Suklaata, juustoja ja lankaa eli Zürich

Saksankielisen Sveitsin suurin kaupunki Zürich tarjoaa vierailleen lukuisia suklaakauppoja, tavarataloja, muodin suurten nimien putiikkeja sekä myös muutaman lankoihin erikoistuneen kaupan. Erikoisliikkeiden lisäksi myös tavarataloista löytyy käsityöosastoja, joiden lankavalikoimaa kannattaa käydä kurkkaamassa. Näitä tavarataloja ovat COOP City sekä Manor, jotka molemmat löytyvät Zürichin pääostoskadun Bahnhofstrassen varrelta.

Vaikka Bahnhofstrasse onkin houkutteleva ja mielenkiintoinen katu sekin, kannattaa sen varrelta poiketa sivuun - tai itse asiassa ottaa kartta käteen ja etsiä osoitteet Kreuzstrasse 39 ja Neumarkt 10. Näistä osoitteista löytyvät kaksi erilaista, mutta kovin mielenkiintoista lankakauppaa. Matkailijan kannattaa varautua puhumaan saksaa ja mieluiten ymmärtämään sveitsinsaksaa, joka onkin hieman haasteellisempaa. Sveitsiläiset osaavat kyllä puhua oman murteensa lisäksi myös virallista saksaa ja usein vaihtavatkin selkokielisempään puheeseen havaitessaan, ettei keskustelukumppani ymmärrä. Toki englannin kielelläkin pääsee pitkälle Zürichissä.

Vilfil

Mikäli tavoitteenasi on päästä ihailemaan värikylläistä lankakauppaa, jossa on mukava tunnelma sekä alennuskori oven vieressä, on osoitteena Kreuzstrasse 39 ja liikkeen nimi Vilfil.

Kaupan valikoima kattaa lankoja joka lähtöön ja väriskaalakin on laaja. Kätevästi saatavilla ovat myös puikot, joita löytyy sekä bambuisina että muissa materiaaleissa. Jos vierailijaa kiinnostaa kirjallisuus, löytyy neulontaan liittyviä kirjoja saksaksi ja englanniksi. Myös lehtiä on runsaasti saatavilla. Hinnat löytyvät hyllyjen reunoista tai hyllyn reunalla olevasta listasta. Tuotevalikoimaansa liike mainostaa kuuluvan mm. Debbie Blissin tuotteita.

Neulontaan liittyvien tuotteiden lisäksi myös kirjojille on oma hyllynsä. Lähelle pääsee raitiovaunulla 4.


Hand-Art

Osoitteessa Neumarkt 10 on tyyliltään erilainen kauppa kuin Vilfil. Siinä missä Vilfil on värikylläs, on Hand-Art tyylikkäämpi ja hienostuneempi liike. Hand-Artissa langat ovat kauniisti väreittäin järjestettynä ja valikoima on melko runsas.

Myös täältä löytyy neulelehtiä ja jonkin verran kirjallisuutta, mutta pääasiassa saksankielistä. Hintoja ei ole merkitty keriin, vaan niiden selvittäminen vaatii kysymistä. Palvelu on ystävällistä eikä katselijaankaan suhtauduta karsaasti.

Hand-Art tarjoaa pienen valikoiman tuotteita kirjojille lankojen sekä liinakankaiden muodossa.


AnnaLana

Kolmas lankoihin erikoistunut liike on toisella puolella kaupunkia halkovia jokia kuin kaksi muuta liikettä.

AnnaLana (Rebgasse 5) on Hand-Artin tavoin säntillisesti väreittäin järjestetty liike, jossa hintoja piti myöskin kysyä. Tässä liikkeessä on myös mielenkiintoinen nappivalikoma sekä tarvikkeita korujen tekijöille.

Kävelymatkaa tähän liikkeeseen tulee hivenen enemmän, joten raitiovaunu numero 3 auttaa muodikkaisiin, vaan ei niin mukaviin, kenkiin sonnustautuneita kaupungin tutkijoita. AnnaLanassa palvelua saa myös englanniksi, mikä ei ole itsestäänselvyys Sveitsissä. AnnaLanan lehtivalikoima on pieni verrattuna muihin liikkeisiin. Myöskin hintataso lankojen osalta tuntui hieman korkealta paikallisiin hintoihin jo tottuneellekin.


Coop City ja Manor

COOP Cityn lankavalikoima ei ole mahdottoman laaja, mutta peruslankojen lisäksi löytyy myös jonkin verran erikoislankoja sekä neulontatarvikkeita. Tämä liike on näppärästi saavutettavissa, sillä se sijaitsee kaupungin keskustassa. 

Saman kadun varrella sijaitseva Manor on lankavalikoimaltaan suppeampi. Osa langoista myydään Manorin oman ”Home”-merkin alla. Myös täältä on saatavissa neulontarvikkeita. Tavarataloista saattaa löytyä myös muita mielenkiintoisia käsityötarvikkeita, joten nopea kierros näissäkin on paikallaan, mikäli Bahnhofstrassea tallailee.

Teksti ja kuvat

Susanna Lahnamäki-Kivelä

Lisää Susannasta

Ulla 02/08 - Artikkelit

Jussi Katajala:
Laivakissa

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Susanna Lahnamäki-Kivelä:
Suklaata, juustoja ja lankaa eli Zürich

Laura Pörsti:
Lankahullu Pariisissa

Ulla testaa:
Luksussukkalangat

Mari Virtanen:
Arska Akryylilammas tapaa saksalaisen sukkalankainsinöörin

Mari Virtanen:
Harmony Guides -neulekirjat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.