Ulla 01/15

Saana

Saana on Tunturihuivi-sarjan kolmas huivi. Saana-tunturi sijaitsee lähellä Kilpisjärveä Enontekiön kunnassa. Tunturin alue on pääasiassa luonnonsuojelualuetta ja siellä kasvaa muun muassa lapinalppiruusuja.

Muinaisissa suomalaisissa taruissa esiintyy Saana-niminen jättiläinen. Tarujen mukaan kylmän pohjoistuulen yltyessä hän jäätyi paikoilleen Kilpisjärven lähelle muodostaen tunnetun tunturin. Huivin koko onkin varsin jättiläismäinen.

Tämän huivin neulominen aloitetaan niskasta. Ensin neulotaan sileän neuleen pohjalle lapinvuokot, sitten kaunis pitsineuleinen tunturiketju ja reunaan vielä lapinalppiruusuja. Kukkien pitsikuvioihin hain inspiraatiota vuonna 1937 Saksassa julkaistusta Kunststricken-lehden pitseistä, jotka on suunnitellut Herbert Niebling 1900-luvun alkupuoliskolla.

Sarjan ensimmäinen huivi Ailigas on julkaistu Ullassa 3/2013 ja toinen huivi Taivaskero Ullassa 3/2014.

Lanka ja langan menekki

Rowan Kidsilk Haze (70 % mohairia, 30 % tussahsilkkiä; 25 g / 210 m), 200 g valkoista (värinro 634).

Korvaavaksi langaksi käy mikä tahansa vastaavanlainen ohut lanka. Mikäli käytät ohuempia puikkoja ja lankaa, jonka juoksevuus on n. 100 g / 800–1200 m, langan menekki on vähäisempi.

Neuletiheys

14 s ja 30 krs pingotettua sileää oikeaa neuletta = 10 cm.

Neuletiheydellä on merkitystä, sillä löysemmin neulottaessa lankaa menee huomattavan paljon enemmän. Tee siis riittävän iso mallitilkku, ja pese ja pingota se ennen huivin neulomista.

Puikot

Vähintään 80 cm pyöröpuikot, 4 mm tai käsialan mukaan

Koko

Huivin pituus keskeltä niskasta alareunaan mitattuna 98 cm, yläreunan leveys 210 cm

Ohje

Ennen kuin aloitat

Lue ohje, kaaviot ja kaavioiden merkkien selitykset huolellisesti läpi ennen aloittamista. Kaavioissa parittomat krs:t ovat aina oikean puolen kerroksia, parilliset krs:t ovat aina nurjan puolen kerroksia. Oikean puolen kerrokset luetaan oikealta vasemmalle ja nurjan puolen kerrokset vasemmalta oikealle. Nurjan puolen kerrokset neulotaan aina seuraavasti, ellei toisin ohjeessa tai kaaviossa mainita: neulo 2 o (= reunasilmukat), neulo n, kunnes jäljellä on 2 s ja neulo nämä o (= reunasilmukat).

Huomioi, että kaavioissa 3, 4, 7 ja 8 on sekä nurjan että oikean puolen krs:t. Muissa kaavioissa on vain oikean puolen kerrokset. Kaavioissa 1–6 osa A (ja E) esittää aina reunasilmukat, C esittää keskisilmukan. Kaavioissa 7 ja 8 osat A ja D esittävät reunasilmukat ja kaavio C välisilmukat, jotka toistuvat kaavion osan B toistojen välissä.

Kaavioiden suuren koon takia pitkät perättäisten oikealla oikein ja nurjalla nurin neulottavien silmukoiden osuudet on esitetty seuraavasti: ruudun sisällä oleva numero kertoo oikeiden/nurjien silmukoiden määrän, jotka on neulottava ennen seuraavan ruudun osoittamaa silmukkaa.

Huivi

Luo 5 s. Neulo 3 krs oikein. Aloita kaavio 1 ja neulo sen krs 1. Neulo kaavion 1 osat seuraavassa järjestyksessä: A, B, C, B, A. Kerrokset 9–26 neulotaan samalla tavalla kuin krs:t 5–8.

Kun olet neulonut kaavion 1 nurjan puolen krs:n 48, siirry kaavion 2 krs:lle 49. Neulo kaavion 2 osat seuraavassa järjestyksessä: A, B, C, B, A.

