Ulla

Istutettu hiha ilman saumoja

 

Ohje ja kuvat:
Tuulia Salmela

Lisää Tuuliasta

-

Artikkelit

Ulla testaa: bambulangat

Marjut Katajala:
On kesä-Ullan aika

Jussi Katajala:
Maailma neulojan kissan silmin

Katja Kvintus:
No nyt ne on valloittaneet deittipalstatkin

Katja Kvintus:
Ullan parhaat -äänestyksen tulokset

Kristel Nyberg:
Neuleen leikkaaminen

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Yleensä istutettu hiha toteutetaan neulomalla hiha ja etu- ja takakappaleet erikseen. Istutettu hiha on mahdollista toteuttaa myös neulomalla kaikki kappaleet samaan aikaan. Tekniikka on verraten yksinkertainen, mutta vaatii keskittymistä ja huolellista suunnittelua, koska neuleessa tapahtuu paljon samaan aikaan. Jos olet neulonut raglanhihaisen neuleen, istutetun hihan saumaton neulominen on suhteellisen helppoa.

Huom! Alla olevat ohjeet ja neuvot ovat suuntaa-antavia ja tarkoitetut oman neuleen suunnittelun avuksi. Alla ei siis ole suoria ohjeita kunkin esimerkkihihan neulomiseen, vaan joitakin suuntaviivoja suunnittelun tueksi.

Kuvissa on neulottu vain muutama silmukka vartalo-osaa (etu-ja takakappale), suurin osa mallipyöriöistä muodostuu hihan yläosasta. Näin on tehty siksi, että vartalo-osuuden puolella ei kavennuksia osuuden a (ks. jäljempänä) jälkeen tehdä.

Pyöriön rakenne

Hihan pyöriön ja kädentien suunnittelua helpottaa peruskäsitys istutetun pyöriön rakenteesta. Pyöriöstä voidaan periaatteessa erottaa viisi osiota, joissa hihasilmukoita kavennetaan pois. Alla olevaan kuvaan on merkitty nämä osiot. Kuvassa on vertailun vuoksi myös esimerkkipyöriö, johon osioita ei ole merkitty.


Pyöriön osiot ovat

a (vihreä alue) - kainalokavennukset

Kainaloon tulevien kavennusten alue. Tämä osio seuraa heti, kun olet yhdistänyt kaikki neuleen osat yhdelle puikolle ja päätellyt kainalosauman. Osio vastaa normaalissa istutetussa hihassa ensimmäisenä neulottavia muutama silmukan kavennuksia, joilla saadaan hihasta istuva ja kavennetaan pois silmukat, jotka muuten jäisivät "pussittamaan".

Kavennukset tehdään sekä hihan että vartalo-osan puolella.

Jos saumasilmukoita on vain yksi, neulo kavennukset niin, että keskimmäinen s (= saumasilmukka) jää päällimmäiseksi. Toisin sanoen, nosta 2 s vasemmalta puikolta ikäänkuin neuloisit ne oikein yhteen, neulo seuraava s vasemmalta puikolta oikein, ja vie nostetut silmukat neulotun silmukan yli.

Huom. Saumasilmukoita voi olla 1 tai useampia, ja saumaan voit neuloa esimerkiksi pienen palmikon kuten alla olevassa beigessä mallipyöriössä. Jos teet näin, neulo kavennukset vartalo-osassa ja hihan puolella erikseen neulomalla joko 2 o yhteen tai sen peilikuvana, SSK-kavennuksena.

b (sininen alue) - ei kavennuksia

Alue, jolla et tee kavennuksia.

c (keltainen alue) - maltilliset kavennukset

Tee kavennukset suhteellisen maltillisesti. Mallipyöriössä on kavennettu 1 s/sauma joka 2. krs. Älä nosta saumasilmukkaa enää, koska kavennukset muodostavat nyt sauman.

d (punainen alue) - jyrkät kavennukset

Tee kavennukset suhteellisen jyrkästi. Mallipyöriössä on kavennettu 1 s/sauma jokaisella kerroksella.

e (ruskea alue) - lyhennetyt kerrokset

Kavenna jyrkkien kavennusten alueella 2 s/sauma jokaisella kerroksella. Neulo kavennusten viereiset silmukat erityisen tiukasti, jottei neuleeseen jäisi reikiä. Neulo lyhennetyt krs:t olkapäissä pääsääntöisesti tällä alueella tai aivan osion d lopussa, jos jätät tämän alueen tekemättä.

