Ulla 01/19

Polliisit

Kun olin lapsi, meillä oli tapana leikkiä toisten pihan lasten kanssa rosvoa ja poliisia. Nyt mummiksi tulon jälkeen minusta on ollut aivan ihana seurata omien lastenlasten leikkivän näitä samoja leikkejä. Näistä lasten leikeistä sainkin inspiraationi tähän sukkamalliin.
Ideoita sukkamalliin löysin suomalaisen ja amerikkalaisen poliisin asuista. Pojanpoikani ihastui näihin sukkiin niin, että niitä on pidetty jalassa jopa kesähelteillä. Nimensä nämä sukat ovat saaneet sanonnasta: ”Ookko nää Oulusta, pelekääkkö nää polliisia”, syntymäkaupunkini mukaan.

Lanka ja langan menekki

Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), kirkkaansinistä (130)
Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), mustaa (099)
Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), vaaleanharmaata (043)
Novita Ipana (100 % akryylia; 50 g / 159 m; beigeä (620)

Novita Ipanan valmistus on valitettavasti lopetettu, mutta voit korvata sen esimerkiksi tällä:

Novita Nalle (75 % villaa, 25 % polyamidia; 100 g / 260 m), beigeä (061)

Langanmenekki yhteensä 45 – 55 – 65 g sukan koon mukaan.

Neuletiheys

24 s ja 34 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Neula, pyöreäkärkinen
Silmukkamerkit, 4 kappaletta

Koko

Kengän koko 24 – 26 – 28

Mallineuleet

Puolipatenttineule tasoneuleena; Nosta työn oikealla puolella joka toinen silmukka neulomatta ja neulo joka toinen silmukka oikein. Nosta puikon ensimmäinen silmukka aina neulomatta ja neulo puikon viimeinen silmukka. Neulo työn nurjalla puolella kaikki silmukat nurin.

Ohje

Ennen kuin aloitat

Aloita sukan neulominen sukan varresta ja etene siitä sukan kärkeen, kunnes sukka on neulottu. Kerroksen vaihtumiskohta sukassa on sukan takana 4. ja 1. puikon välissä.

Varsi

Luo kirkkaansinisellä langalla 44 – 48 – 48 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle. Yhdelle puikolle tulee 11 – 12 – 12 silmukkaa. Yhdistä pyöröneuleeksi. Neulo 2 o, 2 n -joustinneuletta, kunnes joustin on 6 – 7 – 8 cm korkea.

Vaihda musta lanka ja neulo vielä 20 kerrosta sileää neuletta. Merkitse tässä vaiheessa sileään neuleeseen 2. ja 3. puikon välinen keskikohta silmukoimista varten silmukkamerkillä. Neulo sen jälkeen kantapää.

Kantapää

Neulo kantapää puolipatenttineuleena kirkkaansinisellä langalla. Neulo ensin kantatilkku. Siirrä 4. ja 1. puikon silmukat samalle puikolle, yhteensä 22 – 24 – 24 silmukkaa. Jätä 2. ja 3. puikon silmukat lepäämään. Neulo ensin kantatilkun nurjalla puolella 1 kerros nurin.

Käännä työ ja aloita sen jälkeen varsinainen kantatilkku. Neulo puolipatenttineuletta tasoneuleena yhteensä 23 – 25 – 25 kerrosta. Tee sen jälkeen kantapohjan kavennukset.

Kantapohjan kavennukset

Jaa kantapohjan silmukat kolmeen osaan: 7, 8, 7 – 8, 8, 8 – 8, 8, 8. Koossa 24 puolipatenttineule ei mene tasan kantapohjassa, mutta jatka neulomista. Neulo kantapohjassa keskimmäisillä 8 silmukalla puolipatenttineuletta ja kavenna samalla sivusilmukat pois.

Neulo siis työn oikealla puolella puikon viimeinen (8.) silmukka ja 1 sivusilmukka kiertäen oikein yhteen. Käännä työ. Neulo työn nurjalla puolella puikon viimeinen (8.) silmukka ja 1 sivusilmukka nurin yhteen. Käännä työ. Kun sivusilmukat on kavennettu pois, poimi silmukat kantapään reunoista jalkaterän neulomista varten.

Silmukoiden poimiminen

Poimi silmukat kantapään reunoista seuraavasti: Poimi 1. puikolle 4 kantapohjan puikon silmukkaa ja 12 – 13 – 13 silmukkaa kantatilkun reunasta, yhteensä 16 – 17 – 17 silmukkaa.

2. puikolla on 11 – 12 – 12 silmukkaa ja 3. puikolla on 11 – 12 – 12 silmukkaa.

Poimi 4. puikolle kantatilkun reunasta 12 – 13 – 13 silmukkaa ja kantapohjan puikon silmukoista loput 4 silmukkaa, yhteensä 16 – 17 – 17 silmukkaa. Neulo sen jälkeen jalkaterän kiilakavennukset.

