Ulla testaa: luksussukkalangat

Sukka on yksi perinteisimmistä neuleista. Sukkia kaikissa muodoissaan on neulottu vuosisatoja. Nykyaikana enää harvemmin neulotaan sukkia käsin niin henkäyksenohuista langoista kuin muutama sata vuotta sitten, mutta markkinoilla on sen sijaan saatavilla monilla muilla tavoin ihastuttavia sukkalankoja.

Ulla testaa tässä numerossa erikoisia sukkalankoja, joilla voit hemmotella itseäsi. Kannattaa huomata, että tässä numerossa on tarjolla myös erityisen paljon erilaisia sukkaohjeita, joilla voit testata uusia ja ihania sukkalankakokemuksia.

Esitellyistä sukkalangoista erikoisia voivat tehdä monet seikat, esim. tavallisuudesta poikkeava kuitusisältö tai taidokas käsinvärjäys. Sukkalangat onkin jaettu tässä artikkelissa kahteen pääryhmään: kuituerikoisuuksiin ja värierikoisuuksiin. Jako ei kuitenkaan ole ehdoton. Monet kuituerikoisuuksiin luokitellut sukkalangat ansaitsisivat paikkansa värierikoisuuksissa ja monella värierikoisuudeksi luokitellulla langalla on sisarlanka, jonka voisi hyvin sijoittaa kuituerikoisuuksiin. Kaikista langoista ei ole mainittu, jos samalta valmistajalta on saatavana samaa lankaa eri tyyppisenä, ainoastaan, jos sama lanka on saatavilla eri paksuisina.

Muita sukkalankojen luokittelutapoja ovat niiden paksuus sekä langan kehräysominaisuudet. Useimmat tässä artikkelissa esiteltävät sukkalangat ovat ohuita sukkalankoja, joiden suositustiheys on noin 32 silmukkaa per 10 cm sileää neuletta. Sukkalankoja onkin karkeasti noin neljää eri paksuutta:

 • aivan ohuet 400 - 420 m / 100 g langat
 • hieman paksummat noin 350 m / 100 g langat
 • keskipaksut 250 m / 100 g sukkalangat
 • tätä paksummat sukkalangat.

Voit joutua muokkaamaan eri paksuisille sukkalangoille kirjoitettuja ohjeita, jos valitset eri kategoriaan kuuluvan sukkalangan, jotta valmiit sukat olisivat saman kokoiset. Voit hyödyntää tätä myös toiseen suuntaan: jos tahdot neuloa pienet sukat, voit valita paksulle langalle suunnitellun ohjeen ja ohjeen suositusta ohuemman sukkalangan.

Kehräysominaisuuksilla tarkoitetaan langan säikeiden lukumäärää ja kierteen tiukkuutta (sekä muita mahdollisesti teknisempiä yksityiskohtia, jotka eivät ole kuitenkaan niin oleellisia sukkia neulottaessa). Kierteen mukaan sukkalangat voidaan luokitella kahteen päätyyppiin: tiukka- ja löyhäkierteisiin.

Löyhäkierteisiä sukkalankoja ovat useimmat klassisen tyyppiset sukkalangat kuten Regia Silk ja Juulibugi. Tiukkakierteisiä ovat suhteellisen uudet ja usein täysvillaiset sukkalangat kuten Colinette Jitterbug ja Shibui Knits Sock. Näiden kahden lankatyypin oleellisin ero on se, että tiukkakierteisempi lanka on huomattavasti joustavampaa ja yleensä samalla puikkokoolla neulottaessa siitä syntyy huomattavasti napakampi neulepinta. Erilaisilla kierteillä olevat sukkalangat käyttäytyvät hieman eri tavoin eri pintaneuleiden kanssa ja kannattaakin kokeilla molemmantyyppisillä sukkalangoilla niin pitsin kuin palmikonkin neulomista - lopputuloksessa kierteen vaikutuksen langan käyttäytymiseen huomaa erityisen hyvin. Ei voida kuitenkaan sanoa, että toisenlaiset sukkalangat olisivat parempia kuin toisenlaiset, vaan niiden sopivuus tietynlaisiin sukkiin on ennenkaikkea makuasia.

Paksut sukkalangat

 1. Regia Silk 6-säikeinen
 2. Opal Luftpolsterwolle
 3. Ilun kotimainen sukkalanka

 

Ohuet löyhäkierteiset

 1. Noro Kureyon Sock
 2. Lorna's Laces Shepherd Sock
 3. Juulibugi
 4. Online Silk Sock
 5. Knipicks Gloss
 6. Seacoast Handpainted Merino/Tencel
 7. Wollmeise Merino Sock

 

Ohuet tiukkakierteiset

 1. Cherry Tree Hill Supersock
 2. Koigu Premium Merino
 3. Shibui Knits Sock
 4. Colinette Jitterbug
 5. Socks that Rock mediumweight
 6. Socks that Rock lightweight

 

Kuituerikoisuudet

Elina Huhtanen: Crystal Palace Maizy

Crystal Palacen Maizy on jännittävä tuttavuus. Lanka sisältää 82 % maissikuitua ja 18 % siitä on elastista nailonia. Pieni napakka kerä tuntuu kovin mitättömältä - ei tästä kyllä vielä sukkaa tule! Aavistuksen tavallista sukkalankaa vahvempi Maizy yllättää kuitenkin. Lanka on niin keveää ja riittoisaa, että naisen sukkaan ei mene lähellekään koko 50 g kerää.

Ensikatsomalta langassa on hauskasti rosoinen ja kierteinen pinta, kuin sydänlangan ympäri olisi kiedottu pari säiettä tiuhahkolle kierteelle, mutta löysemmin. Maizy tuntuu sormiin kuin hieman joustavalta puuvillalta. Toisaalta se ei ole niin karheaa, vaan pehmeys ja nukkaisuus ovat lähempänä bambulankoja.

Neulottavana tämä lanka ei ole niitä kiitollisimpia. Hienoinen joustavuus tekee neulonnasta tahmeanlaista, ja terävämpi puikon kärki halkaisee herkästi langan ja nappaa vain pinnan kierresäikeitä. Tiiviiksi pinnaksi neulottuna lanka asettuu kuitenkin kauniisti eikä rosoisuus näy. Pätkävärjäys on luonnollisesti aina pätkävärjäys ja lopputulos on varsin kirjava, mutta värit ovat kirkkaat ja täyteläiset.

