Ulla 01/15

Saniaissukat

Saniaissukat neulotaan perinteiseen tapaan ylhäältä alaspäin. Aloitusjoustimen jälkeen varsi ja jalkapöydän osa neulotaan pitsikuviona, kantalappu, pohja ja kärki sileänä neuleena. Kantapää on lyhennetyin kerroksin neulottu pyöreä kantapää ja kärki nauhallinen pyöreä tennistossukärki, jonka viimeiset silmukat silmukoidaan vastakkain. Ohje on yhdelle sukalle kerrallaan, mutta voit hyvin neuloa kahta yhtä aikaa. Kiilakavennuksiin on ohje sekä korkeaa että matalaa jalkapöytää varten.

Mallineule on muokattu Lesley Stanfieldin ja Melody Griffithsin Neulemallien käsikirjasta (Moreeni 2014) kuviosta 129 Haarautuva saniainen. Sukan suusta tulee lyhyen joustimen ja mallineuleen takia hieman aaltoileva, joten neulo joustinta 15–20 krs, jos haluat reunan aivan suoraksi. Kerroksen vaihtumiskohta on takana varren keskellä ja alla pohjan keskellä.

Lanka ja langan menekki

Oranssit sukat: Hopeasäie Sukka Gold (75 % superwash merinoa, 20 % nailonia, 5 % stellinaa; 100 g / 400 m), 70–100 g

Vihreät sukat: Lang Yarns Jawoll superwash (75 % villa, 25 % polyamidi; 100 g / 420 m), 70–100 g vihreää (116)

Neuletiheys

31 s ja 40 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot 1,5–2 mm tai pyöröpuikko 1,5–2 mm (80–100 cm), käsialan mukaan.

Muut tarvikkeet

Käytä tarvittaessa silmukkamerkkejä. Päättelyä varten tarvitaan kanavaneula.

Koko

Koot S ja (M), jotka vastaavat kengännumeroita 37–38 ja 39–40. Sukan pituutta ja jalkaterän korkeutta voi säätää.

Ohje

Sukan varsi (molemmat koot)

Luo 64 s ja jaa ne tasan neljälle sukkapuikolle (4 x 16 s) tai Magic loop -tekniikkaa varten kahteen osaan pyöröpuikolle (2 x 32 s).

Neulo aloituskerroksella 1 o, 1 n -joustinta ja sitten 7 krs kierrettyä joustinta (1 o takareunasta, 1 n) suljettuna neuleena.

Aloita pitsineule kaavion mukaan. Kuvio on jaollinen 16 silmukalla, joten yhdellä sukkapuikolla on aina yksi mallikerta (pyöröpuikoilla neulottaessa kaksi mallikertaa). Joka toinen kerros kaikki silmukat mallikerran viimeistä silmukkaa lukuun ottamatta neulotaan oikein. Aseta tarvittaessa silmukkamerkki kerroksen vaihtumiskohtaan. Neulo lyhyempää vartta varten mallikerta yhteensä 8 kertaa (64 krs, viimeinen kerros sileää oikeaa), pidempää vartta varten 10 kertaa.

Kantalappu

Jos käytät pyöröpuikkoja, jaa silmukat kantalappua varten uudestaan 32+32 s niin, että puikon vaihtumiskohta on sukan sivulla. Kerroksen vaihtumiskohta jää kantalapun ja pohjan keskelle.

Siirrä vielä 1. ja 2. mallikerran välinen nurja silmukka 2. sukkapuikolle ennen kantalapun neulomista ja lisää kantalapun molempiin reunoihin 1 s neulomalla viereinen s uudestaan edelliseltä kerrokselta. Tämä saumavarasilmukka jää piiloon, kun kantalapun reunasta poimitaan silmukat.

Neulo kantalappua 1. ja 4. puikon 33 silmukalla 30 krs sileää oikeaa (kaikki silmukat oikealla oikein ja nurjalla nurin, viimeinen kerros nurin). Jos neulot sukkapuikoilla, voit siirtää kantalapun silmukat samalle sukkapuikolle työskentelyn helpottamiseksi, kun kantalappu on muutaman kerroksen korkuinen.

Kantapään muotoilu

1. krs: Neulo työn oikealla puolella 18 o, knk (ks. kaavion selitykset), 1 o, käännä.
2. krs: Nosta 1 s nurin neulomatta lanka työn edessä (lte), neulo 5 n, 2 n yhteen (2 n yht), 1 n, käännä.
3. krs: Nosta 1 s nurin neulomatta lanka työn takana (ltt), neulo oikein kunnes ed. krs:n rakoon on 1 s, knk (1 s raon molemmin puolin), 1 o, käännä.
4. krs: Nosta 1 s nurin neulomatta lte, neulo nurin kunnes ed. krs:n rakoon on 1 s, 2 n yht (1 s raon molemmin puolin), 1 n, käännä.
Toista 3.–4. krs, kunnes kaikki kantalapun silmukat ovat mukana työssä, viimeinen kerros oikein. Jäljellä on 20 s.