Jalkaterän kiilakavennukset

Aloita jalkaterän neulominen kirkkaansinisellä langalla. Kerroksen vaihtumiskohta jalkaterässä on sukan pohjassa 4. ja 1. puikon välissä. Neulo ensimmäisellä kerroksella 1. ja 4. puikolla kantatilkun reunasta poimitut 12 – 13 – 13 silmukkaa kiertäen oikein.

Neulo seuraavalla kerroksella *1. puikon lopussa 2 s oikein yhteen ja 4. puikon alussa 2 s ylivetokavennuksena oikein yhteen. Neulo 1 kerros kaventamatta*. Toista *-*, kunnes jokaisella puikolla on taas 11 – 12 – 12 silmukkaa.

Sileä neule

Jatka tämän jälkeen sileän neuleen neulomista kirkkaansinisellä langalla. Neulo yhteensä 27 – 30 –30 kerrosta sileää neuletta. Kiilakavennusten kerrokset lasketaan mukaan jalkaterän sileään neuleeseen.

Vaihda lanka mustaan. Neulo vielä 5 – 5 – 8 kerrosta sileää tai kunnes pikkuvarvas peittyy. Merkitse ennen kärkikavennuksia sukan päälle 2. ja 3. puikon välinen keskikohta silmukoimista varten silmukkamerkillä. Neulo sen jälkeen kärkikavennukset.

Kärkikavennukset

Neulo kärkikavennukset leveänä nauhakavennuksena mustalla langalla.

*Neulo 1. puikon lopussa, kun jäljellä on 3 silmukkaa, 2 s oikein yhteen ja 1 s oikein.
Neulo 2. puikon alussa 1 s oikein ja 2 s ylivetokavennuksena oikein yhteen.
Neulo 3. puikon lopussa, kun jäljellä on 3 silmukkaa, 2 s oikein yhteen ja 1 s oikein.
Neulo 4. puikon alussa 1 s oikein ja 2 s ylivetokavennuksena oikein yhteen.
Neulo 1 kerros kaventamatta*. Toista *-*, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä 6 silmukkaa.
Tee tämän jälkeen kärkikavennukset jokaisella kerroksella, kunnes silmukoita on jäljellä jokaisella puikoilla 2. Katkaise tämän jälkeen lanka ja vedä se silmukoiden läpi.

Sukan valmis pituus kantapäästä kärkeen on 15 – 16 – 17,5 cm. Neulo toinen sukka samoin. Päättele sukat ennen silmukointia.

Kasvot

Silmukoi poliisin kasvot beigellä langalla kaavion A mukaan sukan varren etuosaan keskikohtaan. Päättele langanpäät välillä.

Hatun lippa

Neulo sukan varteen kasvojen yläpuolelle hatun lippa kirkkaansinisellä langalla. Neulo lippa aina oikein -neuleena kahdella puikolla. Poimi joustimen viimeiseltä kerrokselta 20 s puikolle kasvojen yläpuolelta keskikohdasta. Neulo 2 kerrosta aina oikein -neuletta ja aloita kaventaminen.

Kavenna 1 s jokaisen kerroksen lopussa yhteensä 4 kertaa. Silmukoita jää jäljelle 16. Päättele seuraavalla kerroksella loput silmukat. Ompele lopuksi hatun lippa sukkaan kiinni sivuistaan muutamalla pienellä pistolla. Päättele langanpäät välillä.

Poliisin merkki ja vyön solki

Silmukoi sukan päälle vaaleanharmaalla langalla poliisin merkki ja vyön solki kaavion B tai C mukaan, sukan koon mukaan. Päättele langanpäät välillä.

Vyö

Silmukoi lopuksi sukan päälle mustalla langalla vyö kaavion B tai C mukaan, sukan koon mukaan. Päättele loput langanpäät.

Viimeistely

Laita sukat tasaiselle alustalle kostean liinan alle yöksi. Poista liina aamulla ja anna sukkien kuivua. Noudata sukkien hoidossa langan vyötteessä olevaa ohjetta.

Vinkkejä

Jos haluat neuloa hassummat sukat, niin voit neuloa vain yhden polliisi- ja rosmosukan ja tehdä niistä yhden sukkaparin.

Kuvien silmukoiminen sukkaan on helpompaa, kun päättelet langanpäitä sitä mukaa, kun niitä syntyy. Näin langanpäät eivät mene sukan nurjalla puolella solmuun.

Kaaviot

Kaavio A

Kaavio B

Kaavio C

Ohje

Kikka Virolainen

Lisää Kikasta

Ulla 01/19 - Ohjeet

Karoliina Härkönen-Clive:
Pikkutyyppi

Kirsti N.:
Mummin raitasukat

Nele N.:
Sabina-pipo

Kikka Virolainen:
Polliisit-sukat

Kikka Virolainen:
Rosmot-sukat

Tiina Väätäinen:
Tyyne

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.