Ulla

Lankakauppasuunnistuksen jatkokurssi - Münchenin lankakauppoja

 

Teksti:
Puputsi

Kuvat:
Sauli Lehtinen

Lisää Puputsista

-

Artikkelit

Ulla testaa:
bambulangat

Marjut Katajala:
On kesä-Ullan aika

Jussi Katajala:
Maailma neulojan kissan silmin

Katja Kvintus:
No nyt ne on valloittaneet deittipalstatkin

Katja Kvintus:
Ullan parhaat -äänestyksen tulokset

Kristel Nyberg:
Neuleen leikkaaminen

Tuulia Salmela:
Istutettu hiha ilman saumoja

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lankakauppasuunnistuksesta voi kehittyä innostava ja kehittävä harrastus. Miinuspuolena on sen kalleus – matkustelu ja langat voivat verottaa lompakkoa raskaasti. Tästä huolimatta suunnittelin Ullan lukijoiden iloksi lankakauppasuunnistuksen jatkokurssin. Kohteena oli tällä kertaa Saksan München. Kannattaa tutustua myös Lankakauppasuunnistuksen perusteisiin, joita harjoiteltiin Tukholmassa.

Yleistä Münchenista

München on Saksan kolmanneksi suurin kaupunki (n. 1,3 miljoonaa asukasta), jonka keskusta on matalaan rakennettu ja siksi laajalle levinnyt. Kaupunkina München on kaunis ja kodikas. Viheralueita tuntuu olevan runsaasti eli on helppoa löytää kivoja puistoja ja nurmikkoalueita, joissa voi neuloa auringonpaisteessa. Muuten Münchenissä onkin hankala liikkua, sillä Münchenin katujen ja teiden nimet menevät miten sattuu. Pitkällä kadulla saattaa olla monta eri nimeä, ja nimi vaihtuu usein risteyksessä toiseksi, joten suunnistaessa kannattaa olla todella tarkkana.

Yleisesti ottaen müncheniläiset puhuivat melko huonosti englantia muutamia turistirysiä (esimerkiksi kuuluisa oluttupa Hofbräuhaus) lukuunottamatta. Kovinkaan yritteliäitä he eivät englannin puhumisessa ole, mutta edes saksankielen yrittäminen sai heitä lämpiämään vähän. Müncheniin mennessä kannattaa opetella edes muutamia sanoja saksaa tai edes suhista jotakin epämääräistä, jota voi hyvällä tahdolla erehtyä luulemaan saksaksi.

Paikallisten lankakauppojen etsimisessä käytin apuna Google Maps:ia ja lähdin metsästämään niitä. Löysin kaksi viidestä ja lisäksi yhden kaupan sattumalta. Yhtä lankakauppaa etsimme melko kaukaakin, ja sain osakseni lämpimiä katseita, kun 6 kilometrin kävelyn jälkeen etsittyä lankakauppaa ei ollut olemassakaan. Toinen "lankakauppa" Zoller olikin työasusteita, jonka ikkunassa luki handarbeitjotain, jonka takia Google sen ilmeisesti käsityöliikkeeksi luulikin. Älkää siis menkö samaan vipuun kuin minä ja Google.

Kaupat

Tukholman lankakauppojen esittelyn tyyliin kaupoista on tietona nimi, osoite, kuva ja pieni arvio. Lankakauppoja on testattu 7.4. – 12.4.2007 välisellä ajalla.


Wolle Rödel

Rosental 9, 80331 München

Kauppa on todella vaikea löytää, koska Senlinger-torin vieressä kaikki katujen nimet ja numerot menevät ihan miten sattuu. Liike kuitenkin löytyy aivan torin kupeesta. Se vaikuttaa aluksi pieneltä, mutta valikoimaa olikin paljon.

Lähinnä tarjolla oli sesongille ominaisesti kevät- ja kesälankoja, jotka eivät minua itseäni sytyttäneet. Liikkeen perukoilla oli kuitenkin hyllyllinen Wolle Rödelin omia sukkalankoja muiden tunnetumpien sukkalankavalmistajien (esim. Opal, Regia) lisäksi. Suurin osa langoista oli joko saksalaisia tai italialaisia.

Bambupuikkoja oli kiitettävä valikoima ja tarjolla oli myös lyhyitä 15 cm sukkapuikkoja. Liike oli jaettu väliseinällä kahteen osaan ja toisella puolella oli muuta käsitöihin liittyvää "sälää", esimerkiksi kirjontalankoja, laukun kahvoja yms. Kaiken kaikkiaan mukava kauppa, vaikka myyjät eivät pahemmin englantia ymmärtäneetkään eivätkä kovinkaan yritteliäästi edes yrittäneet ymmärtää.

Sisältö siis hyvä, palvelu ei englanninkielellä mitenkään kehuttavaa. Oli kuitenkin pakko ottaa kuva paikallisesta Novitasta.

 

 

 

 

Wollkorb Alexander

Sendlinger Strasse 62, 80331 München

Tämäkin liike saattaa olla hankala löytää, sillä Saksassa kadunnimet vaihtuvat usein risteyksessä, ja yhdellä suoralla kadulla saattaa olla yhtä monta eri nimeä kuin siinä on risteyksiä. Loppujen lopuksi liike ei edes löytynyt Sendlinger Strassen varrelta, vaan ensimmäiseltä poikkikadulta kaupungin portilta katsottuna.

Liikkeessä oli paljon italialaisia kesälankoja ja myynnissä oli myös muotivaatteita. Aluksi en tunnistanutkaan liikettä lankakaupaksi, sillä näyteikkunassa oli vain vaatteita.

En nähnyt myymälässä lainkaan puikkoja tai muita neuletarvikkeita. Myyjä tarjosi apua saksaksi, mutta englanti ei sujunut niin hyvin. Kuitenkin sain ostokset tehtyä ja jäi hyvä mieli, kun myyjä tarjosi kaupan päälle vielä huovutetun kolikkopussukan. Hintatasoltaan liike tuntui hieman kalliimmalta kuin muut testaamani liikkeet, mutta saksalaiset sukkalangat olivat silti hieman edullisempia kuin Suomessa.


Die Habdarbeutsstyb'n H. Mayereder

Ohlmüllerstrasse 8

Tämä liike löytyi sattumalta ollessamme matkalla keskustaan. Valikoima oli sopusuhtaisen kokoinen, sukkalankoja oli mukavan paljon, tosin lähinnä Opalia.

Myyjä, ilmeisesti liikkeen omistaja, ei häkeltynyt siitä, etten osannut saksaa. Hän puhua pärpätti innoissaan saksaksi, ja minä vastailin joko suomeksi, englanniksi tai elekielellä.

Langat olivat mielestäni melko edullisia, tosin kiinnitin huomiota vain sukkalankoihin. Myös puikkovalikoima oli laaja, mutta niitä myytiin lähinnä "tiskin alta" eli niitä piti erikseen pyytää. Jos ei osaa saksaa, kannattaa ”ilmaneuloa” – myyjä pääsi heti jyvälle. Näistä kolmesta lankakaupasta tämä persoonallinen ja lämmin pikkukauppa oli ehdoton suosikkini.

 

 

Lähteet

Wikipedian artikkeli Münchenistä
Google Maps