Pääkirjoitus: Ullan kesä

Kesä on taas tullut ja sen myötä Ullan kesänumero! Nyt on aika kirmata kesälaitumille keveitä kesäneuleita unohtamatta.

Ullan avoimen neulekoodin filosofiaa

Kahdennentoista varsinaisen Ullan kunniaksi on aika ryhtyä filosofiseksi: mikä on ajatusmaailma Ullan takana? Mikä motivoi Ullan tekijöitä?

Ulla haluaa olla osa suomalaista neuleyhteisöä ja rohkaista uusia tekijöitä mukaan. Haluamme sekä säilyttää ja tallentaa vanhaa että opettaa uutta. Jokaisella voi olla jotain annettavaa! Aina ohjeiden ei tarvitse olla uusia, ihmeellisiä ja innovatiivisia, vaan vaikkapa suvussa kulkeneet perinnesukat sopivat Ullaan siinä missä viimeisimmätkin haute couture -luomukset. Haluankin lainata tähän numeroon kaksi ohjetta lähettäneen Lauran kommenttia Ilun blogista: "--- kirjoitan nuotit ylös, jotta joku muu voi halutessaan joko tehdä samanlaiset helposti purkamatta ja säätämättä, ja toisaalta voi taas soveltaa ohjetta eteenpäin, jos tahtoo".

Ullan ajatusmaailma on ainakin osittain tuttua avoimen lähdekoodin maailmasta. Avoin lähdekoodi kattaa toki paljon enemmän kuin Ullan neuleohjeet eikä Ullaa voi verrata siihen suoraan, mutta joitakin yhteisiä piirteitä on olemassa: Ulla on ilmainen ja vapaasti kaikkien luettavissa. Ullan tekijät osallistuvat Ullan tekemiseen ilman korvausta ja lahjoittavat aikaansa ja vaivaansa yhteisön hyväksi omasta halustaan.

Ullaa ei kuitenkaan pystytä ylläpitämään ilman rahaa. Käytännön syistä verkkoneulelehti Ullan taustalla toimii Neuleyhdistys Ulla, jonka jäsenien tuki varmistaa sen, että Ullalla on jatkossakin sija webbihotellissa. Ilman heitä et lukisi tätäkään numeroa, joten lämmin kiitos jälleen kerran kaikille Neuleyhdistys Ullan jäsenille!

Vaikka Ulla onkin ilmainen ja vapaasti kaikkien luettavissa, Ullan aineisto ei kuitenkaan ole täysin vapaasti käytettävissä. Avoimen lähdekoodin tekijänoikeudet kuuluvat lähdekoodin kirjoittajille, Ullan aineiston tekijänoikeudet kuuluvat ja ovat alusta asti kuuluneet sen tuottajille: neuleohjeiden ja artikkeleiden kirjoittajille ja valokuvien ottajille. Mitään yleistä lisenssiä tai lupaa Ullan aineiston käyttöön ei kuitenkaan ole eikä Ulla lehtenä voi sellaista myöntääkään. Aineiston kaupallinen käyttö ja uudelleenjulkaiseminen on sallittua vain aineiston tuottajan luvalla.

Kukas kissan hännän nostaa, oma lehmä ojassa ja muut Ullan lempieläimet

Yleisen filosofian jälkeen voidaankin siirtyä hieman henkilökohtaisemmalle tasolle. Miksi me teemme Ullaa? Mikä meitä motivoi? Kaikkien aineistoa lähettäneiden puolesta en voi puhua enkä arvailla, mutta Ullan koostajan näkökulmasta kyllä.

Voin myöntää, että varsinkin jälleen yhden keskiyön mentyä, kun työviikko painaa takana ja Nukkumatti huutelee kutsuvasti, hienosäädöstä puuttuu vielä suurin osa ja julkaisu lähestyy uhkaavasti, kysymys velloo mielessä useammin kuin usein. Miksi teen Ullaa? Mikä saa ryhtymään tähän numero toisensa jälkeen? Omasta puolestani voin sanoa, että Ullan syntymistä on kiehtovaa seurata: mitä ohjeita saamme tällä kertaa? Millainen kokonaisuus niistä muodostuu? Mikä neule päätyy kanteen? Myöhemmin on mielenkiintoista seurata, mistä neuleesta tulee numeron hitti ja millaisia versioita siitä syntyy.