Kun olet neulonut kaavion 2 nurjan puolen krs:n 68, siirry kaavion 3 krs:lle 69. Neulo osat oikean puolen krs:lla seuraavassa järjestyksessä: A, B, C, D, E. Kaaviossa 3 on esitetty myös nurjan puolen krs:t, joilla neulomisjärjestys on päinvastainen.

Kun olet neulonut kaavion 3 nurjan puolen krs:n 88, siirry kaavion 4 krs:lle 89. Neulo osat oikean puolen krs:lla seuraavassa järjestyksessä: A, B, C, B, A. Kaaviossa 4 on esitetty myös nurjan puolen krs:t.

Kun olet neulonut kaavion 4 nurjan puolen krs:n 102, siirry kaavion 5 krs:lle 103. Neulo osat oikean puolen krs:lla seuraavassa järjestyksessä: A, B, C, D, E. Toista punaisella rajattua mallikertaa aina 8 kertaa.

Kun olet neulonut kaavion 5 nurjan puolen krs:n 128, siirry kaavion 6 krs:lle 129. Neulo osat oikean puolen krs:lla seuraavassa järjestyksessä: A, B, C, D, E. Toista punaisella rajattua mallikertaa aina 10 kertaa.

Kun olet neulonut kaavion 6 nurjan puolen krs:n 178, siirry kaavion 7 krs:lle 179. Neulo kaavion osat seuraavassa järjestyksessä oikean puolen kerroksella: A, *B, C*. toista *–* yhteensä 27 kertaa. Neulo vielä kerran osa B ja sitten D. (= 28 lapinalppiruusua.)

Neulottuasi kaavion 7 nurjan puolen krs:n 202, siirry kaavioon 8 ja neulo sen osat vastaavassa järjestyksessä kuin kaaviossa 7.

Kaavioissa 7 ja 8 on esitetty myös nurjan puolen krs:t, joilla osien järjestys on edellä mainitusta päinvastainen.

Kun olet neulonut kaavion 8 viimeisen nurjan puolen krs:n 238 (joka neulotaan nurjalla oikein), aloita päättely: neulo 2 o, *työnnä vasen puikko neulottujen silmukoiden läpi vasemmalta ja vedä oikealla puikolla lanka silmukoiden läpi (= 2 o yhteen takareunoistaan), 1 o*. Toista *–* kerroksen loppuun. Katkaise lanka.

Viimeistely

Kastele huivi ja kuivaa kevyesti puhtaaseen pyyhkeeseen. Pingota mittoihinsa kuten kuvassa on esitetty: huivi on taitettu keskeltä kahtia ja pingotettu vanhojen neulepuikkojen avulla muotoonsa pujottamalla puikot keskisilmukkaa kehystävien langankiertojen läpi (kuvan oikeassa reunassa) ja reunasilmukkaa reunustavien langankiertojen läpi (kuvan vasemmassa reunassa). Paremman tuloksen saat käyttämällä pingotusvaijereita.

Reunapitsin leveyden vuoksi ja aaltoilun aikaansaamiseksi voit käyttää pingotuksessa apuna tyynyjä. Aseta tyynyn kulma huivin keskikohtaa kohden, kuten kuvassa on esitetty. Pitsi pingotetaan tyynyn päälle. Anna huivin kuivua. Tarvittaessa voit pingotuksen jälkeen höyryttää keskisilmukan kohdalle jäävän taitteen sileäksi. Päättele langanpäät.

Kaaviot

Kaavio 1

Kaavio 2

Kaavio 3a

Kaavio 3b

Kaavio 4

Kaavio 5a

Kaavio 5b

Kaavio 6a

Kaavio 6b

Kaavio 7

Kaavio 8

Merkkien selitykset

Teksti ja kuvat

Christa Becker

Lisää Christasta

Langan tarjosi

Nappi ja Nauha

Ulla 01/15 - Ohjeet

Christa Becker:
Saana

Christa Becker:
Pisara

Johanna Halonen:
Saniaissukat

Johanna Halonen:
Fanny

Reeta Huhtala:
Tämän talven lumia

Reeta Huhtala:
Hifistelijä

Emma Karvonen:
Villaviidakon vaippahousut

Meiju K-P:
Linia

Mari Morko:
Nami

Outi Nousiainen:
Kaissit

Kristel Nyberg:
Velikulta

Niina Risulainen:
Sipi

Eeva Saviranta:
Raide

Eeva Saviranta:
Palvelma

Pia Tuononen:
Korvikas

Tanda Tuovinen:
Oodin villapaita

Inka Vilén:
Väkä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.