Ulla 02/15

Kásos

Kásos on yksi Dodekanesian saarista Kreikan rannikolla. Kesä on siellä aurinkoisempi, mutta myös täällä pohjoisessa on kesäisin lämpimiä päiviä, joina voi rentoutua kesäisemmissä tunnelmissa. Topin pääntie on kokonaan napitettu, joten sen leveyttä ja muotoa voi säätää helposti napittamalla sen eri tavoin.

Lanka ja langan menekki

Online Linie 40 Schulgarn (100 % puuvillaa; 50 g / 115 m), 300 g kirkkaan keltaista (08)

Neuletiheys

20 s sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot, 3,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

11 nappia, halkaisija 25 mm

Koko

S, valmiin topin vartalonympärys on 98 cm sisältäen noin 15 cm väljyysvaraa

Ohje

Luo 182 silmukkaa. Neulo 7 cm 1 oikein kiertäen, 1 nurin -joustinta. Seuraavalla kerroksella aseta merkki kerroksen alkuun, neulo 3 s nurin, 85 s oikein, 3 s nurin, aseta merkki, 3 s nurin, 85 s oikein, 3 s nurin. Jatkossa oikeilla silmukoilla neulotaan mallineuletta kaavion 1 mukaan. Kaavioon 1 on merkitty toistettava osuus violetilla taustavärillä ja toisto neulotaan kolmesti. Kaavioon on merkitty vain oikeat kerrokset, nurjalla kaikki silmukat neulotaan nurin.

Kun neuleen korkeus on 40 cm, jaa neule etu- ja takakappaleeksi sivuilla olevien silmukkamerkkien kohdalta. Molempiin kappaleisiin jää 91 s. Neulo topin etu- ja takakappaleet loppuun tasona.

Jatka mallineuletta kuten aikaisemmin ja aloita samalla kädentien lisäykset reunan nurjilla silmukoilla.

Kädentien reunus

Neulo kädentien reunus joko kaavion 2 mukaan tai seuraavilla ohjeilla. Kuviosilmukoilla jatketaan kaavion 1 neulomista. Kaavioon 2 on merkitty sekä oikeat että nurjat kerrokset.

Kerrokset 1, 3 ja 5 (op): 1 reunasilmukka, neulo 2 s nurin, jatka neuletta kaavion 1 mukaan, 2 s nurin, 1 reunasilmukka. Reunasilmukka neulotaan oikealla puolella oikein.

Kerrokset 2, 4 ja 6 (np): 1 reunasilmukka, neulo 2 s oiken, neulo kuviosilmukat nurin, 2 s oikein, 1 reunasilmukka. Reunasilmukka neulotaan nurjalla puolella nurin.

Kerros 7 (op, lisäyskerros): Neulo reunasilmukka, sen jälkeen lisää 1 s poimimalla alemman kerroksen langanjuoksu ja neulo lisätty silmukka jatkossa oikein kiertäen. Neulo 2 s nurin. Neulo kaavion 1 mukaan 3 s päähän kappaleen toisesta kädentiestä, neulo 2 s nurin, tee sama lisäys ja neulo reunasilmukka.

Kerros 8 ja kaikki seuraavat parilliset kerrokset (np): neulo reunasilmukka, oikeat oikein ja nurjat kiertäen nurin, reunasilmukka.

Kerros 9 (op, välikerros): neulo reunasilmukka, neulo reunuksen oikeat kiertäen oikein, nurjat nurin, ja keskellä kappaletta 85 s kaavion 1 mukaan, reunasilmukka.

Kerros 11 (op, lisäyskerros) neulo reunasilmukka, neulo 1 s oikein kiertäen, 1 s nurin, lisää 1 s poimimalla alemman kerroksen langanjuoksu ja neulo lisätty silmukka kiertäen. Neulo 3 s päähän toisesta kädentiestä, lisää yksi silmukka neulomalla alemman kerroksen langanjuoksu kiertäen, neulo 1 s nurin, 1 s oikein kiertäen, reunasilmukka.

Kerros 13 (op, lisäyskerros): lisää 1 s edellisen oikeassa reunassa lisätyn silmukan jälkeen kappaleen oikeassa reunassa ja ennen lisättyä silmukkaa vasemmassa reunassa. Jos edellinen lisätty silmukka oli kierretty oikea silmukka, neulo lisätty silmukka nurin ja jos edellinen lisätty silmukka oli nurja, neulo lisätty silmukka kiertäen oikein.

Toista Kerros 13 ja nurja kerros vielä 7 kertaa. Kädentien korkeus on nyt 28 kerrosta ja molempiin hihoihin on lisätty 10 silmukkaa.

Pääntie

Jatka kierrettyä joustinta hihoissa ilman lisäyksiä, kunnes neuleen korkeus on 55 cm ja kaaviosta 1 on neulottu joko kerros 1, 9 tai 25. Mallitopissa mallineule on päätetty kerrokselle 9.

Etukappale: neulo 1 oikein kiertäen, 1 nurin -joustinneuletta 5 cm ja päättele silmukat.

Takakappale: neulo 1 oikein kiertäen, 1 nurin -joustinneuletta 4 cm. Seuraavalla kerroksella tee tasavälein 11 napinläpeä neulomalla 2 oikein yhteen, lk. Jatka joustinneuletta kunnes myös takakappaleen joustimen pituus on 5 cm. Päättele silmukat.

Viimeistely

Ompele napit etukappaleen pääntien joustinneuleeseen ja muotoile neule kosteana muotoonsa.

Kaaviot

Teksti ja kuvat

Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Ulla 02/15 - Ohjeet

Johanna Halonen:
Heather-huivi

Reeta Huhtala:
Dyyni

Reeta Huhtala:
Leppä

Kristel Nyberg:
Langmuir

Kristel Nyberg:
Tossukat

Kristel Nyberg:
Vaahtopää

Eeva Saviranta:
Kásos

Eeva Saviranta:
Skilla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.