Langan pesuohjeena on käsinpesu tai hienopesu koneessa, lämpötilasta ei mainita mitään. Ohjeen mukaan neuleen voi laittaa kuivausrumpuun miedolle lämmölle, muutoin vyöte suosittelee tasokuivatusta. Käsinpesussa lanka venähti hiukan, joskaan se ei ollut aiemminkaan järin ryhdikästä. Väriä langasta irtosi sekä neuloessa hiukan sormiin että pestessä pesuveteen.

Maissisukat ovat jalassa ihanan vilpoisat ja pehmeät, oivalliset kesäsukat. Tuntu on pitkälti sama kuin bambussa: neulos ei hiosta ja se on ilmavaa ja kevyttä, joskaan ei tällä langalla niin laskeutuvaa kuin notkea bambu.

Suosittelen pieniin kesäneuleisiin ja lasten herkkää ihoa vasten tuleviin neuleisiin tätä uskomattoman mukavaa lankaa. Atoopikonkaan iholla se ei kutita. Maizy hellii hellevarpaita!

Langan tiedot

82 % maissikuitu, 18 % joustava nylon
50 g / 189 m
Puikot 2,0 - 2,75 mm, neuletiheys 28 s = 10 cm
Käsinpesu tai hienopesu koneessa, tasokuivatus, rumpukuivaus sallittu miedolla lämmöllä

Eeva Saviranta: Online Linie 2 SuperSocke Silk

Online Linie 2 SuperSocke Silk on rakenteeltaan tavallinen sukkalanka. Se on nelisäikeinen ja sen kierre on sukkalangoille tyypillinen. Langassa erikoista on, että siinä on 20 % silkkiä mukana.

Onlinen silkkisukkalanka oli erinomaisen miellyttävää neulottavaa: lanka on silkkisen pehmoista ja juoksee hyvin kerän sisäpuolelta. Lanka on sisältämänsä silkin vuoksi aavistuksen joustamatonta, joten se kannattaa neuloa mahdollisesti hieman pienemmillä puikoilla kuin mitä vastaavan paksuisen villasukkalangan normaalisti neuloisit.

Kengissä pidon seurauksena langasta neulottujen sukkien pinta hieman nöyhtääntyi, mikä vaalensi alunperin tummanruskeiden sukkien väriä. Sukat eivät kuitenkaan vaikuttaneet kuluvan sen pahemmin kuin tavalliset sukatkaan, joten varovaisessa käytössä sukat pysynevät pitkään kauniina ja siisteinä.

Lanka on konepestävää, joten se sopii sukkien lisäksi esimerkiksi vauvojen vaatteisiin.

Langan tiedot

55 % merinovilla (superwash), 20 % silkki, 25 % polyamidi
50 g / n. 200 m
Puikot 2-3 mm
Konepesu: 40 asteen hienopesu

Eeva Saviranta: Knit Picks Gloss

Testin toinen silkkisekoitesukkalanka on vaikeammin Suomesta hankittava Knit Picksin Gloss. Lanka on kokonaan luonnonkuitua, villaa ja silkkiä ja se kiiltää kauniisti. Onkin yllättävää, että lankaa markkinoidaan nimenomaan sukkalankana, vaikka langassa on ainesta esimerkiksi kauniisiin jakkuihin.

Silkin vuoksi lanka tuntuu sormissa neuloessa erittäin kuivalta ja puuvillaiselta ja muiden silkkilankojen tapaan se on joustamattomampaa kuin täysvillaiset serkkunsa. Lanka kuitenkin valmiina neulepintana on esimerkiksi Onlinen silkkisukkalankaa napakampi ja pitää paremmin muotonsa - toisaalta voisi ajatella, että lanka ei ole yhtä kauniisti laskeutuvaa kuin Onlinen silkkisukkalanka. Langan kierre on melko ilmava ja pienillä puikoilla lanka halkeileekin hieman.

Gloss ei ole konepestävää, joten siitä neulotut sukat on syytä pestä varoen. Käytössä Gloss vaikuttaa nyppyyntyvän ja nöyhtääntyvän erityisesti kulutuksen kohteena olevista kohdissa, joten sekin on parempi hienostelusukissa kuin sienimetsällä. Jalassa Gloss tuntuu paljaalla ihollakin ihanan pehmeältä ja sileältä.

Langan tiedot

70 % merino, 30 % silkki
50 g / n. 200 m
Puikot 2,25 - 2,75 mm, neuletiheys 28-32 s = 10 cm
Käsinpesu

Outi Ernvall: Schachenmayr Regia Silk

Schachenmayrin valmistama Regia Silk on miellyttävän pehmeän tuntuinen sekoitesukkalanka.

Pehmeänä ja tiuhakierteisenä lanka on ihanteellinen herkkäihoisen sukkia varten. Lankaa saa paria eri vahvuutta sekä pätkävärjättynä. Olen lähinnä tehnyt tuttavuutta tuon ohuemman langan kanssa. Neuloin itselleni muutaman parin sukkia päivittäiseen arkikäyttöön sekä langan lopuista parit vauvansukat. Mustasta Silkistähän voisi vaikka neuloa miehelle pukusukat.

Käteen lanka tuntuu pehmeältä vahvarakenteiselta. Neuloessa saa olla tarkkana, sillä lanka ei yksivärisenä anna juurikaan virheitä anteeksi, mutta tasaisella ja napakalla työskentelyllä jälki on kaunista. Silkissä on värejä rajallisesti, mutta todennäköisesti jokaiselle kuitenkin jotain.

Pesua lanka kestää ainakin minun käsittelyssäni oikein sujuvasti 60 asteen pesuohjelman verran ja kuivausrumpuakin suuremmiin nyppyyntymättä.

