Lankahullu Pariisissa

Sisäkuva: Chatmaille

Pariisi ei ehkä ole niitä kohteita, joihin kannattaa matkustaa ihan vain lankaostoksille, mutta kaupungin lukuisat käsityö- ja askartelutarvikekaupat ovat silti koluamisen arvoisia. Pariisi on pullollaan ihastuttavia nappeja, nauhoja ja helmiä, joita voi saada kohtuuhinnalla. Myös kirjontalankoja löytyy varsin mukavasti: viime vuosina pariisilaisten käsityöinnostus on suuntautunut erityisesti kirjontaan (broderie) ja tilkkutöihin (patchwork).
Neulontalangat taas ovat Pariisissa pääosin melko kalliita, ja valikoimissa on paljon keinokuituvoittoisia lankoja.

Hinta-laatusuhteeltaan lankojen ostaminen netistä tai Suomesta tulee usein halvemmaksi. Poikkeuksia kuitenkin löytyy, kun tietää, mistä etsiä. Hyvään alkuun pääsee tunnistamalla sanat "laine", villa, ja "tricoter", neuloa. Usein myös ompelutarvikekauppaan viittaava "mercerie" lupaa hyvää. Seuraavassa muutama lisävinkki onnistuneen lankaloman varmistamiseksi.

Shoppailun lomassa

Jos lomaseurueeseen ei kuulu muita lankahulluja, on syytä suunnata paikkoihin, joissa seuralaisetkin löytävät tekemistä. Helpoin kohde on tavaratalo, josta löytyy jokaiselle jotakin. 

Koko Ranskaan levittäytynyt Monoprix-ketju myy useissa liikkeissään omaa, huokeaa lankamerkkiään. Valikoimat vaihtelevat paljon kaupan ja kauden mukaan. Tarjolla on yleensä monenlaista keinokuitua, mutta myös puhdasta villaa ja alpakkaa. Esimerkiksi République-aukion vieressä sijaitsevan Monoprixin (164 rue du Temple, metro: Temple) lankahylly on hyvin varustettu.

Pariisin komean kaupungintalon (Hôtel de Ville) vieressä, BHV-tavaratalossa (14 rue du Temple, metro: Hôtel de Ville), on omat osastonsa askartelua ja käsityötarvikkeita varten. Askarteluosastolla on paljon helmiä, leikekirjatarpeita ja muuta hauskaa. Lankaosastolla myydään monenmoisia nappeja sekä Phildarin lankoja ja ranskankielisiä lehtiä. Nauhoissakin löytyy, mistä valita. Hinnat eivät ole kaupungin edullisimmasta päästä, mutta eivät huikaisevan kalliitakaan.

Toisella puolella Seineä, 7. kaupunginosassa, on Eiffelin lisäksi muutakin nähtävää: kaupungin vanhin tavaratalo Le Bon Marché (24 rue de Sèvres, metro: Sèvres Babylone). Se on edullista tarkoittavasta nimestään huolimatta kaikkea muuta kuin halpa. Lankahullua kiinnostanee tavaratalon ylin kerros, jossa on mahtava valikoima tunnettuja lankamerkkejä, nappeja ja nauhoja - kaikkea ,mitä hullu mielessään saattaa kuvitella. Ranskalaisten merkkien lisäksi siellä pääsee hipelöimään mm. Rowanin, Debbie Blissin ja Noron lankoja. Osasto on viihtyisä ja palvelu ystävällistä, mutta suurten lankaerien ostaminen käy kukkarolle.

BHV:ssa ja Le Bon Marchéssa ostokset on ennen kassalle menoa esitettävä osaston omalle myyjälle, joka kirjoittaa mukaan maksamiseen tarvittavan lapun.

Montmartren aarteita

Montmartren kukkulalla kannattaa kierrellä: somat kujat ja idylliset talot saavat mielikuvituksen lentämään. Kaiken keskellä kohoaa vaikuttava Sacre Coeurin katedraali. Sen ympäristön tutkailuun kannattaa varata aikaa, sillä se on lankahullun ihmemaata - varsinkin, jos hän sattuu olemaan kallellaan myös kankaisiin. Lukuisia, toinen toistaan edullisempia kangaskauppoja ei voi olla huomaamatta (täsmäiskuja suosivalle hyvä osoite on Rue Livingstone, metro: Anvers).

Sacre Coeurin oikealla puolella, naiivia taidetta esittelevän Halle Saint-Pierren takana, on suloinen lankakauppa Chatmaille (2 rue Cazotte, metro: Anvers). Siellä on hyvä valikoima luonnonkuituisia lankoja, ja merkeistä eritoten Katiaa ja Bouton d'Oria. Myös tarjoukset ovat houkuttelevia. Chatmaillea vastapäätä kannattaa pistäytyä huokeita nappeja ja nauhoja myyvässä Galonissa.

Mercerie Saint-Pierre (Rue Charles Nodier, metro: Anvers) on houkutteleva, kaksikerroksinen kauppa kaikenlaisille kädentaitajille. Esimerkiksi nappi- ja vetoketjuvalikoimat ovat runsaat. Kirjontalankojen lisäksi myynnissä on mm. Plissardin neulelankoja. Tarjolla on myös puikkoja, silmukkamerkkejä ja muita välineitä.

