Ulla 02/15

Dyyni

Halusin neuloa kesäksi kevyen pitsipaidan, joka suojaisi olkapäitä ja dekolteeta auringolta, mutta olisi silti mukavan vilpoinen. Käytössäni oli neulekone ja pitsilankaa, jonka tiesin entuudestaan selviävän pitsikelkan käsittelystä. Langan värin nimi, vaalea kameli, johdatteli ajatukseni hiekkadyyneille auringon paahteeseen.

Ohjeessa ei paneuduta neulekoneen käyttöön. Ennakkoon tarvittavat taidot ovat neuleen aloittaminen ja päättely, sileä neule, pitsin neulominen reikäkorttia käyttäen sekä joustinneuleen neulominen alatason avulla. Ohje on vain yhteen kokoon, mutta kokoa on helppo säätää.

Lanka ja langan menekki

Garnstudio Drops Lace (70 % alpakkaa, 30 % silkkiä; 100 g / 800 m), 200 g luonnonvaaleaa (2020)

Neuletiheys

31 s ja 48 krs sileää neuletta = 10 cm
26 s ja 48 krs pitsineuletta = 10 cm

Neulekone

Ohjeen paita on neulottu Eva KH-860-neulekoneella ja Brother KH-840 alatasolla. Voit käyttää mitä tahansa vastaavaa neulekonetta, jonka neulaväli on 4,5 mm. Koneessa on oltava reikäkortin lukija, pitsikelkka, kerroslaskuri, alataso sekä aloituskammat.

Tiheyssäätö 3 pitsissä, sileässä neuleessa ja joustinneuleessa (myös alatason kelkassa) tai säätö, jolla saavutat omalla koneellasi ohjetiheyden.

Muut tarvikkeet

Pitsikortti 417 (kuva) tai haluamasi muu kuvio. Pitsikuvion mallikerta on 8 silmukkaa leveä ja 16 kerrosta korkea. Huomioi tämä, jos vaihdat kuvion. Ohjetta on helpointa hyödyntää samankokoisella kuviolla, jolla pääset myös samaan tiheyteen.

Pitsikuvion rajoittimia: 2 kpl 8 silmukan rajoittimia ja 3 kpl 4 silmukan rajoittimia.

Kahden ja yhden silmukan siirtoneulat sekä kaksipäinen siirtoneula silmukoiden siirtoon ylä- ja alatason välillä.

Koko

M, katso kaavakuvasta tarkemmat mitat.

Ohje

Paita neulotaan neljänä kappaleena. Neulo kaksi samanlaista hihakappaletta ja kaksi vyötärökappaletta.

Hihakappale

Kerroskohtainen tarkka ohje on ladattavissa ja tulostettavissa taulukkona. Lue kuitenkin ensin alla olevat huomautukset. Taulukkoon on merkitty vaaleanpunaisella kerrokset, joiden kohdalla mallineule tai muotoilut alkavat ja loppuvat.

Hihansuun joustinneule: Luo silmukat 2 o, 2 n -joustinneuleeseen haluamallasi tavalla kahdelle tasolle. Silmukoita luodaan 69, vasemmalla puolella 32 s ja oikealla 37 s. Oikean reunan kaksi laitimmaista silmukkaa tulevat ylätasolle.

Pitsiä neulotaan kappaleen keskellä 28:lla vasemman puolen silmukalla ja 36:lla oikean puolen silmukalla. Reunoissa käytetään rajoittimia. Aseta rajoitin vasempaan reunaan heti, kun aloitat pitsin. Oikeassa reunassa rajoittimia lisätään sitä mukaa, kun silmukat lisääntyvät. Aseta ensimmäinen neljän silmukan rajoitin kerroksella 22 oikean reunan silmukoiden 37–40 kohdalle. Kun lisättyjä silmukoita on kahdeksan, voit vaihtaa käyttöön pidemmän rajoittimen. Kun lisättyjä silmukoita on määrä, joka ei ole jaollinen neljällä, tarkkaile, ettei pitsikelkka valitse sileän osion silmukoita. Kun näin käy, työnnä sormella valittu neula takaisin perusasentoon, ennen kuin pitsikelkka siirtää silmukat (katso kuva).

Oikean reunan lisäyksiä ja kavennuksia neulotaan kolmen kerroksen välein pitsin neulomisen lomassa. Kerrosten tasaiseen rytmiin ei siis tämän kappaleen neulonnassa voi luottaa. Lue tarkasti kerroksittaista ohjetta. Tee lisäykset siirtämällä kaksi reunimmaista silmukkaa yhden pykälän oikealle ja kiertäen edellisen kerroksen silmukoiden välinen lanka vapautuneelle neulalle. Tee kavennukset nostamalla kolmas silmukka oikealta sen oikealla puolella olevan silmukan päälle ja nostamalla ne ja reunimmainen silmukka yhden pykälän vasemmalle. Ensimmäinen lisäys ja viimeinen kavennus on tehtävä yhden silmukan päässä reunasta.

Kaventaessa ota pitsirajoittimia pois sitä mukaa, kun kappale kapenee. Pidä taas huolta, ettei pitsikelkka valitse sileän neuleen alueen neuloja kohdissa, joissa silmukkaluku ei ole tasan rajoittimia varten.

Lopuksi siirrä silmukoita alatasolle 2 o, 2 n -joustinneuletta varten siten, että kaksi oikeanpuolimmaisinta silmukkaa jää ylätasolle. Neulo joustin, siirrä silmukat takaisin ylätasolle ja päättele silmukat haluamallasi tavalla.

Vyötärökappale

Luo 130 s 2 o, 2 n -joustinneuletta haluamallasi tavalla siten, että laitimmaiset silmukat molemmissa reunoissa ovat ylätasolla. Neulo joustinneuletta 56 kerrosta. Siirrä silmukat ylätasolle ja neulo vielä sileää neuletta 48 kerrosta. Päätä silmukat.

Viimeistely

Höyrytä tai kastele ja pingota kappaleet. Ompele saumat käsin yhden silmukan päässä reunasta. Ompele hihakappaleiden olkasaumat hihansuun joustimesta sileän osuuden kavennusten/lisäysten loppuun. Pääntien reunaa ei huolitella, vaan se saa rullautua itsestään sisäänpäin. Ompele kainalosaumat hihansuun joustimesta kahden kuviomallikerran (32 kerroksen) päähän pitsineuleen alusta. Ompele vyötärökappaleet sivuistaan yhteen. Liitä hihakappaleet ja vyötärökappaleet yhteen. Kymmenen silmukkaa vyötärökappaleessa vastaa yhtä kuviomallikertaa, mitä voi käyttää apuna sauman kohdistamisessa. Höyrytä vielä lopuksi saumat.

Kaaviot

Kerrosohje

Vinkkejä

Paidan koon muuttaminen käy helpoiten muuttamalla pitsikerrosten määrää hihakappaleen suorassa osuudessa. Yksi kaaviotoisto vastaa noin kolmea senttiä pitsineuleessa. Lisää vyötärökappaleeseen kymmenen silmukkaa jokaista hihakappaleeseen lisäämääsi kaaviotoistoa kohti ja neulo vyötärökappaletta pidemmäksi tai lyhyemmäksi mielesi mukaan.

Teksti ja kuvat

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 02/15 - Ohjeet

Johanna Halonen:
Heather-huivi

Reeta Huhtala:
Dyyni

Reeta Huhtala:
Leppä

Kristel Nyberg:
Langmuir

Kristel Nyberg:
Tossukat

Kristel Nyberg:
Vaahtopää

Eeva Saviranta:
Kásos

Eeva Saviranta:
Skilla

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.