Ulla 01/19

Rosmot

Nämä sukat ovat jatkoa Polliisi -sukille, sillä mitä olisivatkaan rosvo- ja poliisileikit ilman rosvoja. Tässäkin sukkamallissa inspiraation lähteenä toimivat lasten leikit, joita tuli itsekin lapsena leikittyä.
Nämä sukat ovat saaneet vaikutteita amerikkalaisten entisajan vankien asuista ja lasten piirretyistä elokuvista. Kasvoillaan näillä rosmoilla on hauskat kiemuraiset viikset ja iloinen ilme. Mitähän konnankoukkuja ne mahtavatkaan suunnitella?

Lanka ja langan menekki

Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), mustaa (099)
Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), valkoista (011)
Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), keltaista (2568)
Novita Ipana (100 % akryylia; 50 g / 159 m), beigeä (620)

Novita Ipanan valmistus on valitettavasti lopetettu, mutta voit korvata sen esimerkiksi tällä:

Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), beigeä (061)

Langanmenekki yhteensä 45 55 65 g sukan koon mukaan.

Neuletiheys

24 s ja 34 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Neula, pyöreäkärkinen
Silmukkamerkit, 4 kappaletta

Koko

Kengän koko 24 26 28

Mallineuleet

Puolipatenttineule tasoneuleena; Nosta työn oikealla puolella joka toinen silmukka neulomatta ja neulo joka toinen silmukka oikein. Nosta puikon ensimmäinen silmukka aina neulomatta ja neulo puikon viimeinen silmukka. Neulo työn nurjalla puolella kaikki silmukat nurin.

Ohje

Ennen kuin aloitat

Aloita sukan neulominen sukan varresta ja etene siitä sukan kärkeen, kunnes sukka on neulottu. Kerroksen vaihtumiskohta sukassa on sukan takana 4. ja 1. puikon välissä.

Varsi

Luo mustalla langalla 44 48 48 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle. Yhdelle puikolle tulee 11 12 12 silmukkaa. Yhdistä suljetuksi neuleeksi. Neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta, kunnes joustin on 6 7 8 cm korkea.

Vaihda 3,5 mm puikot. Neulo tämän jälkeen mallikerta 1 tai 2 sukan koon mukaan kirjoneuleena. Vaihda taas 3 mm puikot. Neulo 14 kerrosta sileää neuletta mustalla langalla. Merkitse tässä vaiheessa sileään neuleeseen 2. ja 3. puikon välinen keskikohta silmukoimista varten silmukkamerkillä. Neulo sen jälkeen kantapää.

Kantapää

Neulo kantapää puolipatenttineuleena valkoisella langalla. Neulo ensin kantatilkku. Siirrä 4. ja 1. puikon silmukat samalle puikolle, yhteensä 22 24 24 silmukkaa. Jätä 2. ja 3. puikon silmukat odottamaan. Neulo ensin kantatilkun nurjalla puolella 1 kerros nurin.

Käännä työ ja aloita sen jälkeen varsinainen kantatilkku. Neulo puolipatenttineuletta tasoneuleena yhteensä 23 25 25 kerrosta. Tee sen jälkeen kantapohjan kavennukset.

Kantapohjan kavennukset

Jaa kantapohjan silmukat kolmeen osaan: 7, 8, 7 8, 8, 8 8, 8, 8. Koossa 24 puolipatenttineule ei mene tasan kantapohjassa, mutta jatka neulomista. Neulo kantapohjassa keskimmäisillä 8 silmukalla puolipatenttineuletta ja kavenna samalla sivusilmukat pois.

Neulo siis työn oikealla puolella puikon viimeinen (8.) silmukka ja 1 sivusilmukka kiertäen oikein yhteen. Käännä työ. Neulo työn nurjalla puolella puikon viimeinen (8.) silmukka ja 1 sivusilmukka nurin yhteen. Käännä työ. Kun sivusilmukat on kavennettu pois, poimi silmukat kantapään reunoista jalkaterän neulomista varten.

Silmukoiden poimiminen

Poimi silmukat kantapään reunoista seuraavasti: Poimi 1. puikolle 4 kantapohjan puikon silmukkaa ja 12 13 13 silmukkaa kantatilkun reunasta, yhteensä 16 17 17 silmukkaa.

2. puikolla on 11 12 12 silmukkaa ja 3. puikolla on 11 12 12 silmukkaa.

