Ulla 01/15

Villaviidakon vaippahousut

Kestovaippailun suurin hauskuus ja viehätys (ekologisuuden lisäksi) piilee mielestäni vaippojen kauniissa väreissä ja kuoseissa. Yksitoikkoisen valkoisen sijasta vaippahyllymme pursuavat sinisiä, punaisia, keltaisia, ruudullisia, raidallisia ja vaikka minkälaisia vaippoja. Neulo sinäkin pikkuisellesi villavaippahousuja kaikissa sateenkaaren väreissä, ja tee vaipanvaihdosta värien ilotulitusta! Tai miten olisi kauniin harmaa luomulampaan villa? Nykyneulojalla on varaa valita.

Lanka ja langan menekki

Sinivihreät housut (koko S): Cascade Eco+ (100 % villaa; 250 g / 437 m), 50 g sinivihreää (9451)

Sinikirjavat housut (koko M): Hjertegarn Incawool (100 % villaa; 100 g / 160 m), 100 g sini-turkoosi-vihreää (5588)

Pitkälahkeiset housut (koko M, muokattu yöversio): Sandnes Fritidsgarn (100 % villaa; 100 g / 140 m), 50 g tummaa violettia (5575) ja Cascade Eco+ (100 % villaa; 250 g / 437 m), 50 g sinivihreää (9451)

Käytä villavaippahousuihin täysvillalankaa, jota ei ole superwash-käsitelty.

Neuletiheys

18 s ja 26 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikko tai sukkapuikot, 4 mm tai käsialan mukaan
Pyöröpuikko tai sukkapuikot, 4,5 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Silmukkamerkki
Kaksi hakaneulaa

Koko

S (vastasyntynyt, noin 3-6 kg) – M (noin 5-8 kg)

Ohje

Housuosa

Luo ohuemmille puikoille 60 – 66 s ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Aseta silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaan. Neulo 1 o, 1 n -joustinneuletta 12 – 15 krs (4,5 – 6 cm).

Vaihda työhön paksummat puikot ja aloita sileä neule. Lisää ensimmäisen kerroksen aikana tasavälein 4 – 6 s. Työssä on nyt 64 – 72 s.

Neulo sileää neuletta 28 – 36 krs (11 – 13 cm).

Huom! Vain M-koko: neulo 24. kerroksella lisäykset takapuolelle kerroksen alusta näin: 10 o, lisää 1, 16 o, lisää 1, kerros loppuun oikein. Työssä on nyt 74 s, joista ensimmäiset 38 s ovat takaosan silmukoita.

Haara

Aloita seuraavalla kerroksella takaosan neulominen tasona. Etupuolen silmukat jäävät odottamaan.
1. krs (op): ylivetokavennus, 28 – 34 o, 2 o yhteen, käännä työ.
2. krs (np): 30 – 36 n, käännä työ.
3. krs (op): ylivetokavennus, 26 – 32 o, 2 o yhteen.
4. krs (np): 28 – 34 n.

Jatka kuten edellä, kunnes haaraosassa on jäljellä 14 – 16 s. Neulo näillä silmukoilla sileää oikeaa 13 krs (5 cm).

Seuraava krs (op): 1 o, lisää 1 s, neulo o kunnes puikolla 1 s, lisää 1 s, 1 o.
Seuraava krs (np): neulo nurin.

Toista kahta edellistä kerrosta, kunnes puikolla on 20 – 24 s, ja olet viimeksi neulonut nurjan puolen kerroksen. Katkaise lanka. Jätä reilusti varaa silmukointia varten.

Siirrä etukappaleen odottamaan jätetyistä 32 – 36 silmukasta molemmista reunoista 6 s esim. hakaneuloille odottamaan, ja silmukoi keskimmäiset 20 – 24 silmukkaa yhteen haaraläpän silmukoiden kanssa. Silmukoimalla tehty sauma on huomaamaton. Jos et halua silmukoida, voit tehdä sauman myös kolmen puikon päättelyllä. Tällöin saumasta tulee näkyvä.

