Ulla

Helmet neuleessa

 

Teksti ja kuvat:
Marja Venäläinen

Lisää Marjasta

-

Artikkelit

Kristel Nyberg:
Elisabeth Zimmermann - kaikkien neulojien isoäiti

Niina Hakkarainen:
Hyvän olon neuleet

Iona:
Kuinka monta neulojaa tarvitaan vaihtamaan lamppu?

Marjut Katajala:
Kymmenes Ulla on täysi kymppi

Eeva Saviranta:
Kärjestä neulottu kiilakantapää

Jussi Katajala:
Laama Kalevalan mailla

Puputsi:
Langan värjäys elintarvikeväreillä

Pia Tuononen:
Langan värjäys kasviväreillä

Ulla testaa:
Novitan syksyn uutuuslangat

Ulla testaa:
Tekstiiliteollisuuden syksyn uutuuslangat

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Siemenhelmet ovat usein lasia ja siksi tässä artikkelissa käsitellään ainoastaan lasisia siemenhelmiä. Lasihelmet ovat parhaita neulontaan, koska ne kestävät muovihelmiä paremmin kulutusta ja pesua. Siemenhelmistä puhutaan myös välihelminä tai pieninä helminä. Artikkelissa käsitellään lyhyesti myös putkihelmiä.

Helmien ja langan valinta

Parhaiten neulontaan sopivat 9/o - 6/o –kokoiset helmet, jotka ovat joko läpikuultavia tai opaakkeja. Helmien koko kannattaa valita langan paksuuden ja tekniikan mukaan. Ohueen lankaan voit pujottaa melko pieniäkin helmiä, mutta jos käytät virkkuukoukkua apuna, helmen reiän pitää olla iso, jotta virkkuukoukku menee siitä läpi. Helmien koko ei vaikuta puikkokoon valintaan millään lailla.

Sisältä värjätyt helmet sopivat huonosti neulontaan, koska ne kestävät huonosti pesua ja kulutusta. Pintakäsitellyistä helmistä parhaiten sopivat kiiltävät, mattapintaiset ja iridisoidut (eli sateenkaarivärjätyt) helmet. Helmiä kannattaa varata kerralla koko työhön tarvittava määrä, koska eri värjäyserissä voi olla pieniä värieroja, kuten langallakin.

Aloittelijan kannattaa valita helmitöihin tasainen melko tiheäkierteinen puuvilla-, villa- tai sekoitelanka. Pörröisempiinkin lankoihin helmiä voit käyttää, mutta silloin sinun ei kannata pujottaa helmiä lankaan, vaan käyttää virkkuukoukkua. Pujotettaessa helmiä siirrellään langalla eteenpäin ja tämä aiheuttaa lankaan hankausta. Jos helmet ovat melko pieniä ja lanka menee juuri ja juuri niistä läpi, lanka saattaa kulua ja jopa katketa. Jos lanka on hauras, kannattaa valita reilun kokoiset helmet tai käyttää virkkuukoukkua apuna helmien lisäämisessä.

Helmien koko

Kuva auttaa hahmottamaan helmien kokoa. Kuvassa helmien koot vasemmalta oikealle ovat 6/o, 7/o, 8/o, 9/o, 10/o, 11/o ja 15/o.

Siemenhelmien koko ilmoitetaan numeroilla, esimerkiksi 8/o, 10/o. Tämä tarkoittaa sitä, montako helmeä menee 2 cm matkalle. Helmien koko vaihtelee hieman saman erän sisälläkin, joten tämä on suuntaa antava mitta. Mitä isompi numero on, sitä pienempi helmi. Puheessa helmien koko ilmaistaan sanomalla esimerkiksi "kasikokoisia helmiä".

Neulonnassa suosittelen käyttämään 9/o-6/o –kokoisia helmiä eli melko isoja siemenhelmiä, koska niissä on isompi reikä. Hyvin ohueen lankaan, esimerkiksi ohueen virkkauslankaan, voit kokeilla pienempiäkin helmiä, mutta helmien siirtely langalla voi olla hankalaa, jos käytät pujotustekniikkaa. Jos käytät virkkuukoukkua apuna, helmien tulee olla niin isoja, että virkkuukoukku menee helmestä läpi, esimerkiksi 6/o-kokoisista helmistä menee läpi noin 0,75 mm virkkuukoukku.

Helmien väri

Kuvassa on eri värisiä ja eri tavoin käsiteltyjä violetin sävyisiä helmiä. Vasemmalta oikealle värit ja käsittelyt ovat läpikuultava, opaakki, läpikuultava iridisoitu (sateenkaari), mattapinta, hopeasisus ja violetti pintaväri, hopeasisus, läpikuultava sininen, jossa on pinkki sisäväri ja viimeisenä helmiäinen.