Erityisesti kankaisiin keskittyneen, muhkeita tarjouksia julistavan Tissus Reine -kaupan (3-5 Place Saint-Pierre, metro: Anvers) yläkerrassa on myös muutamia neulelankoja, ja taas kerran hyvä valikoima nappeja.

Jos Montmartre-kierros yltää hautausmaalle (Cimetière de Montmartre) saakka, samalla voi katsastaa Bergère de Francen myymälän (135bis rue Lamarck, metro: Guy Moquet). Kannattaa ottaa huomioon, että liike on kiinni klo 13-15. Langoissa on paljon keinokuitupainotteisia, mutta myös muutamia luonnonkuituisia helmiä. Jos ranskan alkeet ovat hallussa, kysyminen kannattaa: myyjät auttavat lankakaupoissa mielellään.


Kuva: Galon

Pariisilaislankojen aatelia

Pariisiissa on vaikea välttää Les Hallesin kauppakeskuksen metroasemaa, josta on hyvät yhteydet melkein mihin suuntaan tahansa. Tämä sopii hyvin sille, joka haluaa kurkistaa viereiseen Saint-Eustachen kirkkoon, mutta myös lankahullulle.

Kirkon vieressä on tunnelmallinen lanka- ja nappikauppa La Droguerie (9-11 rue du Jour, metro: Les Halles), jossa langat ovat esillä niin herkullisesti, että niihin on vaikea olla lankeamatta. Tarjolla on paljon kaupan omia, luonnonkuituisia lankoja jopa 10 gramman vyyhdeissä - mikä tietysti vihjaa, että taaskaan ei olla niillä halvimmilla apajilla. Kuidut ovat kuitenkin korkealuokkaisen tuntuisia ja värjäykset toinen toistaan hehkuvampia. Tässä kaupassa kannattaa käydä ihan vain katselemassa ja sormeilemassakin, sen verran on lankojen esillepanossa nähty vaivaa. Myös muuta neulomisvälineistöä on tarjolla kiitettävästi. Asiakkaita liikkeessä on yleensä sen verran, että palvelua voi joutua vartomaan.

Huomattavasti La Droguerieta edullisempia uniikkilankoja myy Huguet (36 rue Réaumur, metro: Arts et Metiers). Sen hämyinen ja kursailematon tunnelma on vertaansa vailla: sisään kannattaa uskaltautua, vaikka kauppa saattaa näyttää suljetulta. Liikkeen madame pitää kunnia-asianaan myydä vain aitoa villaa, jota saakin huokeaan hintaan 100 gramman vyyhdeissä. Värivalikoima on rajallinen, mutta kaunis. Runsas luonnonväristen lankojen määrä viehättänee värjäämisestä innostunutta. Huguet'lta voi löytää myös joidenkin tuttujen lankamerkkien, kuten Onlinen, lankoja. Tässä liikkeessä käsillä ovat eittämättä Pariisin edullisimmat langat, lyömättömän tunnelman ympäröiminä!

Oopperan tarjontaa

Pariisin vanhemman oopperatalon, Palais Garnier’n, läheltä löytyy taas lankahullulle houkutus: Cat'Laine (19 rue Saint Marc, metro: Grands Boulevards), joka myy eniten Onlinien ja Fontyn lankoja, mutta myös mm. ranskalaista Anny Blattia. Valoisassa liikkeessä on runsaat valikoimat, ja hintojenkin puolesta se on kannattava käyntikohde.

Oopperareissulla on hyvä mahdollisuus myös käsityökirjavarastojen täydentämiseen, sillä vain kivenheiton päässä on amerikkalainen kirjakauppa Brentano's (37 Avenue de l'Opéra, metro: Opéra), jonka perällä on mahtava käsityökirjaosasto. Tarjolla on paitsi amerikkalaisia, myös mm. ranskalaisia ja japanilaisia opuksia niin neulonnasta, virkkauksesta, tilkkutöistä kuin kirjonnastakin.

Jos satut paikalle lauantai-aamupäivästä, on todennäköistä, että törmäät äänekkääseen pariisilaisneulojien porukkaan: neulekahvila Café Tricot kokoontuu Brentano'silla melkein joka lauantai klo 10.30-12. Se onkin hyvä mahdollisuus kaivaa puikot kassista ja istahtaa kupilliselle teetä!

Teksti ja kuvat

Laura Pörsti

Lisää Laurasta

Ulla 02/08 - Artikkelit

Jussi Katajala:
Laivakissa

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Susanna Lahnamäki-Kivelä:
Suklaata, juustoja ja lankaa eli Zürich

Laura Pörsti:
Lankahullu Pariisissa

Ulla testaa:
Luksussukkalangat

Mari Virtanen:
Arska Akryylilammas tapaa saksalaisen sukkalankainsinöörin

Mari Virtanen:
Harmony Guides -neulekirjat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.