Langan tiedot

55 % uutta villaa, 25 % polyamidi, 20% silkki
50 g / n. 200 m
Puikot 2-3 mm, neuletiheys 30 s ja 42 krs = 10 cm
Konepesu

Paksumpi Regia Silk
55 % uutta villaa, 25 % polyamidi, 20% silkki
50 g / 125 m
Puikot 3-4 mm

Kristel Nyberg: Lana Grossa Meilenweit Seta/Cashmere

Saksalaisen Lana Grossan Meilenweit -sukkalankasarjan Seta/Cashmere on todellista luksusta jaloille. Langassa on vain 16 % keinokuitua ja loput luonnonmateriaaleja. Silkki tuo lankaan kevyttä kiiltoa ja pieni määrä kashmiria ylellistä pehmeyttä. Vertasin lankaa minulla hyllyssä ennestään olleeseen Regia Silkiin, ja totesin, että Regia tuntui Seta/Cashmereen verrattuna melkeinpä karhealta. Sukkalangassa pehmeys sekä ihastutti että epäilytti. Langan kierre tosin osoittautui vertailussa useita muita sukkalankoja tiukemmaksi, minkä toivon lisäävän kestävyyttä.

Yllättäen Seta/Cashmere voitti Regia Silkin hinnassa. Kerä maksaa eurooppalaisissa verkkokaupoissa hieman alle viisi euroa, kun Regia Silkin hinta verkkokaupoissa on yleensä noin kuusi euroa ja suomalaisissa lankakaupoissa joskus jopa yli seitsemän euroa kerä. Saatavuudessa ja värikartassa Regia Silk kuitenkin vie voiton. Lana Grossan lankoja saa Suomessa melko harvoista kaupoista ja usein vain erikseen tilaamalla. Lankaa saa parhaiten saksalaisista verkkokaupoista, joista osassa englanninkielinen palvelu ei ole täysin sujuvaa. Värikartassa on 11 väriä, joista suurin osa on melko tummia ja hillittyjä: antrasiitinharmaata, tummaa oliivinvihreää, viininpunaista. Monen selaamani verkkokaupan valikoimissa ei ollut kaikkia värejä.

Seta/Cashmeren neuletuntuma on erittäin miellyttävä. Lanka on kuitenkin hieman liukasta sekä säikeistä ja halkeaa helposti, jos puikot ovat terävät. Langan voimakkaasta kierteestä huolimatta sileä neulepinta ei kierry, vaikka sitä vähän pelkäsinkin. Tiukkoja palmikoita tehdessä langan pehmeä pinta nuhjaantuu hieman. Neulepinnasta tulee pehmeä ja erityisesti sileässä neuleessa hieman löysän tuntuinen, vaikka lankaa neuloisi vyötteen suosituspuikkoja ja -tiheyttä tiheämmin. Myöskään joustimista ei tule kovin ryhdikkäitä. Langalla voi neuletiheyden puolesta helposti korvata muita vastaavia ohuita sukkalankoja, mutta kannattaa huomata, että kerällä on parikymmentä metriä vähemmän lankaa kuin monella muulla merkillä.

Käytössä Seta/Cashmeresta neulotut sukat ovat ihanat ja pehmeät. Kevyessä sisäkäytössä sukat eivät ainakaan välittömästi nyppyynny, ja ne kestivät hyvin myös langan vyötteessä luvatun 40 asteen hienopesun pesukoneessa. Ulkokenkäkäytössä en ole sukkia vielä ehtinyt kokeilla. Omimmillaan tästä langasta neulotut sukat varmasti ovatkin oleskelu- ja unisukkina.

Langan tiedot

65 % villa, 15 % silkki, 16 % polyamidi, 4 % kashmir
50 g / 190 m
Puikot 3-3,5 mm, neuletiheys 29 s ja 37 krs = 10 cm
Hienopesu 40 asteessa

Marjut Katajala: Hand Maiden Casbah Sock

Hand Maidenin Casbah Sock -sukkalankaa voisi kuvailla samoilla sanoilla kuin viiniä (eikä syynä ole ainoastaan se, että testatun värin nimi on Sangria). Lanka on täyteläistä, runsasta ja rehevää, hyvin kehittynyttä ja viipyilevää. Kaikenkaikkiaan sen bouquet on varsin miellyttävä ja harmoninen, samoin puikkotuntuma.

Puikoilla Casbah Sock tuntuu paksummalta ja rotevammalta kuin muut 2,5 mm puikoilla neulomani langat, vaikka se ei olekaan oleellisesti paksumpaa. Lanka tuntuu ryhdikkäältä ja miellyttävältä ja soljuu mukavasti eteenpäin. Merinovilla ja kashmir tekevät langasta pehmeän ja 10 % nylonia tuo mukaan kestävyyttä. Neulepinnasta silmukat erottuvat hyvin ja palmikonkierrot ovat jänteviä, vain kirjava väriyhdistelmä saa mallineuleen hieman katoamaan - lähes yksivärisessä langassa palmikot voisivat erottua paremmin kuin pätkävärjätyssä. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä langan värit ovat niin herkulliset, että mitään ihmeellistä mallineuletta ei tarvita. Väritkin käyttäytyvät hyvin. Ne muodostavat kapeahkoja raitoja, mutta eivät lätäköidy tai läikity.

Pesin valmiit sukat käsin. Pesussa Casbah Sock käyttäytyy hyvin. Se päästää hieman väriä, mikä oli arvattavissa bambuisten puikkojen saamasta uudesta punertavasta väristäkin. Neulepinta ei muutu pesussa paljoakaan, vaan pysyy ennallaan. Huuhteluaine rentouttaa ja pehmeyttää sukan pintaa jonkin verran, mutta neulepinta ei kuitenkaan lörpsähdä.

Käytössä sukat venyvät hieman, minkä huomaa erityisesti sukan suun resorin löystymisestä. Pesussa neulepinta palaa ennalleen. Mietin myös ennen sukkien käyttöönottoa, kuinka merino ja kashmir kestävät, mutta ainakin toistaiseksi ne ovat kestäneet hyvin. Sukan pohja on hieman utuisempi, mutta se oli odotettavissa - ja mikä positiivisinta, lanka ei ole nyppääntynyt tai nöyhtääntynyt. Pitkäaikaisempi käyttö kertoo sitten, kuinka lanka oikeasti kestää, mutta tällä hetkellä varpaani ovat olleet lämpöiset ja onnelliset pehmoisen sukan sisällä. Seuraavaksi voisin hankkia Casbah Sockia semi-solidina eli lähes yksivärisenä ja neuloa talveksi palmikkosukat.