Periaatteessa jokainen pyöriö voidaan kuvata näiden osioiden yhdistelmänä. Kaikissa pyöriöissä ei ole joitakin osioita lainkaan, esimerkiksi raglanhihaisessa neuleessa on vain osiot a ja c. C-osiota neulotaan, kunnes tarvittava korkeus on saavutettu, ja hiha yltää aina kaula-aukon reunaan asti.

* * *

Kun olet neulonut vartalo-osan ja hihat valmiiksi, yhdistä kappaleet yhdelle pitkälle pyöröpuikolle.

Sekä hihoissa että vartalo-osassa päätellään kädentietä varten muutamia silmukoita (n. 3-5 cm). Päättele nämä silmukat myös saumattomasti neulottaessa.

Yksi tapa on jättää nämä silmukat sekä vartalo-osassa että hihassa odottamaan apulangalle. Muodostuva pieni sauma voidaan silmukoida tai päätellä 3 puikon päättelynä.

Poimi saumasta 1 s, joka muodostaa keskisilmukan (saumasilmukan). Tämä silmukka on ikäänkuin reunasilmukka: sen kohdalla ei neulota mahdollista mallineuletta, vaan se neulotaan oikein. Silmukan voit osuudessa b nostaa joka 2. krs:lla oikein. Tällä menetelmällä saat visuaalisesti miellyttävän nostetuiden silmukoiden muodostaman jonon, joka näyttää saumalta. Saumasilmukat lasketaan mukaan vartalo-osuuden silmukoihin.

Neulomista helpottaa, jos lisäät silmukkamerkin vartalo-osuuden ja saumasilmukan väliin. (Näin siksi, että saumasilmukka neulotaan mukaan kavennuksiin, ja merkkiä ei tarvitse siirtää joka kavennuksen kohdalla, vaikka saumasilmukka itsessään kuuluukin vartalon silmukoihin, eikä hihan silmukoihin.) Sauma tarkoittaa saumasilmukan kohtaa, neuleessa on näitä luonnollisesti 4 (2/hiha).

* * *

Saumattomasti neulotun istutetun hihan suunnitteluun tarvitset erityisesti kerrostiheyttä. Laske, mikä kädentien korkeus on kerroksina.

Esimerkki
Jos saat mallitilkun perusteella kerrostiheydeksi 20 krs/10 cm ja kädentien korkeus on 25 cm, kädentien korkeudeksi tulee 50 krs. Tämä on myös pyöriön korkeus.

Toisin sanoen tällä tavoin neulotun hihan pyöriö on korkeampi kuin normaalisti, joten ota se huomioon suunnitellessasi hihan neulomista. Saumattomasti neulotun istutetun hihan pyöriön saat lyhyemmäksi neulomalla osuudessa b lyhennettyjä krs:ia vartalo-osuuksien puolella.

Kavennettavien silmukoiden lukumäärän joudut päättämään vartalo-osaan ja hihaan erikseen.

  • Hihan puolella kavennetaan kaikki silmukat pois.
  • Vartalo-osassa tarvitset mallitilkun antamaa silmukkamäärää.

Mittaa hartioiden leveys, ja laske tiheyden perusteella silmukkamäärä, jonka tarvitset hartioita varten. (Olkasauman leveys silmukoina on hartioiden silmukkamäärä vähennettynä kaula-aukkoa varten jätetylle silmukkamäärälle.) Kavennettujen silmukoiden lukumäärä vartalo-osan puolella on vartalo-osan silmukkamäärä juuri ennen kainaloita vähennettynä hartioiden silmukkamäärällä. Tästä luonnollisesti vähennetään vielä kainalossa päätellyt silmukat.

Esimerkiksi otan neuleen, jossa on ennen kädentien päättelyitä 200 s, eli 100 s etukappaleen puolella, ja 100 s takakappaleen puolella. Hartioiden kohdalla silmukoita pitäisi olla 80 s/puoli. Toisin sanoen etukappaleessa joudutaan päättelemään ja kaventamaan 20 s, eli 10 s/kädentie. Näistä päätellään kainalossa esimerkiksi 6 s, joten osiossa a tässä esimerkkineuleessa kavennetaan 4 s. Nämä kavennukset voit tehdä joka krs tai joka toinen krs, tai esimerkiksi kaventamalla (per sauma) 2 x 1 s joka krs, ja 2 x 1 s joka toinen krs. Kun olet kaventanut ylimääräiset silmukat, vartalo-osan puolella ei enää kavenneta ollenkaan.

