ARTIKKELIT OHJEET ARKISTO ULLAKKO INFO ULLABLOG

Lankakauppasuunnistuksen perusteet - lankakauppavinkkejä Tukholmasta

 

Teksti:
Puputsi

Kuvat:
Sauli Lehtinen

Lisää Puputsista

-

Artikkelit ja neuvot

Niina Hakkarainen:
Palmikkoja ilman apupuikkoa

Marjut Katajala:
Ulla uudistuu

Jussi Katajala:
Tarkastuskäynti

Marjut Katajala:
Magic loop

Katja Kvintus:
Novitan kevätlangoissa farkkusävyjä ja eksoottisia uutuuksia

Tuulia Salmela:
Neuleen yhden kerroksen korjaaminen

Eeva Saviranta:
Ensimmäisiä askelia neulekuvaukseen

Eeva Saviranta:
Onteloneule

 

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Oletko koskaan ajatellut, että päivä Tukholmassa -tyyppisten risteilyjen aikana ehdit kiertää monta lankakauppaa? Itse kävimme risteilyllä, jossa maissa ehti olla 6 tuntia ja tässä ajassa ehti kiertää useammankin kaupan läpi kaikessa rauhassa.

Valmistautuminen

Lankakauppasuunnistus vaatii samaa valmistautumista kuin moni muukin urheilulaji: käsivarsien lihaksia on vahvistettava, jotta jaksaisi kantaa painavia lankakasseja. Jalkalihaksia on vahvistettava, jotta jaksaisi kipittää pitkin katuja huonossakin säässä sekä ylä- ja alamäissä. Lisäksi refleksejä on treenattava, jotta ehtisi napata parhaimmat lanka-alennukset ensimmäisenä.

Myös välineurheilullinen näkökulma tulee ottaa huomioon: pukeudu sään mukaan ja ota mukaasi jotain, missä voit helposti kantaa ostoksiasi, sillä monien kauppojen omat kassit ovat pieniä ja hankalasti yhdistettävissä. Ekologinen lankakauppasuunnistaja valitsee repun tai kangaskassin. Suosittelen lämpimästi myös deodorantin tai muun hajuneston käyttöä, sillä shoppaillessa saattaa tulla hiki.

Itselläni Tukholman lankakauppasuunnistukseen valmistautuminen alkoi jo Suomessa: etsin netistä eri kauppoja ja niiden yhteystietoja ja aukioloaikoja. Laivalta sai Tukholman kartan, johon merkittynä lankakaupoista muodostui suunnistusrata. Laivan discossa piti tietysti käydä vähän tekemässä alkuverryttelyä seuraavan päivän koitosta varten eikä riittävää nesteytystä saanut unohtaa.

Mikäli jostain syystä et halua kierrellä kauppoja pelkästään kävellen, kannattaa tutustua myös paikalliseen joukkoliikenteeseen. Tukholman joukkoliikenteestä saat tietoa muun muassa Tukholman joukkoliikenteen sivustolta. Myös eri laivayhtiöiden sivut tiedottavat yksityisistä bussiyhteyksistä satamasta keskustaan.

Lankakauppasuunnistus Tukholmassa

Huolellisen valmistautumisen jälkeen on hauskaa lähteä etsimään lankakauppoja. Itse menimme ensin yksityisen bussifirman bussilla satamasta rautatieasemalle, josta lähdimme jalan jatkamaan suunnistusta ja kävimme seuraavissa liikkeissä:

 

Svensk hemslöjd

lanka- ja turistikrääsäkauppa
Sveavägen 44

Tässä liikkeessä en edes käynyt, mutta koska kävelimme sen ohi, napattiin siitä kuva. Kävin vuosi sitten Tukholman reissulla tässä liikkeessä. Liike on keskittynyt enemmän kaikenlaiseen turistikrääs... eikun ruotsalaiseen käsityöperinteeseen, mutta liikkeen perältä löytyy erilaisia lankoja. Muistaakseni liike oli kuitenkin melko kallis ja lankoja sen verran vähän, että jätin sen siksi tällä lankakauppasuunnistuskierroksella väliin.