Langan tiedot

80 % merinovilla, 10 % kashmir, 10 % nylon
115 g / 325 m /
Puikot 3,5 mm, neuletiheys 26 s / 10 cm
Käsinpesu tai hellävarainen konepesu

Niina Hakkarainen: Lotus Yarns Aura

Lotus Yarnsin Aura-sukkalanka on todellista luksusta, sillä merinon ja silkin ohella langasta löytyy myös aitoa hopeaa. Hopealla sanotaan olevan antibakteerisia ominaisuuksia, joten se sopii sukkalankaan kuin nenä päähän sen lisäksi, että se tuo kivan bling-bling-efektin sukkiin.

Aurassa pohjalankana on käytetty Kraemerin Sterling Silk and Silver-lankaa, Lotus Yarns on värjännyt langan. Hopealankaa löytyy myös muiltakin värjäreiltä, liekö sitten pohjalankana heilläkin sama. Testauksessa oli sävy Bloodroses - tummaa kirsikkaa, mustaa, purppuraa. Lanka on ns. semi-solid; vaikka se on pätkävärjätty, niin osuudet ovat suhteellisen pieniä ja sävyt ovat lähekkäin toisiaan eivätkä värit läikity. Efekti on se, että poikkeavamman väriset kohdat tulevat viivamaisesti esille tummemmasta pohjasta, mutta yleisvaikutelma on silti mukavan harmoninen.

Lanka on kolmisäikeistä ja tiukkakierteistä ja siksi helppoa neulottavaa. Yllättävää kyllä, langassa ei ole silkinomaista kiiltoa, vaikka silkkiprosentti onkin suhteellisen korkea. Hopeasäie on tosi ohut ja neulottaessa se katkeilee ja nousee koholle pinnasta. Neulejäljestä tulee kuitenkin siistiä eikä pesu vaikuta tiheyteen sanottavammin. Pesussa tilkusta irtosi hieman väriä, joten ensimmäinen pesu kannattaa hoitaa samanväristen seurana. Tuntumaltaan mallitilkku on hieman kahisevan oloinen, mikä johtui todennäköisesti hopeasäikeestä. Kulutuksessa pinta nukkaantuu lievästi ja hieman paksunee kulutetusta kohdasta.

Tästä langasta saat kiiltoa jalkoihin, mutta siitä saisi aikaiseksi myös juhlavan huivin.

Langan tiedot

63 % merinovillaa, 20 % silkkiä, 15 % nylonia, 2 % hopeasäikeitä
100 g / 384 m
Puikot 2 mm, neuletiheys 36 s / 10 cm
Konepesu, tasokuivatus

Eeva Saviranta: Zwerger Garne Opal Luftpolsterwolle

Opalin ilmatyynysukkalanka on erittäin pehmeä yksisäikeinen sukkalanka. Rakenteeltaan lanka muistuttaa Zitronin Loft-lankaa ja ilman erimallista kerää ja vyötettä langat voisikin sekoittaa keskenään.

Langassa on erityisominaisuutena hoitavaa aloe veraa. En huomannut testattavassa langassa mitään erityistä neuloessani eivätkä jalkani kokeneet langan seurauksena ihmeparantumista. Voikin ajatella, että olipa langassa aloe veraa tai ei, lanka on miellyttävää sellaisenaan.

Negatiivista langassa ovat saksalaisille sukkalangoille valitettavan tyypillisen rumat värit. Lanka raidoittuu voimakkaasti ja heikon värjäyksen seurauksena eriväriset raidat leviävät viereisiin raitoihin pisaroina. Ainakaan näkemissäni värikartoissa langassa ei ole yksivärisiä vaihtoehtoja.

Lanka on paksua ja siitä neuloo sukat nopeasti. Kahdesta 50 gramman kerästä saa aikuiselle keskipitkillä varsilla olevat sukat, pitkävartisia sukkia varten on syytä varata kolmas kerä. Mallisukat ovat kestäneet paremmin kulutusta kuin kierteettömältä vaikuttavalta pehmeältä langalta odottaisi. Havaittavaa ohenemista ei ole tapahtunut, ainoastaan sukkien pohjat ovat hieman huopuneet.

Langan tiedot

100 % merinovillaa
50 g / 100 m
Puikot 4 - 4,5 mm, neuletiheys 18 s x 28 krs = 10 cm
Hienopesu 30 asteessa

Niina Hakkarainen: Fleece Artist Sea Wool

Fleece Artist Sea Wool on mielenkiintoista lankaa. Se sisältää merinovillan lisäksi Seacell-kuitua, joka on valmistettu Lyocellista (selluloosakuitu) ja merilevästä. Merilevä on ravintorikasta ja siinä on paljon mineraaleja ja vitamiineja ja teorian mukaan ne säilyvät myös langassa, josta ne imeytyvät ihoon. Henkilökohtaisesti uskallan epäillä moista, mutta lanka tuntuu miellyttävältä ilman terveysvaikutteisia lupailujakin.

Lanka on kaksisäikeistä ja löyhäkierteistä ja siinä on saattaa olla välillä hieman epätasaisempia kohtia. Ilmeisesti Seacell-kuitu ei ole ihan täydellisesti sekoittunut, vaan langasta löytyy satunnaisia vaaleita hötöisiä kohtia, joista suuren osan voi nyppiä pois. Langassa on kaunis silkkimäinen kiilto ja sen värisävyt ovat kauniit. Neulepinnasta tulee laskeutuvan ja löysän oloista, vaikka käytin suosituspuikkoja pienempää kokoa.

Lanka on käsinvärjättyä, testissä oli värisävy Amethyst, jossa on kauniita purppuraisia värisävyjä, seassa hieman sinertävää ja vaaleanpunertavaa. Vaikka lanka on pätkävärjättyä, erivärisiä osioita on sen verran vähän, että koetilkku ei ihmeemmin läikittynyt, toki mm. vaaleansininen ja -punainen erottuvat selvempinä viiruina pinnasta. Pesu ei sanottavammin muuttanut neulepintaa, ehkä pinta tiivistyi hieman. Pesussa langasta irtosi hieman väriä, joten kannattaa pestä sukat ainakin ensimmäisen kerran muista erillään. Lanka on konepestävä.

