Ulla

Novitan syyslangat

 

Teksti ja kuvat:
Niina Hakkarainen - Amor, Kuura, Paola
Satu Lehti - Saana
Marjut Katajala - Mambo, 7 Veljestä Kantri

Lisää kirjoittajista

Novitan syys- ja talvilankojen värikartta (PDF)

-

Artikkelit

Kristel Nyberg:
Elisabeth Zimmermann - kaikkien neulojien isoäiti

Marja Venäläinen:
Helmet neuleessa

Niina Hakkarainen:
Hyvän olon neuleet

Iona:
Kuinka monta neulojaa tarvitaan vaihtamaan lamppu?

Marjut Katajala:
Kymmenes Ulla on täysi kymppi

Eeva Saviranta:
Kärjestä neulottu kiilakantapää

Jussi Katajala:
Laama Kalevalan mailla

Puputsi:
Langan värjäys elintarvikeväreillä

Pia Tuononen:
Langan värjäys kasviväreillä

Ulla testaa:
Tekstiiliteollisuuden syksyn uutuuslangat

 

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Amor

Amor on raidallista ja kiiltävää hapsulankaa. Langassa on kahta väriä, tummaa ja vaaleaa. Testissä olleessa langassa värierot olivat suurimmat, vaalea ja tumma harmaa. Raitaosuudet ovat suhteellisen pitkiä, tosin raidoissa on siellä täällä pieniä länttejä toista raitaväriä.

Lanka on 100% keinokuitua ja suhteellisen pehmeää, kiillon mukaan tuova osuus tuo lankaan myös pientä karheutta ja hieman kahinaa.

Amorin neulominen on suhteellisen miellyttävää ja pinnasta tulee pörröistä normaalin hapsulangan tapaan. Langalle suositellaan käsinpesua eikä pesu hirveästi muuta mallitilkun ulkonäköä. Hapsut purkaantuivat hieman ja takertuivat toisiinsa hankautuessaan toisiinsa.

Amor on parhaimmillaan efektilankana ja siksi suuri keräkoko (100 g) hieman ihmetyttääkin. Tosin vyötteen takapinnalla on kaulaliinan ohje, joten langalle on ilmeisesti suunniteltu isompiakin käyttökohteita kuin vain koristeena oleminen.

Langan tiedot

100 % polyesteria
100 g = n. 114 m
puikkosuositus 8 mm
käsinpesu
Novitaklubin hinta 9,90 €

Kuura

Kuura näyttää nimensä mukaisesti kuuraiselta. Langan ulkonäkö muodostuu siitä, että epätasaisesti kehrätyn ja värjätyn langan päälle on kierretty valkoista hapsulankaa, joka muodostaa utuisen oloisen harson pinnan ylle. Värikartassa on neljä utuista väriä, puna-, sini-, harmaa- ja ruskeasävyiset.

Lankaa on hieman hankala neuloa sen möykkyisyyden vuoksi ja koostumuksensa vuoksi se narisee hieman muovipuikoilla neulottaessa. Neulepinnasta tulee kuitenkin kauniin näköistä ja ison puikkokoon ansiosta siitä myös tulee nopeasti valmista.

Langalle suositellaan käsipesua. Pesussa langan hapsut takertuvat jonkin verran toisiinsa, joten jos haluat pinnan pysyvän pörheänä, sitä kannattanee harjata neuleen kuivuttua. Lisäksi langan hankauksen kesto on melko heikko, hapsut muodostavat paakkuja neuleen pintaan. Tämä ei anna odottaa kovin hyvää kulutuksen kestoa ainakaan hankaukselle alttiissa kohdissa.

Langan tiedot

44 % polyamidia, 38 % akryyliä ja 18 % villaa
100 g = n. 140 m
puikkosuositus 7-8 mm
neuletiheys 12 s x 16 krs = 10 x 10 cm
käsinpesu
Novitaklubin hinta 7,90 €.

Mambo

Mambo on lanka neulojalle, joka haluaa saada nopeasti valmista, sillä lankaa neulotaan 8 mm puikoilla. Langan kierre on tiiviihkö ja sen ansiosta neulepinnasta tulee selkeä, palmikot ja kiertäen neulotut silmukat erottuvat hyvin. Langalle suositellaan hienopesua, joten varovaisena ihmisenä pesin mallitilkun käsin. Pesussa neulepinta rentoutui hieman, mutta ei venynyt merkittävästi. Pesun jälkeen neulepinta näytti samanlaiselta kuin ennen pesua.

Paksujen lankojen ystäville Mambo on varmasti miellyttävämpi tuttavuus kuin esim. viimevuotinen paksuhko Aino-lanka, joka nyppääntyi löyhäkierteisyydensä takia helposti. Mambo kestänee kulutusta enemmän.

Langan tiedot

70 % villaa, 30 % akryylia
100 g = n. 100 m
puikkosuositus 8 mm
neuletiheys 11 s ja 15 krs = 10 x 10 cm
hienopesu 40 °C
Novitaklubin hinta 4,95 €

Paola

Paola on luotu juhlaneuleita varten. Siinä on neljä säihkyvää väriä: hopea, kulta, musta ja punainen. Lanka on rakenteeltaan poikkeavaa, ei normaalisti kierrettyä vaan enemmänkin punosmaista, se muistuttaa rakenteeltaan icordia.

