Ulla

Langan värjäys elintarvikeväreillä

 

Teksti ja kuvat:
Puputsi

Lisää Puputsista

-

Artikkelit

Kristel Nyberg:
Elisabeth Zimmermann - kaikkien neulojien isoäiti

Marja Venäläinen:
Helmet neuleessa

Niina Hakkarainen:
Hyvän olon neuleet

Iona:
Kuinka monta neulojaa tarvitaan vaihtamaan lamppu?

Marjut Katajala:
Kymmenes Ulla on täysi kymppi

Eeva Saviranta:
Kärjestä neulottu kiilakantapää

Jussi Katajala:
Laama Kalevalan mailla

Pia Tuononen:
Langan värjäys kasviväreillä

Ulla testaa:
Novitan syksyn uutuuslangat

Ulla testaa:
Tekstiiliteollisuuden syksyn uutuuslangat

 

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Omistatko villalankaa, josta pidät muuten, mutta väri ei olekaan sittenkään se sinun omasi? Ei hätää, vääränvärisen langan voi kätevästi värjätä kotikonstein elintarvikeväreillä. Tuloksena saat ainutlaatuista lankaa, jonka värin olet itse räätälöinyt.

Tarvikkeet

 • Etikkaa
 • Elintarvike-/karamellivärejä (samaa ainetta eri nimellä)
 • Oksan tms. puutikun. Voit myös uhrata tähän tarkoitukseen esimerkiksi ruoanlaittoon tarkoitetun puuhaarukan, mutta ota huomioon, että puu värjäytyy värjätessä
 • Villa- tai villasekoitelankaa vyyhdillä
 • Lääkeruiskuja (halutessasi)
 • Isohko kattila (esim. 5 litraa)
 • Kumihansikkaat (halutessasi)

Ohje

Ennen kuin aloitat

Valitse sopiva lanka. On tärkeää, että langasta suurin osa on proteiinikuitua, sillä elintarvikeväri ei tartu muunlaiseen kuituun. Proteiinikuituja ovat eläinkuidut, esimerkiksi villa, silkki, mohair ja alpakka. Silkki ei tosin kestä kuumaa, joten se ei tässä esitettyyn värjäykseen sovi.

Helpoimpana vaihtoehtona pidän aivan tavallista villaa tai villasekoitetta. Mikäli käytät villasekoitetta, huomioi, ettei väri tartu keinokuituihin, joten mikäli suurin osa langasta on keinokuitua, se ei värjäydy. Esimerkiksi lähes joka marketista löytyvät Novitan Nalle tai 7 Veljestä käyvät hyvin.

Valitse myös sopiva langan väri. Luonnonvalkoisen ja valkoisen värin tulokset ovat helpommin ennalta-arvattavissa, mutta kannattaa kokeilla myös muun väristen lankojen värjäämistä. Luonnonvalkoisen langan värjäämisestä saadut sävyt ovat hieman murrettuja, kirkkaanvalkoisen puolestaan kirkkaita. Siniseen saa violettia sävyä värjäämällä sen punaisella ja niin edelleen.

Kuvan langat on värjätty samalla tekniikalla ja samoilla väreillä. Kuvan vasemmanpuoleinen lanka oli alunperin luonnonvalkoista ja oikeanpuoleinen kirkkaanvalkoista.

Elintarvikeväriä ostaessasi huomaa, että jauhemainen väri on riittoisampaa kuin nestemäinen. Kaupoista saatavat ovat yleensä nestemäisiä värejä ja jauhetta saa ainakin apteekeista.

Mikäli sinulla on herkkä iho, kannattaa käsien suojana käyttää kumi- tai vinyylihansikkaita. Elintarvikeväri tarttuu ihoon kiinni ja etikka saattaa kirveltää iholla. Muista kuitenkin, että kuumaa vettä ei kannata kokeilla edes hansikkaat kädessä, sillä ne sulavat.

Mikäli olet ostanut langan kerällä, vyyhditä se. Muutamia niksejä: voit vyyhdittää langan esimerkiksi kietomalla langan tuolin selkänojien tai saunajakkaran jalkojen ympärille. Solmi vyyhdit kahdesta päästä selkeästi erivärisellä langalla. Huomaa, että jos sidot langan liian tiukalle, väriseos ei välttämättä pääse imeytymään värjättävään lankaan.

Huomioi ennen värjäystä ja värjäyksen aikana

Vesi on kuumaa, joten varo polttamasta itseäsi.

Elintarvikeväri saattaa sotkea ja tarttuu pysyvästi kaikkiin proteiinikuituihin. Siivoa siis kaikki mahdollinen värjäytyvä pois tieltä. Mikäli et halua kirjavaa lemmikkiä, kannattaa uteliaat otukset sulkea oven ulkopuolelle.

Värjääminen

Aloita värjääminen laittamalla vyyhdit etikka-vesiseokseen likoamaan. Seokseen tulee kolmasosa etikkaa ja loput vettä. Anna vyyhtien liota niin kauan, kunnes lanka on täysin kastunut.

Purista liiat vedet pois.

Kuumenna kattilassa vettä. Vesi ei saa kiehua. Sekoita haluamaasi elintarvikeväriä tai -värejä veteen. Upota lanka veteen, niin se imee vedestä värin itseensä. Kuvassa on luonnonvalkoinen lanka upotettuna siniseen väriseokseen.

Vedestä tulee kirkasta, kun kaikki väri on imeytynyt siitä lankaan. Mikäli haluat vaihtaa väriä, voit käyttää jatkuvasti samaa vettä. Toista toimenpidettä niin kauan kuin haluat ja kunnes lanka on haluamasi väristä. Sekoita vyyhtiä kepillä saadaksesi värin tarttumaan kaikkialle.

Mikäli sekoitat lankaa liian rajusti liian kuumassa vedessä, se saattaa huopua. Voit myös kokeilla pätkävärjätä lankaa: upota lankaa "dippailemalla" väriseokseen esimerkiksi ensin vyyhdin toinen pää ja sitten toinen.

Alla olevassa kuvassa luonnonvalkoista lankaa on dippailtu vihreään väriseokseen. Vihreässä on eri sävyjä, koska lanka imee elintarvikevärin vedestä ja siksi väri haalenee, mitä enemmän käytät samaa väriseosta. Tasaisemman tuloksen saamiseksi kannattaa veteen lisätä väriä.

Laita vyyhdit kuivumaan. Langan kuivuttua voit keriä vyyhdit.

Värjäysvinkkejä

 • Mikäli haluat yrittää toistaa samaa väriä, sekoita värit pieniin purkkeihin, joista voit annostella värin määrää lääkeruiskulla.
 • Voit myös käyttää värjäämisen apuna lääkeruiskua, mikäli haluat värjätä lankaa täplillä tai raidoilla.

 • Saat myös jätettyä alkuperäistä langan väriä näkyviin sitomalla sen ympärille tiukasti lankaa. Näin syntyvät esimerkiksi valkoiset täplät.

Pikaohje

 • Liota vyyhdit etikka-vesiseoksessa (1:3). Purista turhat vedet pois.
 • Kuumenna kattilassa vettä, johon sekoitat elintarvikevärin.
 • Kasta lanka kattilaan haluamallasi tavalla.
 • Kuivata vyyhdit.