Kulutuksessa pinnan päälle nousi jonkinverran nukkaa, mutta samalla pinta tuntui myös tiivistyvän ja kovenevan jonkin verran, joten kulutuskestävyyden voisi olettaa hyväksi. Langasta saa mukavat sukat ja voisipa sitä käyttää vaikka kaulahuiviinkin, sillä se on mukavan pehmeää ja silkkisen tuntuista.

Langan tiedot

70 % merinovilla, 30 % seacell
112 g / 350 m
Puikot 3 mm, neuletiheys 26 s = 10 cm
Konepesu

Marjut Katajala: Seacoast Handpainted Yarns Merino/Tencel

Seacoast Handpainted Yarnsin Merino/Tencel -sukkalanka on perinteisiin villa- ja villasekoitelankoihin tottuneelle sukankutojalle uusi ja erilainen tuttavuus. Lanka on puoliksi merinovillaa, mikä tekee siitä pehmeää ja joustavaa ja puoliksi tenceliä, mikä tekee siitä kiiltävää ja liukasta. (Tencel on Courtaulds-nimiselle yritykselle rekisteröity lyocell-kuidun tavaramerkki; lyocell taas on puun selluloosasta valmistettu muuntokuitu.)

Lanka on miellyttävän oloista, pehmeää ja liukasta, jopa viileää sikäli mikäli villasukat voivat olla samaan aikaan sekä viileitä että lämpimiä. Neuloin lankaa suositusta 0,5 mm pienemmillä puikoilla, koska epäilin, että omalla, yleensä vyötteen suositusta vastaavalla käsialallani suosituksen mukaisilla 2,5 mm puikoilla neulepinnasta olisi saattanut tulla liian löysää. Valinta oli viisas: neulepinnasta tuli 2 mm puikoilla sopivaa, mutta ei peltiä. Epäilen kyllä, saisiko kukaan näin liukkaasta ja pehmoisesta langasta peltiä - ehkä, jos käytössä olisivat 1 mm puikot.

Toinen viisas valinta olivat bambupuikot. Kokeilin myös 2 mm teräksisiä sukkapuikkoja, mutta ne olivat aivan liian liukkaat. Teräksisillä puikoilla kavennukset onnistuivat paremmin kuin bambuisilla puikoilla, koska 2 mm bambupuikot tuntuivat nuljuvan liikaa, mutta samalla työssä lepäämässä olevat puikot valuivat pois ja tipahtelivat lattialle kesken neulomisen. Bambupuikkojen karheahko pinta piti ne mukana työssä silloinkin, kun puikot odottivat vuoroaan.

Langan väri on upean hohtava. Se ei läikittynyt tai lätäköitynyt ennenkuin vasta sukan kärjessä, kun silmukoita oli alle 10 per puikko. Sitä ennen lanka muodosti sileässä neuleessa hauskasti raitoja, kun pätkävärjätyn langan pätkät limittyivät sopivasti kohdakkain eri kerroksilla. Pitsineuleessa pinta oli lähinnä tasaisen kirjavaa.

Pesin sukat käsin. Pesussa lanka päästi hieman väriä ja neulepinta rentoutui niin, että sukan varteen ja terään tuli jonkin verran lisää pituutta. Langasta kannattaakin neuloa ehkä aavistuksen verran liian pienet sukat siltä varalta, että neulepinta venähtää. Muuten neule käyttäytyi hyvin ja jos mahdollista, langasta tuli vielä hieman pehmeämpää kuin ennen pesua.

Käytössä lanka tuntuu kestävän, ainakaan lyhytaikaisen käytön jälkeen lanka ei ole nyppyyntynyt. Pitkäaikaisempi käyttö kertoo, kuinka lanka kestää. Nyt sukat tuntuvat toisaalta silkkisen liukkailta ja toisaalta mukavan pehmoisilta.

Langan tiedot

50 % merinovilla, 50 % tencel
100 g / 365 m
Puikot 2-3 mm, neuletiheys 28 - 32 s / 10 cm
Käsinpesu tai hellävarainen konepesu

Värierikoisuudet

Eeva Saviranta: Villamokka Mokkasukka

Mokkasukka on hämeenlinnalaisen lankakaupan Villamokan kotimainen erikoisuus. Lanka on käsinvärjättyä sukkalankaa, jonka pohjalankana on Trekking XXL. Pohjalanka on laadukas saksalainen perussukkalanka, joten langasta neulottujen sukkien voi odottaa kestävän. Lisäksi langalle on paksuuden puolesta helppo löytää soveltuvia ohjeita.

Langan värit ovat kauniita ja pysyttelevät yhdessä sävymaailmassa niin, että vaikka syntyvä neulepinta onkin elävä, se ei ole levoton. Värit ovat uniikkeja ja niitä värjätään pienissä erissä, joten esimerkiksi testattua sävyä Punahilkka voi olla vaikea saada.

Langan tiedot

75 % superwash-villa, 25 % polyamidi
100 g / 420 g
Puikot 2-3 mm

Eeva Saviranta: Noro Kureyon Sock

Noron sukkalankauutuus Kureyon Sock ei tuota neulojalle pettymystä. Värit ovat juuri sellaiset kuin Noron lankojen voisi odottaa olevan ja langassa on Noron langoille tyypillinen käsintehty olemus.

Lanka on ensikosketukselta kovaa ja karkeaa. Lisäksi ennen testiä epäilytti erityisesti langan yksisäikeisyys - kestäisikö lanka edes neulomista. Epäilykset olivat kuitenkin turhia, sillä vaikka Noron neulominen oli hieman epämiellyttävää langan karheuden vuoksi, valmiit sukat tuntuivat jaloissa pehmoisilta. Pesu pehmensi lankaa lisää.

