Ulla 01/19

Pikkutyyppi

Englanninkielisen sananlaskun mukaan tarpeellisuus on kekseliäisyyden äiti. Tällä kertaa pop up-lankakauppa ja esikoistaan odottava tuttava tarjosivat inspiraation tälle vauvanhatulle. Lankojen värit ja pikkuvyyhtien söpöys johtivat siihen, että halusin välttämättä revitellä hieman väreillä, varsinkin kun ulkona näkyy lähinnä harmaata taivasta ja sään mukaan joko valkeaa lunta tai harmaata loskaa.

Lanka ja langan menekki

Yksi vyyhti sukkalankaa (jonka juoksevuus on 400-420 m/100 g) pääväriä ja pienet määrät (alle 5 g kutakin) kolmea kontrastiväriä. Hattuun kuluu yhteensä n. 20 g lankaa, joten päävärin vyyhdistä jää paljon jäljelle ja malli sopii hyvin pientenkin ylijäämäkerien tuhoamiseen.

Mallihatussa on käytetty neljää eri väriä, mutta mallin voi toteuttaa myös pienemmällä tai suuremmalla määrällä eri värejä.

Pääväri: Lanitium Ex Machina Pure BFL Twist (100 % konepestävää blue faced leicester-villaa; 183 m/50 g), sävyssä Juniper

Kontrastivärit: Louhittaren Luola Väinämöinen (75 % konepestävää villaa, 25 % nailonia; 400 m/100 g), sävyssä Kajo (1. kontrastiväri)

Lanitium Ex Machina Soft Merino Sock (75 % extrafine superwash merinoa, 25 % nailonia; 400 m/100 g), keltainen minivyyhti (2. kontrastiväri)

Lanitium Ex Machina Soft Merino Sock (75 % extrafine superwash merinoa, 25 % nailonia; 400 m/100 g), vihreä minivyyhti (3. kontrastiväri)

Neuletiheys

28 s ja 36 krs sileää neuletta = 10 cm

Tiheys ei ole kriittinen, vaan sen voi valita oman mieltymyksen mukaan, mutta on hyvä muistaa, että tiheys vaikuttaa langan menekkiin.

Puikot

Mallihatut on neulottu 3mm pyöröpuikoilla ja Magic Loop -tekniikalla, mutta voit myös käyttää sukkapuikkoja. Valitse puikot käsialan mukaan.

Koko

Vastasyntyneelle lapselle, pipon ympärysmitta venyttämättä on n. 27-30 cm.

Ohje

Luo 80 silmukkaa päävärillä ja 3mm puikoilla. Liitä silmukat suljetuksi neuleeksi. Neulo 18 kerrosta 1 kiertäen o, 1 n-joustinta.

Neulo yksi kerros sileää oikeaa 1. kontrastivärillä, sitten yksi kerros päävärillä. Toista tämä vielä kerran (eli 1. kontrastivärillä ja päävärillä on molemmilla neulottu 2 kerrosta sileää oikeaa).

Aloita mosaiikkineuleraita. *Neulo yksi oikein kontrastivärillä, nosta yksi silmukka neulomatta*, toista *-* kerroksen loppuun. Seuraavalla kerroksella neulo päävärillä aiemmalla kerroksella nostetut silmukat ja nosta 2. kontrastivärillä neulotut silmukat. Toista mosaiikkiraitaa haluamasi kerrosten verran. Mallipipossa on 2 mosaiikkineuleraitaa, jotka ovat kukin 3 kerrosta korkeita.

Kun ensimmäinen mosaiikkineuleraita on haluamasi korkuinen, katkaise päävärin lanka ja jatka neulomista 2. kontrastivärillä kunnes pipo on 11 cm korkea luontireunasta.

Neulo toinen mosaiikkineuleraita 2. ja 3. kontrastivärillä. Mallipipon toinen mosaiikkineuleraita on 3 kerroksen korkuinen.

Vaihda takaisin pääväriin ja neulo sileää oikeaa, kunnes pipo on 15 cm korkuinen luontireunasta.

Aloita kavennukset. Neulottaessa sukkapuikoilla silmukat kavennetaan kunkin puikon lopusta tai neulottaessa pyöröpuikolla 20 silmukan välein. Neulo ensimmäisellä kavennuskerroksella jokaisessa kavennuskohdassa (eli sukkapuikon lopussa tai 20 silmukan välein) kolme silmukkaa oikein yhteen. Neulo seuraavalla kavennuskerroksella jokaisessa kavennuskohdassa kaksi silmukkaa oikein yhteen. Seuraavilla kavennuskierroksilla neulo joka toisella kerroksella kavennuskohdissa kolme silmukkaa oikein yhteen ja joka toisella kerroksella kavennuskohdissa kaksi silmukkaan oikein yhteen. Jatka kavennuskerroksia vuorotellen, kunnes puikoilla on jäljellä yhteensä 8 silmukkaa. Katkaise lanka, leikkaa lyhyt pätkä 3. kontrastiväriä ja vedä se viimeisten silmukoiden läpi.

Viimeistely

Päättele lankojen päät, kastele pipo ja anna sen kuivua tasaisella alustalla.

Kaavio

Ohje

Karoliina Härkönen-Clive

Lisää Karoliinasta

Ulla 01/19 - Ohjeet

Karoliina Härkönen-Clive:
Pikkutyyppi

Kirsti N.:
Mummin raitasukat

Nele N.:
Sabina-pipo

Kikka Virolainen:
Polliisit-sukat

Kikka Virolainen:
Rosmot-sukat

Tiina Väätäinen:
Tyyne

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.