Ulla

Kärjestä neulottu kiilakantapää

 

Teksti ja kuvat:
Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

-

Artikkelit

Kristel Nyberg:
Elisabeth Zimmermann - kaikkien neulojien isoäiti

Marja Venäläinen:
Helmet neuleessa

Niina Hakkarainen:
Hyvän olon neuleet

Iona:
Kuinka monta neulojaa tarvitaan vaihtamaan lamppu?

Marjut Katajala:
Kymmenes Ulla on täysi kymppi

Jussi Katajala:
Laama Kalevalan mailla

Puputsi:
Langan värjäys elintarvikeväreillä

Pia Tuononen:
Langan värjäys kasviväreillä

Ulla testaa:
Novitan syksyn uutuuslangat

Ulla testaa:
Tekstiiliteollisuuden syksyn uutuuslangat

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Kärjestä neulottuihin sukkiin on tarjolla useita erilaisia kantapäävaihtoehtoja. Aikaisemmin Ullassa on esitelty muun muassa tiimalasikantapää (Ulla 01/04) ja ylhäältä alas neulottu kiilakantapää eli ranskalainen kantapää.

Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka voit neuloa kärjestä aloitettuun sukkaan ranskalaisen kantapään niin, ettei maallikko keksi, onko sukka aloitettu kärjestä vai kantapäästä. Voitkin hymyillä salaa ajatellen muiden bussimatkustajien miettivän päänsä puhki, miten kauniit sukkasi on oikein neulottukaan. Huomaa, että ohjeen kuvissa sukan silmukat on jaettu kuudelle puikolle; kantapään voi kuitenkin neuloa normaalisti viidellä puikolla.

Aloita kiilalisäykset, kun sukan kärki on noin 6 senttimetriä vaille valmis. Mallisukassa on 12 silmukkaa jokaisella puikolla, joten kiilalisäyksiä tehdään 7 kertaa eli yhteensä silmukoita lisätään 14. Lisää silmukoita aina puolet vastaavan sukan kantalapun silmukkamäärästä ja kaksi ylimääräistä. Lisää silmukka joka toisella kerroksella jalkapohjan reunoihin. Jos haluat korkeamman kantapään (eli neuloisit normaalisti esimerkiksi 1,5 kertaa korkeamman kantalapun), aloita lisäykset aikaisemmin ja tee niitä enemmän.

Ota jalkapohjan keskimmäiset 14 silmukkaa omalle puikolle.

Aloita lyhennetyt kerrokset jalkapohjan 14 silmukalla. Jätä aina viimeisin edellisellä kerroksella neulottu silmukka neulomatta ja kiristä se kuten tiimalasikantapään ohjeessa. Neulo lyhennettyjä kerroksia, kunnes jäljellä on kaksi silmukkaa.

Aloita kantalappu niin, että poimit jokaisen kiristetyn silmukan välistä yhden silmukan verran lisää. Kun kolmion oikeassa reunassa on jäljellä 6 kiristettyä silmukkaa ja yksi kiristämätön, yhteensä 7 silmukkaa, poimi kuuden kiristetyn silmukan väleistä vielä viisi silmukkaa, jolloin silmukoita on yhteensä 12.

Poimi silmukat samalla tavalla molemmista reunoista.

Jatka poimituilla 24 silmukalla tasoneuletta niin, että neulot reunimmaisen silmukan joko oikein tai nurin yhteen varsinaisen sukan silmukan kanssa. Nosta kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo yhteensä 24 kerrosta tai niin kauan kuin jalkapohjasta jäljelle jääneet silmukat on kavennettu pois ja sukassa ovat jäljellä jalkapöydän ja kantalapun silmukat.

Kantapää on valmis ja voit jatkaa sukan neulomista normaalisti.