Läpivärjätyt lasihelmet voidaan jakaa kahteen pääluokkaan: läpikuultaviin (läpinäkyviin) ja opaakkeihin. Läpikuultavat helmet on tehty värjätystä lasista ja ne ovat nimensä mukaisesti läpikuultavia tai läpinäkyviä. Violetit ja vaaleanpunaiset ovat hankalia värjättäviä. Ne ovat usein päällevärjättyjä ja tämä pinnoite saattaa kulua pois. Joissain helmiä myyvissä kaupoissa pintakäsittelystä on ilmoitettu, mutta ei kaikissa, joten jos haluat läpivärjättyjä vaaleanpunaisia ja violetin sävyisiä helmiä, kannattaa olla tarkkana. Opaakit helmet on tehty värjätystä läpinäkymättömästä lasimassasta. Helmen ”perusvärin” lisäksi on paljon lisävärejä, erilaisia pintakäsittelyjä ja sisältä värjättyjä helmiä.

Eri käsittelyjä voidaan yhdistellä. Kuvassa on muutama erikoisempi väri: vasemmalta oikealle valkosydän, matta hopeasisus, satiini, matta iridisoitu ja opaakki raidallinen.

Sisäväri

Helmien värjäystä sisältä käytetään läpikuultaviin helmiin, koska opaakeista se ei näy. Sisältä värjätyistä helmistä yleisimpiä lienevät hopeasisushelmet. Nämä ovat läpikuultavia helmiä, joiden sisällä on hopeapinnoite. Helmet ovat tästä syystä kiiltäviä. Hopeasisushelmet sopivat huonosti neulontaan, koska neuleet usein pestään eikä hopeasisus kestä kosteutta, vaan tummuu. Jos neuletta ei pestä eikä se joudu kosteudelle alttiiksi, voit käyttää hopeasisushelmiä.

Sisältä värjättyjä helmiä on muunkinlaisia, esimerkiksi kaksivärisiä helmiä, joissa helmi voi olla sininen ja sisäväri punainen, jolloin helmi näyttää osittain violetilta. Sisävärin ongelma on se, että värjäys voi kulua pois hankauksen takia. Sisältä värjättyjä helmiä en suosittele neuleisiin kuin erikoistapauksissa eli sellaisissa neuleissa, jotka eivät joudu kovaan kulutukseen eivätkä altistu kosteudelle.

Pintakäsittely

Pintakäsittelyjä on monenlaisia ja sitä käytetään sekä opaakkeihin että läpikuultaviin helmiin. Helmet voivat olla iridisoituja (tämä tarkoittaa samaa kuin sateenkaari tai AB). Tällöin helmet hohtavat hieman eri sävyissä. Toinen pintakäsittelytyyppi on kiiltävät helmet. Helmen pinta voi olla mattakäsitelty, jolloin helmet rohisevat hangatessaan toisiinsa. Nämä kolme pintakäsittelyä eivät ole kosteudelle alttiita, joten ne sopivat neuleisiin.

Muita pintakäsittelyjä ovat metallipinnoitus ja helmiäispinnoitus. Nämä tyypit ovat arkoja kosteudelle ja kulumiselle, joten ne sopivat huonosti neulontaan. Metallin värisissä helmissä kannattaa tarkistaa, onko helmi iridisoitu vai metallipinnoitettu, koska molempia myydään metallivärin nimellä.

Erikoisvärit

Erilaisia pintakäsittelyjä ja sisävärejä voidaan yhdistellä ja siksi helmien värivalikoima onkin hyvin monipuolinen. Pintakäsittelyt näyttävät erilaisilta sen mukaan, onko helmi läpikuultava vai opaakki.

Valkosydänhelmi on kaksikerroksista lasia. Alempi kerros on valkoinen ja se kuultaa päällimmäisen läpikuultavan kerroksen alta. Helmen väri on tavallista vaaleampi.

Satiini (myös nimellä silkki) on läpikuultavaa ja läpivärjättyä kimaltavaa lasikuitumaista lasia. Helmet katkaistaan, joten reunat jäävät teräviksi. Terävät reunat saattavat hangata langan poikki, joten en suosittele näitä neulontaan.

Putkihelmet

Putkihelmiä on halkaisijaan eri kokoisia kuten siemenhelmiäkin, mutta koko ilmoitetaan putken pituutena. Useimmat putkihelmet ovat 10/o-kokoisia halkaisijaltaan, mutta putken pituus vaihtelee 2-3 mm 30 mm asti. Värit ovat samoja kuin siemenhelmissä. Putkihelmet katkaistaan sopivan kokoisiksi paloiksi ja katkaisusta johtuen reunat jäävät teräviksi. Helmiä voit käyttää myös neulontaan, mutta kannattaa valita tiukkakierteinen lanka, joka ei helposti hierry poikki, kun helmen terävät reunat hankaavat sitä.