Langan yksisäikeisyys vaikuttaa hieman langan kestävyyteen, esimerkiksi langan vetolujuus on merkittävästi heikompi kuin monisäikeisten sukkalankojen ja liian lujaa vetämällä langan voikin saada poikki. Toinen negatiivinen ominaisuus langassa on sen tahmea pinta, lankaa on käyttänössä mahdotonta neuloa kerän sisältä vetämättä kerralla aina tuppoa lankaa ulos. Lanka onkin syytä neuloa kerän ulkoreunalta.

Langan tiedot

70 % villa, 30 % nylon
100 g / 420 m
Puikot 2,7 - 3,3 mm
Käsinpesu

Niina Hakkarainen: Colinette Jitterbug

Jitterbug on englantilaisen Colinetten täysmerinovillainen sukkalanka, joka on monen sukanneulojan suosikki - eikä suotta. Lanka on mukavan tiukkakierteistä ja helppoa neulottavaa; neulepinnasta tulee kaunista ja tasaista. Suosituspuikkokoko on mielestäni hiukan liian iso, itse käytin numeroa pienempää puikkokokoa ja pinnasta tuli mukavan napakkaa, mutta ei liian tiukkaa. Koska langassa ei ole keinokuitua vahvikkeena, sukan kestävyys voi olla ongelma, siksi pienemmällä puikkokoolla neulottu tiiviimpi pinta saattaa olla parempi käytössä.

Jitterbug on pätkävärjättyä; sen väriyhdistelmät saattavat olla rajuja ja neulepinta saattaa läikittyä runsaastikin. Jitterbugista on myös lähes yksivärisiä Velvet-lankoja, joissa on leikitelty lähinnä yhden värisävyn eri vaaleusasteilla, mikä saa aikaan hillitysti vaihtelevan pinnan, josta myös pintaneuleet ja pitsikuviot erottuvat hyvin.

Testissä oli Velvet-sävyistä väri nimeltä Velvet Plum. Pesussa langasta irtosi runsaasti väriä, joten sitä ei kannata heittää koneeseen muunväristen seuraksi ainakaan ensimmäiseen pesuun, vaikka se konepestävää onkin. Pesu kutisti mallitilkkua hieman, mutta tasoitti käsialan vaihtelut ja tilkusta tuli mukavan siistin näköinen. Kulutuskestävyys vaikutti yllättävän hyvältä, parin viikon sukankulutus kotioloissa ei aiheuttanut pintaan oikeastaan mitään muutoksia. Mallitilkun kulutuskäsittely aiheutti pintaan merinolle ominaista nyppyyntymistä ja pinnan pehmenemistä ja pörhööntymistä.

Langan tiedot

100 % merinovilla
110 g / n. 293 m
Puikot 3,25 mm, neuletiheys 27- 28 s ja 35-36 krs = 10 cm
Käsinpesu

Midori: Koigu Premium Merino

Neuloin Koigusta sukat. 50 gramman vyyhti painoi oman vaakani mukaan vain 46 grammaa, mikä asetti jonkin verran haasteita, mutta sain yhden vyyhdin kuitenkin riittämään pieneen kärjestä aloitettuun sukkapariin. KPM on lähes yksiväristä, mutta vaihtelua on kuitenkin sen verran, että pinta näyttää elävältä ja kauniilta. Päätin tehdä melko yksinkertaiset ribbisukat, jotta kaunis väri pääsee oikeuksiinsa.

Lanka oli neulottaessa melkoinen unelma: pehmeää, joustavaa, tiukkakierteistä ja kimmoisaa, kuin Colinetten ihanaa Jitterbugia, mutta ohuempaa. Myös väri käyttäytyi kauniisti eikä läikittynyt tai raidoittunut. Yllätys tuli pestessä, sillä sukat lörpähtivät melkoisesti. Sopivan napakoiksi neulotut sukat muuttuivatkin pesussa hieman liian löysiksi. Jos siis pitää hyvin istuvista sukista, kannattaa Koigu-sukat jättää hieman liian tiukoiksi. Plussaa kuitenkin siitä, ettei väriä lähtenyt pesussa yhtään.

Sukat ovat ihanan ohuet ja lämpimät, ja ne ovat kestäneet käyttöä hyvin. Näistä tuli suosikkisukkani jo neulottaessa, ja käyttökokemus on vahvistanut tätä.


Langan tiedot

100 % merinovilla
50 g / 160 m
Puikot 3 mm, neuletiheys 28 s = 10 cm
Käsinpesu

Eeva Saviranta: Lorna's Laces Shepherd Sock

Lorna's Laces Shepherd Sock on maailmalla suosittu ja maineeseen noussut sukkalanka. Langan pohjana on tyypillinen villa-nylon sekoitteinen sukkalanka, joka on värjätty käsin. Langassa onkin tarjolla niin melkein yksivärisiä kuin monenkirjavia sävyjäkin. Käsinvärjäyksestä johtuen värit ovat hieman epäsäännöllisiä, mutta laajan värikartan ansiosta väreistä on helppo valita mieleinen.

Pohjalanka on hieman joustamaton ja kaikin puolin klassinen sukkalanka. Langasta on helppo neuloa napakat ja ohuet sukat. Lanka tuntuu jaloissa erinomaisen pehmeältä ja mukavalta sekä neuloessa että jalassa. Pohjalanka on miellyttävä neuloa eikä se halkeile neulottaessa.

Lanka on riittoisaa ja miellyttävää neuloa. Yhteen normaalikokoiseen sukkapariin lankaa tarvitsee kaksi vyyhtiä, mutta yhdestä vyyhdistä saanee varrettomat tai pienet sukat.

Lanka on vahvikenylonin vuoksi myös erinomaisen kulutuksenkestävää ja muutamalla käyttöviikolla käytetyssä sukassa on vaikea huomata merkittävää eroa käyttämättömään sukkaan. Kaikin puolin Lorna's Laces Shepherd Sock täyttää sukkalankaodotukseni.

Langan tiedot

80 % superwash-villa, 20 % nylon
56 g / n. 196 m
Puikot 2 mm
Konepesu

Marjut Katajala: Juulibugi

Juulibugi on turkulaisen Juulin käsin värjäämää sukkalankaa. Ostin lankaa vuosi sitten Turun keskiaikamarkkinoilta Juulin kojusta ja siitä tuli heti yksi suosikkejani.