Neulominen sujuu nopeasti suurilla puikoilla, mutta lanka on koostumuksensa vuoksi aika joustamatonta eli löysyyden vaihtelut näkyvät helposti. Langan kireyteen kannattaa siis kiinnittää huomiota tai valita neulepinnaksi jotain muuta kuin pelkkää sileää. Valmiista neuleesta tulee suhteellisen pehmeää, tosin kiiltoa mukaan tuova metalloitu muovikuitu tekee siitä hieman karheaa.

Pesu ei sanottavammin vaikuta neulepintaan vaan jälki on samanlainen kuin ennen pesua. Juhlaneuleeksi Paola on paljon miellyttävämpi valinta kuin täysin tekokuituiset vaihtoehdot ja pinta kiiltelee sopivan hillitysti mutta kuitenkin juhlavasti.

Langan tiedot

49 % polyamidia, 46 % puuvillaa, 5 % metalloitua polyesteriä
100 g = n. 112 m
puikkosuositus 6 mm
neuletiheys 15 s x 21 krs = 10 x 10 cm
hienopesu 40 °C
Novitaklubin hinta 8,95 €

Saana

Saana on Novitan uusi täysvillainen lanka. Se on värjätty spray-tekniikalla, jolla on saatu hieman kirjava vaikutelma. Sprayvärjätty Saana antaa paljon anteeksi käsialan epätasaisuuksille, pienet virheet eivät erotu sileästä neuleesta tai pintaneuleesta. Käteen lanka tuntuu karhealta ja jotenkin tekokuituiselta villaisuudesta huolimatta. Saanan värit jakavat mielipiteitä, minä en ole kovin ihastunut läikkävaikutelmaan ja hieman sameisiin väreihin, mutta monet muut varmaan pitävät maanläheisestä ilmeestä.

Saanassa on viisi väriä: valkoinen, ruskea spray, vihreä spray, pinkki spray ja sininen spray.

Pyöreä, kaapelikierteinen lanka muodostuu yhdeksästä kaksisäikeisestä säikeestä, jotka ovat melko löyhästi kierteellä. Neuloessa löyhä kierre avautuu jonkin verran ja siksi langan voi vahingossa poimia puikolle vain osittain; sokkona Saanaa ei siis voi neuloa.

Vaikka lankana Saana tuntuu karkealta, se neuloutuu kuohkeaksi ja lämpimäksi neuleeksi. Herkkäihoisimmat ehkä eivät voi pitää neuletta suoraan ihoa vasten, mutta päällysvaatteeksi se sopii kyllä hyvin. Purkaminen ei näytä kuluttavan lankaa paljoakaan, se kestää useammankin neulomiskerran samannäköisenä.

Pesuohjeeksi Novita suosittelee hellävaraista konepesua 40 °C:ssa. Saana on siis käsitelty huopumattomaksi. Pesu pehmittää neuloksen laskeutuvaksi ja vähemmän kutittavaksi, mutta se myös löysentää sitä, joten ennen varsinaisen neuleen aloittamista kannattaa neuloa mallitilkku, pestä se ja mitata neuletiheys vasta pestystä tilkusta. Pesu nostaa neuleesta nukkaa ja varsinkin hankaukselle alttiit kohdat nyppyyntyvät. Pesun jälkeen neule on syytä asetella mittoihinsa hyvin imevän pyyhkeen päälle vaakatasossa ja antaa sen kuivua rauhassa. Koska villa imee vettä, kuivuminen kestää pitkän tovin.

Langan tiedot

100 % villaa
100 g = n. 137 m
puikkosuositus 6 mm
neuletiheys 15 s x 19 krs = 10 x 10 cm
konepesu 40 °C
Novitaklubin hinta 5,95 €

7 Veljestä Kantri

Vanha tuttu 7 Veljestä -lanka on saanut trendikkään spray-värjäyksen uutuuslanka Saanan tapaan ja ilmeisesti maanläheisten väriensä takia lisänimen Kantri. Voimakkaamman spray-värin alla langan pohjaväri muodostaa lisäksi leveitä tummia ja vaaleita raitoja. Spray-värjäys tekee neulepinnasta mielenkiintoisen, joten on harmi, että spray-värejä on vain kaksi: harmaasävyinen ja ruskeasävyinen.

Kantri tuntuu samanlaiselta kuin tavallinen 7 Veljestä ja käyttäytyy samalla tavalla, värjäys ei ole muuttanut langan luonnetta mitenkään radikaalisti - 7 Veljestä -langan raitaversiot tuntuvat tavallista 7 Veljestä pehmeämmiltä, mutta Kantri ei.

Langan tiedot

75 % villaa, 25 % polyamidia
150 g = n. 300 m
puikkosuositus 4 mm
neuletiheys 18 s ja 26 krs = 10 cm x 10 cm
konepesu
Novitaklubin hinta 7,50 €