Keskustelimme motivaatiosta tämän Ullan koostamisen aikana ja päädyimme siihen, että teemme Ullaa palautteen takia. Haluamme tehdä Ullaa neulonnan harrastajille yhdessä neulonnan harrastajien kanssa, mutta haluamme myös saada neulonnan harrastajilta palautetta takaisin.

Sivulatausten perusteella Ullan lukijamäärä kasvaa koko ajan, samoin Neuleyhdistys Ullan jäsenmäärä ja kansikuvaneuletta äänestetään yhä innokkaammin. Tälläkin kertaa ääniä annettiin noin 140. Tuntuu kuitenkin siltä, että Ullan vastaanotto on aiempaa hiljaisempaa eikä Ullablogissa, koostajien blogeissa tai eri keskustelupalstoilla enää kommentoida uutta Ullaa niin innokkaasti kuin aiemmin. Onko tuntuma pielessä vai onko vastaanotto vaisumpaa - vai onko se vain hajonnut useaan paikkaan?

Jos tuntuma pitää paikkansa, mistä se johtuu? Voiko olla, että Ullasta on tullut jo itsestäänselvyys eikä sen ilmestyminen ole enää uutta ja ihmeellistä? On hienoa, että Ulla on vakiinnuttanut paikkansa ja että se on jo osa suomalaista neuleyhteisöä. On valtavan hienoa, että neulojat ovat ottaneet Ullan omakseen ja palaavat sen pariin aina uudelleen ja uudelleen.

Vakiintumisesta huolimatta me Ullan koostajat olemme silti aivan tavallisia pulliaisia ja neuleharrastajia siinä missä muutkin. Varsinkin juuri julkaisun ja intensiivisen koostamisrysäyksen jälkeen kaipaamme kiitoksia ja palautetta, muutakin kuin "linkki ei toimi" tai "ohjeen taitto on pielessä" -tyyppistä palautetta. Toki on mukavaa, että virheistä huomautetaan, jotta ne saa korjattua, mutta aivan aluksi "vau, onpas hienoa, kiitos" lämmittäisi kyllä väsyneen koostajan mieltä.

Lisäksi voisin olla täysin varma siitä, että meidän koostajien lisäksi myös ohjeiden suunnittelijat ja artikkelien kirjoittajat haluavat kuulla, jos heidän ohjeensa tai juttunsa miellyttivät. Ensivaikutelmia on aina mukava kuulla, "tykkäsin neuleesta x" tai "juttu aiheesta y vaikuttaa hyvältä/hauskalta/hyödylliseltä" -kommentti aluksi riittää hyvin. Myöhemmin on mukavaa kuulla, jos teit onnistuneen neuleen tai jos artikkelista oli iloa tai apua. Kiitokset ja kommentit, ensimmäiset fiilikset, suunnitelmat toteutettavista neuleista jne. Ullablogissa, omissa blogeissamme, Ravelryssa, Neulonta-listalla tai eri keskustelupalstoilla lämmittävät ja saavat valvotut yöt tuntumaan vaivan arvoisilta. Jätä siis kommentti! Nyt! Älä epäröi!

Lisäksi voit auttaa Ullaa koko ajan. Voit kommentoida esim. blogeissa tai neuletapaamisissa, jos näet mukavia neuleita ja rohkaista niiden suunnittelijoita lähettämään ohjeen Ullaan - joskus tarvitaan vain pieni tuuppaus ja seuraavan Ullan hittiohje on syntynyt.

Viime Ullan suosikit

Kansikuvaäänestyksen yhteydessä Neuleyhdistys Ullan jäsenet saivat äänestää myös viime numeron suosikkiohjettaan ja -artikkeliaan. Voittajia olivat Ullan kansikuvaneule, Sari Åströmin Aquila ja Mari Virtasen 10 tapaa tehdä mallitilkku. Loput tulokset ja äänimäärät ovat jäsenten luettavissa jäsensivuilla.

Oikein hauskaa ja rentouttavaa kesää!

Marjut Katajala
Verkkoneulelehti Ullan päätoimittaja

Teksti

Marjut Katajala

Lisää Marjutista

Ulla 02/08 - Artikkelit

Jussi Katajala:
Laivakissa

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Susanna Lahnamäki-Kivelä:
Suklaata, juustoja ja lankaa eli Zürich

Laura Pörsti:
Lankahullu Pariisissa

Ulla testaa:
Luksussukkalangat

Mari Virtanen:
Arska Akryylilammas tapaa saksalaisen sukkalankainsinöörin

Mari Virtanen:
Harmony Guides -neulekirjat

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.