Lahkeet

Ota ohuemmille puikoille lahkeensuun odottavat 6 s, ja poimi lisäksi haaraläpän reunasta 22 – 26 uutta silmukkaa. Poimi silmukat tarvittaessa kiertäen, jotta neuleeseen ei jää reikiä. Kerroksen vaihtumiskohta on ennen lahkeensuun yläosan silmukoita. Aseta halutessasi silmukkamerkki. Työssä on nyt 28 – 32 s.

Kavennuskrs: *5 – 6 o, 2 o yhteen* Toista * - * kerros loppuun. (24 – 28 s) Huom! Jätä kavennuskerros neulomatta, mikäli villahousujen tuleva käyttäjä on huomattavan pulleareitinen. Neulo sen sijaan yksi kerros oikein.

Neulo 1 o, 1 n -joustinneuletta 15 – 17 krs (6 – 7 cm). Päättele silmukat löyhästi edelleen joustinneuletta neuloen.

Neulo toinen lahje samoin.

Viimeistely

Päättele langanpäät hyvin. Pese villahousut hellävaraisesti haaleassa vedessä ja liota lanoliinipitoisessa villanhoitoaineessa, jolloin niistä tulee kosteudenpitävät. Villavaippahousuja ei tarvitse pestä jokaisen käytön jälkeen, vaan tuuletus riittää. Tahrat voi poistaa sappisaippualla. Käsittele housut lanoliinilla tasaisin väliajoin, jotta ne pysyvät kosteudenpitävinä.

Vinkkejä

Villaviidakon vaippahousuja on helppo muokata tarpeittesi mukaan. Yläosan joustinneuleeseen ja lahkeisiin voi neuloa lisää pituutta, ja hyvin pulleita vauvoja varten haaraläpästä voi poimia enemmän silmukoita. Takapuoleen voi tehdä runsaammin lisäyksiä, mikäli käytettävä sisävaippa on paksu, ja samoin haaraosan voi neuloa pidemmäksi. Halutessasi voit neuloa vyötäröjoustimen ja lahkeet 2 o, 2 n -joustimena. Muista tällöin luoda tai poimia neljällä jaollinen määrä silmukoita.

Yökäyttöön tuleviin vaippahousuihin kannattaa neuloa pitkät lahkeet ja korkea vyötärö, sekä tehdä useampia lisäyksiä takapuolelle ennen haaraläpän neulomista. Haaraläpän kavennuksia voi myös tehdä vähemmän, jolloin haaraosa jää leveämmäksi ja sisävaipalla on enemmän tilaa. Pitkälahkeisissa esimerkkihousuissa on vyötäröjoustimessa 68 s ja 18 krs, housuosassa 76 s ja takapuolen lisäysten jälkeen 78 s. Takapuolella on ennen haaraläppää 40 s ja etupuolella 38 s. Haaran kapeimmassa kohdassa on 18 s, ja lahkeita varten jätetään odottamaan 7 s molemmin puolin.

Teksti ja kuvat

Emma Karvonen

Lisää Emmasta

Ulla 01/15 - Ohjeet

Christa Becker:
Saana

Christa Becker:
Pisara

Johanna Halonen:
Saniaissukat

Johanna Halonen:
Fanny

Reeta Huhtala:
Tämän talven lumia

Reeta Huhtala:
Hifistelijä

Emma Karvonen:
Villaviidakon vaippahousut

Meiju K-P:
Linia

Mari Morko:
Nami

Outi Nousiainen:
Kaissit

Kristel Nyberg:
Velikulta

Niina Risulainen:
Sipi

Eeva Saviranta:
Raide

Eeva Saviranta:
Palvelma

Pia Tuononen:
Korvikas

Tanda Tuovinen:
Oodin villapaita

Inka Vilén:
Väkä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.