Poimi 4. puikolle kantatilkun reunasta 12-13-13 silmukkaa ja kantapohjan puikon silmukoista loput 4 silmukkaa, yhteensä 16 17 17 silmukkaa. Neulo sen jälkeen jalkaterän kiilakavennukset.

Jalkaterän kiilakavennukset

Aloita jalkaterän neulominen valkoisella langalla. Neulo mustavalkoisia raitoja kaavion B tai C mukaan, sukan koon mukaan. Kerroksen vaihtumiskohta jalkaterässä on sukan pohjassa 4. ja 1. puikon välissä. Neulo ensimmäisellä kerroksella 1. ja 4. puikolla kantatilkun reunasta poimitut 12 13 13 silmukkaa kiertäen oikein.

Neulo seuraavalla kerroksella *1. puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja 4. puikon alussa 2 s ylivetokavennuksena oikein yhteen. Neulo 1 kerros kaventamatta*. Toista *-*, kunnes jokaisella puikolla on taas 11 12 12 silmukkaa.

Sileä neule

Jatka tämän jälkeen raitojen neulomista kaavion B tai C mukaan. Kiilakavennusten kerrokset lasketaan mukaan jalkaterän sileään neuleeseen. Huomaa, että raitojen väliin neulotaan yksi musta leveämpi raita kaavion mukaisesti. Neulo raitoja, kunnes olet neulonut 32 35 38 kerrosta tai kun pikkuvarvas peittyy.

Merkitse tässä vaiheessa sukan päälle 2. ja 3. puikon välinen keskikohta silmukoimista varten silmukkamerkillä. Jatka raitojen neulomista vielä sukan kärkeen asti ja neulo kärkikavennukset.

Kärkikavennukset

Neulo kärkikavennukset leveänä nauhakavennuksena.

*Neulo 1. puikon lopussa, kun jäljellä on 3 silmukkaa, 2 s oikein yhteen ja 1 s oikein.
Neulo 2. puikon alussa 1 s oikein ja 2 s ylivetokavennuksena oikein yhteen.
Neulo 3. puikon lopussa, kun jäljellä on 3 silmukkaa, 2 s oikein yhteen ja 1 s oikein.
Neulo 4. puikon alussa 1 s oikein ja 2 s ylivetokavennuksena oikein yhteen.
Neulo 1 kerros kaventamatta*. Toista *-*, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 6 silmukkaa.
Tee tämän jälkeen kärkikavennukset jokaisella kerroksella, kunnes silmukoita on jäljellä jokaisella puikoilla 2. Katkaise tämän jälkeen lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Sukan valmis pituus kantapäästä kärkeen on 15 16 17,5 cm.

Neulo toinen sukka samoin. Päättele sukat ennen silmukointia.

Kasvot

Silmukoi rosmon kasvot beigellä langalla kaavion A mukaan sukan varren etuosaan keskikohtaan. Päättele langanpäät välillä.

Tunnistuslaatta

Silmukoi sukan päälle keltaisella langalla rosmon tunnistuslaatta kaavion B tai C mukaan, sukan koon mukaan. Päättele loput langanpäät.

Viimeistely

Laita sukat tasaiselle alustalle kostean liinan alle yöksi. Poista liina aamulla ja anna sukkien kuivua. Noudata sukkien hoidossa langan vyötteessä olevaa ohjetta.

Vinkkejä

Jos haluat hassummat sukat, niin voit neuloa vain yhden rosmo- ja polliisisukan ja tehdä niistä yhden sukkaparin. Sukkaan saa uutta ilmettä myös tunnistuslaatan väriä vaihtamalla.

Kasvot ja tunnistuslaatta kannattaa silmukoida sukan päälle vaakasuunnassa. Näin lopputuloksesta tulee siistimpi ja tasaisempi.

Kaaviot

Mallikerrat

Kaavio A

Kaavio B

Kaavio C

Ohje

Kikka Virolainen

Lisää Kikasta

Ulla 01/19 - Ohjeet

Karoliina Härkönen-Clive:
Pikkutyyppi

Kirsti N.:
Mummin raitasukat

Nele N.:
Sabina-pipo

Kikka Virolainen:
Polliisit-sukat

Kikka Virolainen:
Rosmot-sukat

Tiina Väätäinen:
Tyyne

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.