Ulla 01/15

Oodin villapaita

Jos meille ihmisille voi tulla vilu täällä kylmässä pohjolassa talvisin, niin voi myös pienelle kaniinimäyräkoiralle. Myös hän tarvitsi siis neuleen.

Lanka ja langan menekki

MyBoshi Original No. 1 (70 % akryylia, 30 % villaa; 50 g / 55 m), noin 75 g magentaa (162) ja noin 30 g punaista (132)

Neuletiheys

Noin 15 s ja 20 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikot tai sukkapuikot, 6 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Palmikkopuikko

Koko

Pienelle koiralle, kuvassa noin 4-kiloinen kaniinimäyräkoira

Palmikko

6 silmukan palmikko vasemmalle neulotaan seuraavasti: tuo 3 s palmikkopuikolle työn eteen, neulo 3 o ja palmikkopuikon s:t o.

Ohje

Kaulus

Luo 36 s punaisella langalla. Jos haluat muokata paidan kokoa, tulee silmukkamäärän olla kuudella jaollinen. Neulo 3 o, 3 n -joustinneuletta noin 16 cm. Kerroksen vaihtumiskohta on vatsan puolella. Raidoita haluamallasi tavalla: kuvien villapaidassa on neulottu noin 10 krs punaisella, 10 krs magentalla ja jälleen 10 krs punaisella.

Jatka työtä sileänä neuleena (vaihda työhön magenta lanka) ja aloita palmikkokuvio.

Palmikon ja vartalon aloitus

Merkitse selän keskellä olevat 11 s esim. silmukkamerkeillä. Neulo o ensimmäiseen silmukkamerkkiin asti, siirrä merkki, neulo 1 n, 3 o, 3 n, 3 o, 1 n, siirrä merkki, neulo o krs:n loppuun. Aloita seuraavalla kerroksella palmikkokuvio kaavion mukaan silmukkamerkkien keskellä olevilla 11 s:lla. Kaavion ensimmäiset 4 krs osoittavat palmikkoa edeltävät aloitukset. Palmikon toistuva mallikerta neulotaan kerrosten 5–12 mukaan.

Samaan aikaan lisää sileän neuleen kohdalla kerroksilla 1 ja 3 kullakin 8 s tasavälein. Kun palmikkoa edeltävät kavennukset ja sileän neuleen lisäykset on tehty, työssä on 49 s. Kun olet neulonut sileän neuleen osuutta yhteensä 6 krs, muotoile etujalkojen aukot.

Etujalkojen aukot ja vartalo

Työ jaetaan kahteen osaan tasoneuleeksi etujalkojen aukkoja varten.

Neulo 8 o, käännä työ. Neulo 16 n, käännä työ. Jatka vatsakappaletta yhteensä 20 krs. Katkaise lanka, liitä odottamaan jätettyihin selkäkappaleen silmukoihin ja neulo näillä silmukoilla sileää neuletta ja palmikkoa vastaava määrä kerroksia. Huom! Jos aloitat leveän punaisen raidan etujalkojen aukkojen kohdalla, muista vaihtaa väri sekä vatsa- että selkäkappaleessa samalla kerroksella.

Yhdistä työ jälleen suljetuksi neuleeksi. Neulo vartaloa 20 krs (joista haluttu määrä leveää raitaa).

Helman muotoilu

Helma muotoillaan lyhennetyin kerroksin, kuin puolikas tiimalasikantapää. Ullan ohje tiimalasikantapäähän.

Neulo kerros loppuun ja käännä työ. Nosta kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta ja vedä lanka kireälle puikon yli niin, että alta näyttää muodostuvan tuplasilmukka. Neulo oikeat s:t o ja nurjat n kerroksen loppuun saakka. Käännä työ. Nosta nyt vastaavalla tavalla ensimmäinen silmukka ja vedä lanka jälleen kireälle taakse. Neulo edeltävän kerroksen tuplasilmukkaan asti ja käännä työ. Jokaisella kerroksella neulotaan siis 1 silmukka vähemmän kuin edellisellä. Lopeta palmikonkierrot, kun olet neulonut helman muotoilun ensimmäisen palmikonkierron kaavion mukaan. Neulo jatkossa oikeat s:t o ja nurjat n.

Jatka näin, kunnes työn molemmissa reunoissa on 13 nostettua silmukkaa. Neulo lopuksi 1 kokonainen kerros kaikilla silmukoilla. Neulo kireät tuplasilmukat yhtenä silmukkana.

Päättele silmukat.

Viimeistely

Päättele langanpäät.

Kaaviot

Teksti ja kuvat

Tanda Tuovinen

Lisää Tandasta

Ulla 01/15 - Ohjeet

Christa Becker:
Saana

Christa Becker:
Pisara

Johanna Halonen:
Saniaissukat

Johanna Halonen:
Fanny

Reeta Huhtala:
Tämän talven lumia

Reeta Huhtala:
Hifistelijä

Emma Karvonen:
Villaviidakon vaippahousut

Meiju K-P:
Linia

Mari Morko:
Nami

Outi Nousiainen:
Kaissit

Kristel Nyberg:
Velikulta

Niina Risulainen:
Sipi

Eeva Saviranta:
Raide

Eeva Saviranta:
Palvelma

Pia Tuononen:
Korvikas

Tanda Tuovinen:
Oodin villapaita

Inka Vilén:
Väkä

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.