Lanka on kimmoisaa, joustavaa ja ryhdikästä ja miellyttävää neulottavaa ja ehkäpä yksi syy siihen, miksi neulon nykyisin enemmän sukkia kuin ennen. Olen neulonut Juulibugista sekä pitsiä että palmikoita ja molemmissa lanka on käyttäytynyt hyvin. Se ei läikity eikä lätäköidy tai raidoitu, vaan pysyy tasaisen kirjavana.

Käytössä lanka kestää 25 % polyakryyliosuuden ansiosta hyvin. Ainakaan vielä esimerkiksi mieheni sukat eivät ole nyppyyntyneet, vaikka hän käyttääkin niitä satunnaisin väliajoin hyvinkin intensiivisiä jaksoja. Omat sukkani ovat kestäneet myös hyvin käytön sekä talvikengissä että kotisukkina sohvalla lojuessa.

Pesussa neulepinta rentoutuu, mutta ei venähdä muodottomaksi tai päästä runsaasti väriä.

Langan tiedot

75 % villa, 25 % polyakryyli
Puikot 2-3 mm
Hienopesu tai käsinpesu

Eeva Saviranta: Cherry Tree Hill Supersock

Cherry Tree Hillin Supersock on vastikään Suomeen rantautunut käsinvärjätty sukkalanka. Kaksisäikeinen ja pehmoinen merinosukkalanka muistuttaa rakenteeltaan ja muilta ominaisuuksiltaan paljon Shibui Knitsin Sock -lankaa.

Supersock myydään 100 gramman vyyhdeillä, joista yksi riittää mainiosti sukkapariin.

Langassa on monien käsinvärjättyjen lankojen tapaan paljon värejä, joista valita. Ainakaan testattu väri ei lätäköitynyt merkittävästi eikä neulepinnan värimaailma muuttunut sukan kantapään kohdalla.

Lanka on pehmeää ja hieman joustavaa, joten sen neulominen on miellyttävää. Kevyessä käytössä lanka lisäksi vaikuttaa kestävän hyvin eikä se haalistunut käsinpesussa.


Langan tiedot

100% merinovilla (superwash)
100 g / 385 m
Puikot 2 - 3,25 mm, neuletiheys 26-28 s = 10 cm
Käsinpesu, ei rumpukuivausta

Lanka on lisäksi saatavilla paksumpana DK-versiona
113 g / 311 m
Puikot 3,75 mm, neuletiheys 24 s = 10 cm

Eeva Saviranta: Ilun Suomalainen sukkalanka

Ilun sukkalangoista varastoihini päätyi suomalainen sukkalanka. Sukkalangassa on pohjana useimpia muita testattuja sukkalankoja paksumpi villalanka, jossa on seassa hieman nylonia. Lanka on käsinpestävää ja hieman rustiikkista. Langassa viehätti ostohetkellä erityisesti sen kotimaisuus ja koeneulonnan seurauksena syntyneet sukat ovatkin loistavat kylmiin talvi-iltoihin. Paksu sukkalanka on hieman karkeampaa villaa kuin herkimmät merinoiset sukkalangat, mutta sukat ovat niitä kestävämmän oloiset. Ideana lähellä tuotettu lanka viehättää ja neuloisin mielelläni useamminkin kotimaisesta langasta.

Ilun langoissa erityistä ovat lankojen kauniit värit ja lankojen värien nimet. Lankojen nimet tuovat mieleeni välittömästi neuleideoita ja mielikuvia. Langan neulominen onkin miellyttävää ja joutuisaa, koska lanka saa hyvälle mielelle.

Paksu lanka oli nopea neuloa lyhyiksi sukiksi. Mallisukissa on yhteensä 40 silmukkaa ja ne ulottuvat juuri nilkkaan, koska käytetyssä mallivyyhdissä oli vain 80 grammaa lankaa. Näin paksua lankaa onkin hyvä idea varata ainakin 100 grammaa, jos tahdot varrelliset sukat.

Ilulla on valikoimissaan testatun suomalaisen sukkalangan lisäksi paljon muita erilaisia sukkalankavaihtoehtoja. Monet niistä kelpaavat mainiosti tässäkin artikkelissa esiteltyjen ulkomaisten lankojen tilalle.

Langan tiedot

85 % kotimaisten lampaiden villa, 15 % nylon
80-100 g / vyyhti, n. 120-150 m.
Puikot 3-4 mm, tex 180 x 3
Käsinpesu, lanka huopuu

Eeva Saviranta: Shibui Knits Sock

Shibui Knits Sock -langassa on harvinaisen kaunis värikartta. Lanka on käsinvärjättyä ja värejä on sekä monenkirjavia että lähes yksivärisiä. Ainakin testatulla lähes yksivärisellä langalla on voimakas taipumus lätäköityä, mutta mielestäni värien ollessa likimain samoja, lätäköt luovat lähinnä mielenkiintoisen neulepinnan.

Lanka kuuluu tiukkakierteisiin sukkalankoihin. Se on pehmeää ja kaksisäikeistä ja kierteisyytensä vuoksi joustavaa. Syntyvien sukkien pintaneuleessa nurjat ja oikeat erottuvat erityisen hyvin. Joustinneuleena neulottu sukka säilyttääkin napakkuutensa ja ryhtinsä pitkään.

Yhteen aikuisen sukkapariin lankaa tarvitsee käytännössä kaksi 50 gramman vyyhtiä, mutta pienehköt lastensukat saa yhdestäkin vyyhdistä.

Shibui Knitsin Sock on täysvillainen ja pehmoinen lanka, vaikka onkin nimellisesti sukkalankaa. Lanka sopii moneen muuhunkin käyttöön kuten useimmat esitellyt sukkalangat.

Langan tiedot

100 % merinovilla
50 g / 175 m
Puikot 2-2,75 mm, neuletiheys 30 s = 10 cm
Hienopesu

Hanna Hovi: Blue Moon Fiber Arts Socks that Rock (Lightweight ja Mediumweight)

Liityin viime syksynä Rockin' Sock Clubiin ja helmikuun alussa postimies sitten toi minulle ensimmäisen Blue Moon Fiber Artsin Socks that Rock -vyyhtini. Lanka tuoksui saapuessaan hieman etikalle, mikä on aika yleistä käsinvärjätyille langoille.