Tekniikat

Pujottaminen

Pujottaminen on ehkä yleisin helmien neulontatapa. Alkuvalmistelut vievät paljon aikaa, mutta helmien neulominen työhön on nopeaa.

Pujota ennen neulomisen aloittamista lankaan haluttu määrä helmiä. Helmiä kannattaa pujottaa varmuuden vuoksi muutama ylimääräinen, jos et ole aivan varma siitä, montako niistä tulet käyttämään. Pujottamisessa voit käyttää apuvälineenä pujotusneulaa.

Pujotusneula

Neulelankoja ajatellen pujotusneulan silmä ei ole kovin iso, vaikka helmitöissä se onkin hyvin iso. Pujotusneula toimii parhaiten ohuiden lankojen kanssa. Paksumpia lankoja varten tarvitset isompia helmiä ja niiden pujottamiseen voit käyttää pientä virkkuukoukkua, joka menee helmistä läpi. Kun helmiä on riittävä määrä langalla, aloita neulominen. Siirrä helmiä langalla eteenpäin työn tieltä. Alussa se on melko vaivalloista ja vie aikaa, mutta muuttuu helpommaksi loppua kohti, kun neulot helmiä työhön ja ne vähenevät.

Todella paksujen lankojen kanssa kannattaa käyttää ohutta apulankaa, johon helmet pujotetaan. Apulankaa neulotaan yhdessä varsinaisen langan kanssa niissä kohdissa, joihin helmet tulevat. Tämä helpottaa myös helmien siirtelyä, koska apulangan ei välttämättä tarvitse olla koko ajan työssä mukana.

Jos helmet loppuvat kesken neulomisen, ei auta muu kuin katkaista lanka ja lisätä helmiä, ellei langan loppupää ole jo lähellä. Helmet siirtyvät huonosti solmukohtien yli, joten jos joudut katkaisemaan langan, kannattaa lankojen yhdistämiseen käyttää mieluummin esimerkiksi venäläistä liitosta.

Pujota lanka pujotusneulan silmään, ota helmi pujotusneulalle ja vedä se lankaan.

Helpoin tapa neuloa helmi on sijoittaa se neuleessa kahden nurjan silmukan väliseen lankalenkkiin, jolloin helmi tulee työn oikealle puolelle. Jos neulot aina oikeaa, sijoita helmet neuleeseen työn nurjalla puolella, jolloin helmi näkyy työn oikealla puolella.

Nurjista silmukoista voit muodostaa erilaisia kuvioita ja korostaa kuvioita helmillä. Voit lisätä helmen myös oikeaan silmukkaan, mutta tällöin helmi pitää vetää neulottavasta silmukasta läpi. Helmen voit lisätä oikean silmukan oikeanpuoleiseen, vasemmanpuoleiseen tai molempiin reunoihin. Jos lisäät helmen oikeiden silmukoiden väliseen lankalenkkiin, se jää näkyviin nurjalle puolelle.

Helmiä neulottuna kahden nurjan silmukan väliseen lankalenkkiin.

Virkkuukoukku apuna

Jos et halua pujottaa helmiä lankaan, voit pujottaa helmet pienellä virkkuukoukulla neulottavaan silmukkaan työn edetessä kuvasarjan mukaisesti. Virkkuukoukkua käyttäessäsi sinun ei tarvitse siirrellä helmiä langalla eteenpäin ja säästät aikaa siinäkin, ettei sinun tarvitse pujottaa helmiä lankaan ennen työn aloittamista. Toisaalta helmen lisääminen virkkuukoukulla on melko hidasta.

Kun vedät helmen virkkuukoukulla silmukkaan, se sijoittuu keskelle ja näkyy sekä oikealle että nurjalle puolelle. Tämä tekniikka sopii hyvin erilaisiin pitsineuleisiin korostamaan kuvioita, se toimii hyvin myös paksumpien ja pörröisten mohairlankojen kanssa ja sopii myös virkkaukseen. Virkkuukoukun pitää vain olla tarpeeksi pieni, jotta se menee helmen läpi. Koska helmet eivät yleensä ole ihan tasakokoisia, mukana saattaa olla pienempiäkin helmiä, joiden läpi virkkuukoukku ei mahdu. Nämä kannattaa ottaa erilleen ja käyttää myöhemmin johonkin muuhun.

Tee näin

1. Pujota helmi virkkuukoukkuun.

2. Ota silmukka puikolta virkkuukoukulle.

3. Pujota helmi virkkuukoukulla silmukkaan.

4. Ota silmukka virkkuukoukulta takaisin puikolle.

5. Neulo silmukka.

Kokeile helmineulontaa ja tee kukkarannekkeet!