Kavenna hihassa kaikki silmukat. Joudut laskemaan silmukoiden kaventamistiheyden kerrosten lukumäärän perusteella. Kaventamistiheyden määrittelee lähinnä se, kuinka leveän pyöriön haluat. Alla on pari vaihtoehtoa:

  • Jos a-osion kavennusten jälkeen neulot pitkähkön b-osuuden, ja c-e-osuudet ovat lyhyehköt suhteessa koko pyöriöön, saat leveän, puhvimaisen pyöriön. Beigessä hihassa on tehty juuri näin. Beigessä mallissa osio e on suhteessa hyvin leveä. Aloitin e-osion kavennukset, kun saumasilmukoiden välissä oli 16 s, joten kavensin nämä 16 s vain 4 krs:n aikana, ja hiha on puhvimainen.

  • Jos haluat kapeahkon pyöriön, aloita osuus c verraten ajoissa: neulo b-osiota vain muutaman krs:n ajan (tai ei lainkaan), tee osuus c suhteessa korkeaksi (esim. n. 50% koko pyöriön korkeudesta), ja jatka loppuun neuloen osuutta d. Voit tehdä osuuden e korkeudeksi vain yhden krs:n (ts. aloita osuus e, kun saumasilmukoiden välissä on 4 s), tai jättää osuuden e neulomatta kokonaan. Valkoisessa mallihihassa on tehty juuri näin.

Saumaton istutettu hiha päättyy olkasaumojen yhdistämiseen. Voit tehdä sen joko silmukoimalla taikka 3 puikon päättelynä. Suosittelen 3 puikon päättelyä, koska silmukoitu sauma joustaa sivusuunnassa, ja se saattaa pudottaa olkalinjaa tarpeettomasti. Päätelty sauma joustaa huomattavan vähän, joten se sopinee istutettuun hihaan paremmin.

Jos neulot osuuden e pyöriöön, suosittelen puolikkaan tai kokonaisen krs:n neulomista kavennusten jälkeen. Tämä siksi, että päätelty sauma vetää kasaan, ja pyöriön ja olkasauman yhdistämiskohdasta saattaa tulla kurttuinen tai siihen voi jäädä reikiä.

Vinkkejä

Saumattoman istutetun hihan neulomiseen suosittelen ensimmäiseksi mallipyöriön neulomista. Voit aloittaa pyöriön neulomisen suoraan osiosta b ja jatkaa pyöriötä suunnitelmasi mukaan. Kohtele mallipyöriötä kuten valmista neuletta: jos höyrytät neuleesi, höyrytä myös malli. Jos peset neuleen ja pingotat sitten, tee näin myös mallipyöriölle. Mallin neulominen antaa osviittaa siitä, miten kavennukset istuvat valmiissa neuleen yläosassa. Suoraan yläosan neulominen voi aiheuttaa turhaa purkamista.

Saumattoman istutetun hihan ehdoton plussa on juuri saumattomuus. Hiha on molemmilta puolilta samanlainen ja kiinnitetty vartalo-osaan samalla tavalla molemmilta puolilta. Periaatteessa jokaisen istutetun hihan voi neuloa saumattomasti.

Saumattoman istutetun hihan tekee konstikkaaksi se, ettei valmiita ohjeita tällaisiin hihoihin juuri ole. Joudut siis suunnittelemaan itse.

Toisekseen pyöriö on verraten korkea, joten joudut ennakoimaan sen neulomalla hihasta lyhyemmän kuin normaalisti.

Kolmanneksi neuleen yläosassa tehdään samaan aikaan pyöriön kavennuksia, kaula-aukon muotoiluja ja mahdollisia lyhennettyjä krs:ia olkapäihin, joten neuleessa on hyvä merkitä eri kohtia silmukkamerkein. Toisaalta hyvä suunnittelu pelastaa paljon.

Ohjeesta voit laittaa kysymyksiä ja kehitysehdotuksia suoraan tuulia.salmela @ gmail.com.