Lanka on puhdasta villaa ja olin aluksi hiukan huolissani langan kulutuskestävyydestä. Superwash-ominaisuudesta huolimatta värjääjä suosittelee näistä langoista tehdyille sukille käsinpesua nurinpäin käännettynä ja niin minä olen omat sukkani pessyt.

Lightweight-paksuus on hiukan normaalia ohutta sukkalankaa paksumpaa (vyyhdissä on 329 m / 128 g) eli isojalkainen saattaa tarvita kaksi vyyhtiä saadakseen itselleen sopivat sukat. Minun sukkiini meni vain osa vyyhdistä, mutta jalkani onkin kokoa 37. Langassa on melko paljon kierrettä ja se tuo lisää joustavuutta. Käteen lanka tuntuu mukavalta ja sitä on ilo neuloa, lanka ei mene helposti säikeille. Saadakseni aikaan langalle suositeltua tiheyttä (32-40 s/10 cm) jouduin käyttämään huomattavasti suositusta pienempiä puikkoja, mutta se ei ole harvinaista.

Punaisesta langasta lähtee väriä pesussa, ensimmäisessä pesussa sitä lähti eniten, mutta useammankin pesun jälkeen vesi on aavistuksen punaista ja kuten kuvasta huomaa, ovat sukat haalistuneet parissa kuukaudessa melkoisesti. Sukan pohjat ovat huopuneet, mutta merkittävää kulumista en ole sukissa havainnut. Jotta värit eivät lätäköityisi, täytyy tiheyden ja silmukkamäärän olla juuri oikea. Jos lätäköiltä haluaa välttyä kokonaan, on tiimalasikantapää ainoa vaihtoehto.

Mediumweight-lanka on vahvuudeltaan suunnilleen Nallen ja Maijan luokkaa (347 m / 155 g) eli tätäkin lankaa saattaa mennä enemmän kuin yksi vyyhti sukkapariin, jos haluat pidemmät varret tai jos jalkaterä on suurempi. Langan väri on pysynyt pesussa hyvin, tosin sukkia on käytetty niiden paksuudesta takia huomattavasti vähemmän kuin ohuempia sukkia.

Langan tiedot

Lightweight:
100 % merinovilla
127 g / 329 m
Puikot 2,25 mm, neuletiheys 32-40 s = 10 cm

Mediumweight:
100 % merinovilla
157 g / 347 m
Puikot 2,75-3,25 mm, neuletiheys 28-32 s = 10 cm

Saatavana myös Heavyweight:
100 % merinovilla
198 g / 320 m
Puikot 3,25-3,5 mm, neuletiheys 24 s = 10 cm

Hanna Hovi: Wollmeise-sukkalanka

Törmäsin Wollmeisen lankaihanuuksiin reilu vuosi sitten blogikierroksella ja tilasin melkein siltä istumalta itselleni muutaman vyyhdin. Siihen aikaan lankaa tilattiin laittamalla sähköpostia yrityksen omistajalle ja hän värjäsi lankaa, jos sitä ei varastosta löytynyt. Vajaassa parissa viikossa kauniisti pakatut langat sitten saapuivat postitse kotiini.

Olen neulonut Wollmeisen sukkalankaa sukiksi useamman parin verran. Vyyhdistä saa yleensä melko lailla kaksi paria sukkia, lankaa kun on vyyhdissä noin 530 m/150 g. Lankaa on miellyttävä neuloa, tosin konttineuletta tehdessäni huomasin langan kierteen avautuvan. Langalle suositellaan 30 asteen villapesua ja olen välillä pessyt sukkani (ne ainoat omassa käytössä olevat) koneessa normaalin käsinpesun sijaan. Lanka tuntuu kestävän käyttöä hyvin, värjäytymät kantapäissä ovat käyttäjän oma vika.


Langan tiedot

100 % merinovilla
150 g / 530 m (eli 100 g / 350 m)
Puikot 2 - 2,5 mm
Konepesu, 85 astetta

Teksti ja kuvat

Outi Ernvall:
Schachenmayr Regia Silk
Lisää Outista

Elina Huhtanen:
Crystal Palace Maizy
Lisää Elinasta

Niina Hakkarainen:
Colinette Jitterbug
Fleece Artist Sea Wool
Lotus Yarns Aura
Lisää Niinasta

Hanna Hovi:
Blue Moon Fiber Arts Sock That Rock (Lightweight ja Mediumweight)
Wollmeise
Lisää Hannasta

Marjut Katajala:
Hand Maiden Casbah Sock
Juulibugi
Seacoast Handpainted Yarns Merino/Tencel
Lisää Marjutista

Midori:
Koigu Premium Merino
Lisää Midorista

Kristel Nyberg:
Lana Grossa Meilenweit Seta/Cashmere
Lisää Kristelistä

Eeva Saviranta:
Cherry Tree Hill Super Sock
Ilun Suomalainen sukkalanka
Knit Picks Gloss
Lorna's Laces Shepherd Sock
Luftpolsterwolle
Online Linie 2 SuperSocke Silk
Noro Kureyon Sock
Shibui Knits Sock,
Villamokka Mokkasukka
Zwerger Garne Opal
Lisää Eevasta

Kiitokset

lahjoitti testattavaksi
Colinette Jitterbugin

lahjoitti testattavaksi
Lorna's Laces Shepherd Sockin ja Cherry Tree Hillin Supersockin
Lisäksi Seacoast Handpainted Merino/Tencel -vyyhtikuva: Secretwool / Arto Revonkorpi

lahjoitti testattavaksi
Hand Maiden Casbah Sockin ja ShibuiKnitsin Sockin

Villamokka
lahjoitti testattavaksi
Mokkasukka-sukkalangan

Ulla 02/08 - Artikkelit

Jussi Katajala:
Laivakissa

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Susanna Lahnamäki-Kivelä:
Suklaata, juustoja ja lankaa eli Zürich

Laura Pörsti:
Lankahullu Pariisissa

Ulla testaa:
Luksussukkalangat

Mari Virtanen:
Arska Akryylilammas tapaa saksalaisen sukkalankainsinöörin

Mari Virtanen:
Harmony Guides -neulekirjat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.