Ulla

Sanna Vatanen: Hyvän olon neuleet

 

Teksti:
Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

-

Artikkelit

Kristel Nyberg:
Elisabeth Zimmermann - kaikkien neulojien isoäiti

Marja Venäläinen:
Helmet neuleessa

Iona:
Kuinka monta neulojaa tarvitaan vaihtamaan lamppu?

Marjut Katajala:
Kymmenes Ulla on täysi kymppi

Eeva Saviranta:
Kärjestä neulottu kiilakantapää

Jussi Katajala:
Laama Kalevalan mailla

Puputsi:
Langan värjäys elintarvikeväreillä

Pia Tuononen:
Langan värjäys kasviväreillä

Ulla testaa:
Novitan syksyn uutuuslangat

Ulla testaa:
Tekstiiliteollisuuden syksyn uutuuslangat

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Hyvän olon neuleet -kirjan lähtökohtana ovat lankojen materiaalit ja ohjeet on jaoiteltu niiden mukaan. Kirjassa on käytetty ylellisiä lankoja bambusta silkkivillaan ja alpakasta angoraan, yhteensä kymmentä eri laatua.

Normaaleista neulekirjoista poiketen kirja ei sisällä minkäänlaista tekniikkaosiota. Neulojan oletetaan hallitsevan perusasiat tai hankkivan tiedot muualta, mikä on ihan virkistävää, sillä tarvittavien tekniikoiden selitys vie tilaa varsinaisilta neuleohjeilta. Ohjeet ovat rakenteeltaan ja muotoilultaan varsin yksinkertaisia, mutta silti mukaan on saatu monentasoisia ohjeita yksinkertaisesta joustinneulepiposta monimutkaisempaan palmikkoneuleeseen. Jämälankaohjeille on lopussa erillinen lukunsa, mutta jämälankaideoita on myös muissakin osioissa, mikä antaa ehkä hieman sekavan vaikutelman.

Kirjassa on paljon herkullisia kuvia ja se onkin kaunis katsella. Neulekuvat ovat myös hyviä, tarvittaessa on lähikuvia yksityiskohdista tai eri kiinnitysvaihtoehdoista. Ohjeissa on tarvittaessa kaaviokuvat ja neulekaaviot, tosin neulekaavion puuttuminen kirjan ainoasta pitsineuleesta on hieman hämmentävää. Vaikka mallineule onkin helppo, niin sanallinen selitys ei mielestäni korvaa neulekaaviota niihin tottuneelle neulojalle.

Kirja on kaikenkaikkiaan piristävä uutuus ja sitä selailee ihan mielellään jo kauniiden kuvien ja värikkään ulkoasun vuoksi. Kokeneelle neulojalle siitä ei ehkä löydy tarpeeksi haastetta, mutta toisaalta ohjekirjo on sopivan monipuolinen ja hyvä monen tasoisille neulojille. Sitten vaan pitäisi mennä lankakauppaan haalimaan niitä ihania lankoja.


Sanna Vatanen: Hyvän olon neuleet
Kuvittanut Sami Repo
Ohjeet Irja Mäkinen

Noin 110 sivua / 184 x 184 mm / nelivärikuvitus / 65.43
Kustannusosakeyhtiö Otava, 2007
ISBN 978-951-1-22146-3