Ulla

Neuleen leikkaaminen

 

Ohje ja kuvat:
Kristel Nyberg

Lisää Kristelistä

-

Artikkelit

Ulla testaa: bambulangat

Marjut Katajala:
On kesä-Ullan aika

Jussi Katajala:
Maailma neulojan kissan silmin

Katja Kvintus:
No nyt ne on valloittaneet deittipalstatkin

Katja Kvintus:
Ullan parhaat -äänestyksen tulokset

Tuulia Salmela:
Istutettu hiha ilman saumoja

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Monet neulemallit, tunnetuimpina norjalaiset perinneneuleet, aiheuttavat neulojalle sydämentykytystä ohjeella "leikkaa kädentiet auki." Leikkaaminen tulee vastaan myös esimerkiksi tämän Ullan Kärhö-sliparin ohjeessa.

Miksi neuletta pitää leikata?

Kädenteiden ja joissain tapauksissa kaula-aukon reunan leikkaamisella saavutetaan se hyöty, että työn voi tehdä hartioille asti suljettuna neuleena. Esimerkiksi Kärhö-sliparissa on käytetty liukuvärjättyä lankaa, jossa raitojen rytmi olisi muuttunut, mikäli kädenteiltä olisi alettu neuloa tasoneuletta. Norjalaiskirjoneuleissa työ etenee joutuisamin ja käsiala pysyy tasaisempana, jos kesken työn ei tarvitse alkaa neuloa kirjoneuletta myös nurjilla kerroksilla. Olen nähnyt myös palmikkoneuleita, joissa on käytetty leikkaamistekniikkaa, jotta v-pääntietä reunustavat punokset saadaan asettumaan kauniimmin.

Materiaalit

Perinteisesti leikkaamalla viimeistellyt neuleet on neulottu melko karheista täysvillalangoista, joita ei ole käsitelty huopumisen estämiseksi. Mitä liukkaampi ja sileämpi lanka, sen tarkemmin täytyy reunat varmistaa ennen ompelua. Olen itse leikannut superwash-käsiteltyä villaa, mutta silkkiä, viskoosia tai useimpia kasvikuituja en luultavasti uskaltaisi yrittää leikata.

Käytännön toteutus

Valmistele leikkaaminen jo neulomisvaiheessa. Itse teen niin, että merkitsen työhön sivusaumat neulomalla saumasilmukan aina nurin.

Kun työ on kädenteillä saakka, jatka suljettua neuletta. Kirjoneuleessa saumasilmukan ympärillä kannattaa neuloa molemmin puolin 2-4 s joko pystyraitaa tai shakkiruutua. Silloin leikkauskohtaan ei tule pitkiä langanjuoksuja. Slipoverissa tai v-kaula-aukossa, jotka tarvitsevat erilaiset viimeistelyreunukset kuin hiha-aukot, voit tehdä kuten Kärhön ohjeessa on neuvottu. Jätä muutama silmukka apulangalle odottamaan ja luo seuraavalla kerroksella vastaava silmukkamäärä tilalle.

Kostuta valmis kappale, levitä muotoonsa ja anna kuivua. Jos teet puseroa, kostuta ja muotoile tässä vaiheessa myös hihat ihan siltä varalta, että neuletiheys ei täsmälleen vastaakaan odotettua tai materiaali käyttäytyy kostutettaessa oudosti.

Vertaa valmiin hihan mittaa ohjeen antamaan mittaan. Liian matalaksi leikattua kädentietä voi suurentaa, mutta liian syväksi leikattua on vaikea korjata!

Merkitse haluamasi kädentien korkeus kappaleeseen selvästi. Varmista toisen ja vaikka kolmannenkin kerran, että olet mitannut oikein.


Seuraavaksi varmista kädentien ympärys ompelemalla. Jos omistat ompelukoneen, joka suostuu syömään neuletta, ompele tiheä siksaksauma kädentien toista reunaa alas, muutaman silmukan verran poikittain kädentien alla sekä toista puolta kädentien reunaa ylös.

Ompelukone ei kuitenkaan ole pakollinen varuste: itse varmistan reunat käsin ommellen, ja reuna on mahdollista varmistaa myös virkkaamalla. Oleellista tässä työvaiheessa on, että lanka kulkee läpi joka ainoasta silmukasta ja langanjuoksusta. Jos työ on tehty huopuvasta materiaalista, voit kostuttaa ompeleiden välisiä silmukoita hieman ja hangata niitä yhteen.

Ennen kun leikkaat, mittaa kädentiet vielä kerran. Käytä teräviä saksia, ja leikkaa hitaasti ja varovasti silmukka kerrallaan, ettet vahingossakaan katkaise varmistuslankaa. Varo leikkaamasta liian syvään! Kun toteutat leikkauskohdan jättämällä silmukoita odottamaan ja luomalla uusia tilalle, sinun ei tarvitse pelätä leikkaavasi kädentietä tai kaula-aukkoa liian syväksi.

Lopuksi

Neuleen leikkaamista, kuten mitään muutakaan neuletekniikkaa, ei kannata arastella. Kun valitset materiaalin käytettävää tekniikkaa silmällä pitäen ja mittaat ja huolittelet tarkasti, sinun pitäisi olla turvallisilla vesillä. Älä pidä kiirettä, ja jos epäröit, harjoittele leikkaamista ensin mallitilkulla.

Englanniksi tekniikan nimi on steeking. Tällä hakusanalla verkosta löytyy paljon lisämateriaalia aiheesta. Katso esimerkiksi Eunny Jangin ohjeet ja Knitty.