 

Nysta

lankakauppa
Luntmakargatan 50

Nysta on kiva ja se tarkoittaa suomeksi lankakerää. Lankavalikoima oli monipuolinen ja vaihtoehtoja oli paljon. Hintataso oli mielestäni samaa luokkaa kuin Suomessa. Vaikka liike näyttää ahtaalta, se on sisustettu mukavan avaraksi ja tavarat löytyvät hyllyiltä helposti. Valikoimassa oli lankojen lisäksi bambu- ja ruusupuupuikkoja.

 

Marias garn

lankakauppa
S:t Paulsgatan 20

Vanhasta kaupungista katsottuna Slussenin takana ja rankan ylämäkikiipeilyn jälkeen sijaitsee Marias garn. Valikoima on ihana! Alpakkaa, hahtuvaa, villaa ties mistä maista... Myös liikkeen omistaja on mukava nainen, joka puhuu sujuvasti englantia ja lukee Knittyä. ;) Kertoi myös, että ruotsalaiset käyvät Suomessa hamstraamassa lankaa, kun kehuin Tukholman lankakauppojen määrää. Liikkeen valikoimassa on myös bambu-, ruusupuu- ja ebenpuupuikkoja. Liike tuntui melko hintavalta, mutta eikös se niin ole, että mukavasta palvelusta ja hyvästä valikoimasta maksaa ihan mielellään?

 

Trouvadi

lankakauppa
Torkel Knutssonsgatan 29

Trouvadista jäi vähän epämääräinen mielikuva. Liike on todella pieni ja langat myydään kummallisesti tiskin takaa. Itseni on vaikea ymmärtää, miksei lankaa pääse hiplaamaan! Lisäksi liikkeen myyjä ei ymmärtänyt englantia enkä minä ymmärtänyt hänen erikoista ruotsiaan. Muutamassa esillä olevassa hyllyssä oli tunnusteltavana keinokuitulankoja. Liikkeessä oli myös muliini- ja ompelulankoja.

 

Anntorps väv

lankakauppa
Österlånggatan 11

Anntorps väv sijaitsee Tukholman vanhassa kaupungissa. Liike näyttää ulospäin söpöltä ja pieneltä. Valikoima onkin melko pieni ja hinnat korkeat. Liikkeestä kuitenkin löytyy muutamia luksuslankoja kuten Debbie Blissin Alpaca Silk:iä. Myyjät tuntuvat taitavan englannin. Yleisesti ottaen liikkeestä jäi vähän turisteilta rahat pois -maku.

 

Sticka

lankakauppa
Österlånggatan 20

Myös Sticka sijaitsee vanhassa kaupungissa ja siitä jäi samanlainen fiilis kuin Anntorps väv:stä. Valikoimassa tuntui olevan enemmän tavallisia villalankoja erikoisuuksien sijaan. Mohairvalikoima oli suuri, joten mohairin ystävien kannattaa poiketa täällä. Hintatasolta liike tuntui melko kalliilta.

 

Yleistä & lopuksi

Yleisesti Tukholmassa lankakauppasuunnistuksessa kannattaa olla tarkkana: liikkeet ovat vieri vieressä ja niistä kävelee helposti ohi. Monien lankakauppojen ovien ulkopuolella kuitenkin roikkui söpöjä lankavyyhtejä, joista ne tunnisti lankakaupoiksi. Miksei Suomessa ole semmoisia? Kävisikö joku epätoivoinen neuloja nyysimässä ne? Myös hintojen kanssa kannattaa olla tarkkana: hölmöä turistia on helppo vedättää.

Kotiin palattuasi levitä ihanaiset lankaostoksesi sängylle, pulikoi niissä ja heittele niitä ilmaan, jotta ne ropisevat päällesi kuin ihanainen lankasade (huom. turvallisyyssyistä älä tee samaa puikoilla) ja nauti ostoksistasi kaikilla mahdollisilla tavoilla, sillä tämän suunnistuksen jälkeen olet palkintosi ansainnut. Muista myös venytellä, jotta lihaksesi olisivat kunnossa seuraavaa lankakauppasuunnistusmatkaa varten.

    Lankakauppasuunnistus lyhyesti:
  1. Suunnittele reitti jo ennen matkaa. Käytä apuna karttaa ja Internetiä.
  2. Muista sopiva varustus, lämmittely ja riittävä nesteytys!
  3. Nauti saaliistasi ja muista asiaankuuluvat venyttelyt.