Valmistelevat kerrokset jalkaterää varten

Jaa kantalapun silmukat takaisin kahdelle sukkapuikolle ja poimi vasemmalla puikolla kantalapun vasemmasta reunasta 1 s päässä reunasta 28 s oikein. Jos käytät pyöröpuikkoja, jaa silmukat uudelleen kahtia jalkapöydän ja pohjan keskeltä (2 x 16 s + 28 + 10 s) ja merkitse pohjan ja jalkapöydän silmukoiden raja tarvittaessa silmukkamerkeillä. Jatka jalkapöydän puikoilla 2. ja 3. saniaiskuvion neulomista. Poimi kantalapun oikeasta reunasta samoin 28 s oikein 1 s päässä reunasta.

Neulo pohjan silmukat oikein. Kavenna pohjan ensimmäinen ja viimeinen s (saumavarasilmukat) neulomalla ne yhteen ensimmäisen (viimeisen) reunasta nostetun silmukan kanssa. Neulo kantalapun reunoista nostetut silmukat ensimmäisellä varsinaisella kerroksella kiertäen oikein (silmukan takareunasta) ja jalkapöydän puolella kaavion mukaan. Huomaa, että jatkossa reunasta nostetut silmukat neulotaan oikein (kiertämättä).

Jalkaterän kiilakavennukset korkeaa jalkapöytää varten

Aloita kiilakavennukset heti seuraavalla kerroksella (pitsikuvion kerros 3): kavenna joka toisella kerroksella 1 s 1. puikon lopussa (2 viimeistä s oikein yhteen) ja 1 s 4. puikon alussa (2 ensimmäistä s knk). Jatka kavennuksia joka toisella kerroksella (pitsikuvion parittomilla kerroksilla), kunnes kolmella sukkapuikolla on taas 16 s ja yhdellä sukkapuikolla 17 s (pyöröpuikoilla 33+32 s).

Jalkaterän kiilakavennukset matalaa jalkapöytää varten

Aloita kiilakavennukset heti seuraavalla kerroksella (pitsikuvion kerros 3): kavenna joka kerroksella 1 s 1. puikon lopussa (2 viimeistä s oikein yhteen) ja 1 s 4. puikon alussa (2 ensimmäistä s knk) yhteensä 7 kertaa. Jatka sitten kavennuksia joka toisella kerroksella (pitsikuvion parittomilla kerroksilla), kunnes kolmella sukkapuikolla on taas 16 s ja yhdellä sukkapuikolla 17 s (pyöröpuikoilla 33+32 s).

Sukan kärki

Neulo pohjan puolella (1. ja 4. puikko) sileää oikeaa ja jalkapöydän puolella (2. ja 3. puikko) pitsikuviota kaavion mukaan, kunnes jalkaterän pituus on 7 (8) mallikertaa (56 (64) krs). Kavenna ylimääräinen nurja s pois puikolta 2 (2 o yht). Jokaisella sukkapuikolla on nyt 16 s (pyöröpuikoilla neulottaessa 32+32 s). Neulo kaikilla silmukoilla sileää oikeaa (2–4 krs), kunnes tarvittavaan pituuteen on 4,5 cm (18 krs).

Aloita kärjen muotoilu: kavenna joka toisella kerroksella 2 s päässä reunasta 1. puikon lopussa 2 o yht, 2. puikon alussa knk, 3. puikon lopussa 2 o yht ja 4. puikon alussa knk, kunnes jokaisella puikolla on 8 s.

Kavenna sitten joka kerroksella 2 s päässä reunasta 1. puikon lopussa 2 o yht, 2. puikon alussa knk, 3. puikon lopussa 2 o yht ja 4. puikon alussa knk, kunnes jokaisella puikolla on 2 s.

Siirrä silmukat kahdelle puikolle niin, että ne asettuvat kärjen sivuun muodostuneen nauhan mukaisesti 4 ja 4 vastakkain.

Katkaise lanka noin 10–15 cm pituiseksi ja silmukoi silmukat toisiinsa (engl. kitchener stitch).

Neulo toinen sukka samalla tavalla.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä sukka kevyesti.

Kaaviot

Teksti ja kuvat

Johanna Halonen

Lisää Johannasta

Mallit

Inga ja Yoda

Langan tarjosi

Ulla 01/15 - Ohjeet

Christa Becker:
Saana

Christa Becker:
Pisara

Johanna Halonen:
Saniaissukat

Johanna Halonen:
Fanny

Reeta Huhtala:
Tämän talven lumia

Reeta Huhtala:
Hifistelijä

Emma Karvonen:
Villaviidakon vaippahousut

Meiju K-P:
Linia

Mari Morko:
Nami

Outi Nousiainen:
Kaissit

Kristel Nyberg:
Velikulta

Niina Risulainen:
Sipi

Eeva Saviranta:
Raide

Eeva Saviranta:
Palvelma

Pia Tuononen:
Korvikas

Tanda Tuovinen:
Oodin villapaita

Inka Vilén:
Väkä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.