Seuraavalla kerroksella vaihda työhön suuremmat puikot ja aloita pintaneule. Neulo 1 n, 4 o, 1 n. Neulo 33 s kaavion kerroksen 1 mukaan ja neulo lopuksi 1 n, 4 o, 1 n. Yhdistä työ suljetuksi neuleeksi. Merkitse kerroksen vaihtumiskohta silmukkamerkillä. Silmukkamerkin molemmin puolin on 1 n, 4 o ja 1 n.

Jatka pintaneuletta kaavion mukaan. Ruutupiirroksen 8. eli viimeinen kerros on lisäyskerros: neulo 1 n, lisää 1 s haluamallasi tavalla, neulo oikeat s:t o ja nurjat n, kunnes kerroksella on jäljellä 1 s, lisää 1 s ja neulo kerroksen viimeinen s n.

Jatka pintaneuletta ja lisäyskerroksia. Kun lisättyjä silmukoita on tarpeeksi, neulo myös niillä pintaneuletta kaavion mukaan: kerroksen alussa pintaneule jatkuu 6 s:n palmikonkierroilla oikealle, lopussa puolestaan 6 s:n palmikonkierroilla vasemmalle. Kun silmukat lisääntyvät edelleen, voit neuloa reunoissa sileää neuletta tai tehdä kuten kuvatussa takissa ja neuloa pitsineulekuvion reunojen mukaan heti, kun silmukat riittävät. Hihan yläosassa silmukat riittävät siihen, että molemmissa reunoissa voi neuloa puolikkaan pitsineulemallikerran.

Vinkki: Kuvatussa neuletakissa lisäykset on tehty neulomalla silmukoiden välinen pohjukkalanka kiertäen oikein tai nurin, riippuen siitä, mihin kohtaan pintaneuletta lisätty silmukka asettuu.

Kun hihassa on 73 silmukkaa, jatka työtä suljettuna neuleena ilman lisäyksiä, kunnes hihan pituus on noin 43 cm tai kunnes hiha on halutun mittainen ranteesta kainaloon ja olet viimeksi neulonut kaavion parittoman kerroksen. Käännä työ. Neulo seuraava kerros nurin kaavion parillisen kerroksen mukaan. Jatka työtä tasona neuloen siten, että parittomat kerrokset ovat työn oikean ja parilliset kerrokset työn nurjan puolen kerroksia. Kun olet neulonut tasoneuletta 3 cm, päätä kaikki s:t kerralla.

Viimeistely

Ompele olkasaumat. Kastele vartalokappale ja hihat läpikotaisin. Puristele neulepinta varovasti kuivaksi ja painele vielä ylimääräinen vesi pyyheliinaan. Puuvilla venyy helposti märkänä, joten varo roikottamasta kappaleita.

Levitä kappaleet mittoihinsa kuivumaan. Avaa pitsineule ja vedä palmikkojoustinosuuksia varovasti auki sivuttain. Hihat venyvät helposti pituutta: levitä myös hihoja leveyssuunnassa, kunnes pituus yläreunan halkiosta ranteeseen on sopiva.

Kun työ on kuivunut, neulo nappilistat ja kaulus. Poimi vasemmasta etureunasta pienemmille puikoille nappilistaa varten luontevan tuntuinen määrä silmukoita, noin 3 s / 4 krs. Kuvatussa neuleessa silmukoita on 102. Neulo 1 o, 1 n -joustinta noin 2,5 cm. Päätä silmukat löysästi joustinta neuloen.

Poimi oikeasta etureunasta vastaava määrä silmukoita ja aloita joustin kuten vasemmassa etureunassa. Kun olet neulonut 3–4 kerrosta joustinta, tee seuraavalla oikealla kerroksella napinlävet tasavälein. Alareunassa napinläpi tulee noin 4 s:n pähän työn reunasta, yläreunassa noin 2 s:n päähän. Merkitse halutessasi napinläpien kohdat työhön esim. kerrosmerkeillä tai pienillä hakaneuloilla. Napinläpeä varten *neulo 2 o yht, tee lk*. Toista *–* noin 5 cm:n välein. Etureunaan tulee 8 napinläpeä. Jatka 1 o, 1 n -joustinta, kunnes reunan leveys on noin 2,5 cm. Päätä silmukat löysästi joustinta neuloen.

Vinkki: Jos haluat työhön suuremmat napit, neulo napinläpiä varten 2 o yht, kaksinkertainen lk ja knk. Ota kuitenkin huomioon, että napinlävet venyvät puuvillaneuleessa helposti.

Poimi pääntieltä pienemmille puikoille pariton määrä silmukoita. Kuvien takissa kauluksessa on 101 s. Neulo 1 o, 1 n -joustinta siten, että kauluksen reunoissa on oikeilla kerroksilla 1 rs aina oikein, 1 o. Kun kauluksen korkeus on noin 2,5 cm, päätä kaikki s:t löysästi joustinta neuloen.

Ompele hihat kädenteille siten, että avaat hihan yläreunan halkion ja kiinnität sen ensin kädentietä varten pääteltyihin silmukoihin poikittain. Ompele sitten hihasaumat olalta kainalosaumaan. Näin saat hihan istutettua siististi.

Päättele langanpäät. Ompele napit paikoilleen nappilistaan.

Kaavio

Teksti ja kuvat

Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

Napit tarjosi

Ulla 02/15 - Ohjeet

Johanna Halonen:
Heather-huivi

Reeta Huhtala:
Dyyni

Reeta Huhtala:
Leppä

Kristel Nyberg:
Langmuir

Kristel Nyberg:
Tossukat

Kristel Nyberg:
Vaahtopää

Eeva Saviranta:
Kásos

Eeva Saviranta:
Skilla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.